Skip to main content

A brit energetikai vállalatok a méretre gyártott kompozit aknafedeleket választják

Press release   •   Jun 19, 2019 08:00 BST

Az eredeti elhasználódott beton aknafedlapokat (lent) felváltó egyedi gyártású D400-as Fibrelite kompozit fedlapok a brit erőmű telephelyén (fent)

Régebben, a múlt század hatvanas éveiben, amikor ezek a létesítmények felépültek, az aknák lefedésére az egyetlen alternatíva a vasbeton vagy öntöttvas fedlapok alkalmazása volt. A fedlapok felemelése, cseréje biztonsági kockázattal járt, és gyakran speciális emelőszerkezetek kellettek hozzá, ennek ellenére ezek a fedlapok akkor megfeleltek a célnak.

Napjainkban számos telephely üzemeltetői azzal szembesülnek, hogy a vasbeton aknafedelek szerkezeti állapota romlik, manuális mozgatásuk esetén nő a balesetveszély, az úttestbe épített panelek esetén pedig a nehéz gépjárművek közlekedésének, behajtásának korlátozása fenyeget.

GRP kompozit anyagok: Biztonságos és hosszú távú megoldás

A fent említett okokból számos helyen a hagyományos lapok kiváltásáról döntöttek: a Fibrelite vállalat által tervezett és gyártott egyedi, tartós és könnyű GRP kompozit lapokra cserélik őket, főleg olyan helyeken, ahol a nagy járműforgalom miatt nagy terhelésnek (a D400-as típusnál akár 40 tonna) kell ellenállniuk.

A különleges szilárdság-súly aránya miatt a Fibrelite vállalat által fejlesztett speciális GRP kompozitnak nincs versenytársa a piacon. Ez az anyag lényegesen könnyebb a fémeknél, ugyanakkor megfelelően szilárd, ezért a hagyományosan használt vasbeton egyre inkább elismert és hatékony modern alternatívájaként tekintenek rá. A GRP kompozit anyag előnyös tulajdonságainak köszönhetően a belőle készült Fibrelite aknafedelek súlya a hagyományos lapok súlyának mintegy a harmada, az ergonomikusan kialakított kézi emelővel egy vagy két személy biztonságosan felnyithatja a fedelet. A Fibrelite vállalat által kifejlesztett speciális kompozit fedlapok további előnyös tulajdonsága, hogy nem rozsdásodnak, ezért minimális karbantartást igényelnek, és hosszú távú megoldást jelentenek.


Fibrelite: Több mint 30 éves tapasztalat a kompozit anyagok használatában

A Fibrelite a GRP akna- és csatornafedelek fejlesztésében és gyártásában a világ vezető vállalata, több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, helyi szinten olyan vezető olajipari vállalatokkal működik együtt, mint a BP, az Esso, a Total. Ha valaki bármelyik üzemanyag-töltő állomáson szétnéz, nagy valószínűséggel a földön a cég által gyártott fedlapokat látja. 1980-ban a cég a kompozit aknafedeleket az ESSO UK (ExxonMobil) számára fejlesztette ki, amely az aknafedelek manuális mozgatásakor gyakori sérüléseket akarta megelőzni. Napjainkban a vállalat aknafedelei az egész világon számos iparágban keresettek.

A Fibrelite vállalat büszke arra, hogy az Egyesült Királyságban, az ország vállalkozásai számára fejleszthet és gyárthat, specialitása a megrendelők a gyors kiszolgálása, a tervezéstől a gyártásig tartó gyors folyamat.

2013 óta a Fibrelite a doveri székhelyű OPW társaság tagja, ez lehetőséget nyújt számára ahhoz, hogy a saját kategóriájukban a legjobbak közé tartozó kiegészítő termékek széles portfólióját kínálja vevői számára.

Ha arra kíváncsi, hol és milyen célokra használják a Fibrelite által gyártott aknafedeleket, látogasson el az esettanulmányokat bemutató honlapra (itt).

Fibrelite is a global manufacturer of highly-engineered glass reinforced plastic (GRP) composite access covers capable of taking up to 90-tonne loads whilst still being light enough to be lifted by hand and is renowned for its high-quality technical support and service.

Initially developed almost 40 years ago and now industry standard for petrol station forecourts, Fibrelite covers are increasingly specified for both new and retrofit work in a variety of industries in more than 80 countries around the world. To find out more, please visit www.fibrelite.com.

Attached Files

Word document

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.