AkzoNobel przejmuje Mapaero i wzmacnia swoją globalną działalność w branży farb wykorzystywanych w lotnictwie i kosmonautyce

Komunikat prasowy   •   Lip 23, 2019 11:55 CEST

AkzoNobel ogłosiło zamiar zakupu Mapaero, francuskiego producenta farb wykorzystywanych w lotnictwie i kosmonautyce. Planowana transakcja wzmocni globalną pozycję AkzoNobel w tej branży, a zwłaszcza w segmentach powłok strukturalnych i kabinowych, co bedzie miało bezpośredni wpływ na realizację planów rozwoju spółki w perspektywie do 2020 r.

Spółka Mapaero została utworzona w 1992 r. i specjalizuje się w nowoczesnych produktach wodnych oraz zaawansowanych produktach przyjaznych środowisku. Firma ma zakład produkcyjny we Francji, w którym zatrudnia około 140 pracowników.

– Światowej klasy produkty obydwu spółek znakomicie się uzupełniają, a dzięki połączeniu wiedzy i doświadczenia będziemy mogli wzmocnić naszą globalną pozycję na nieustannie rosnącym rynku farb i powłok stosowanych w branży lotniczej i kosmicznej – powiedział Thierry Vanlancker, CEO AkzoNobel.

– Ta transakcja umożliwi nam dostarczanie naszym klientom znacznie większego portfela innowacyjnych i ekologicznych produktów. Potwierdza też nasze zaangażowanie w przedsięwzięcia, które mają znaczący wpływ na realizację strategii Winning Together 15% do 2020 r. oraz przyspieszą osiągnięcie naszego celu zakładającego osiągnięcie 15% rentowności sprzedaży.

Eric Rumeau, President and CEO of Mapaero, dodał: – Propozycja AkzoNobel to wspaniała szansa na dalszy rozwój. Jesteśmy idealnym kandydatem, który uzupełni linię produktów i usług AkzoNobel. Planowane połączenie bez wątpienia stanowi przykład bardzo dobrego uzupełnienia.

Oferta AkzoNobel musi jeszcze przejść procedury informacyjne i konsultacyjne z udziałem przedstawicieli pracowników Mapaero, a także uzyskać wymagane zgody organów regulacyjnych. Przewidywany termin finalizacji transakcji to druga połowa 2019 r.

AkzoNobel jest światowym liderem w dziedzinie powłok lotniczych i kosmicznych, dostarczającym wysokiej jakości produkty i technologie do samolotów na całym świecie. Więcej informacji znajduje się na stronie www.aerospace.akzonobel.com

About AkzoNobel

AkzoNobel has a passion for paint. We’re experts in the proud craft of making paints and coatings, setting the standard in color and protection since 1792. Our world class portfolio of brands – including Dulux, International, Sikkens and Interpon – is trusted by customers around the globe. Headquartered in the Netherlands, we operate in over 150 countries and employ around 35,000 talented people who are passionate about delivering the high performance products and services our customers expect. For more information please visit www.akzonobel.com.

O AkzoNobel

AkzoNobel to firma z pasją malowania. Od 1792 roku jesteśmy ekspertem w produkcji farb i lakierów, kreującym standardy w kolorze i ochronie powierzchni. Nasze portfolio zawiera światowej klasy marki, takie jak Dulux, International, Sikkens i Interpon – które cieszą się zaufaniem klientów na całym świecie. Firma z siedzibą główną w Holandii działa w ponad 150 krajach, zatrudnia około 35 000 pracowników, którzy z pasją dostarczają wysokiej jakości produkty i usługi, zgodnie z oczekiwaniem naszych klientów. Więcej informacji na stronie www.akzonobel.com.

Komentarze (0)