Ogłoszono nazwiska zdobywców głównych nagród w największym światowym konkursie fotograficznym: Sony World Photography Awards 2016

• Irański fotograf Asghar Khamseh, autor poruszających portretów ofiar oblania kwasem, zdobywa nagrodę L’Iris d’Or, tytuł Fotografa Roku w kategorii profesjonalnej oraz 25 000 dolarów.
  • Kei Nomiyama z Japonii zdobywa tytuł Fotografa Roku w kategorii otwartej za najlepsze pojedyncze zdjęcie
  • Ogłoszono także zwycięzców w czternastu kategoriach profesjonalnych
  • Nagrodę za wybitny wkład w fotografię przyznano duetowi RongRong & inri
  • W konkursie wzięli udział fotografowie ze 186 krajów, którzy zgłosili łącznie rekordową liczbę 230 103 zdjęć
  • Prace zwycięzców i finalistów będą prezentowane na wystawie w londyńskim Somerset House w dniach od 22 kwietnia do 8 maja
  • Zdjęcia do publikacji dostępne są pod adresem press.worldphoto.org oraz Image.net

Wszyscy członkowie jury byli pełni podziwu dla prac Fotografa Roku,

który przez swoje zdjęcia rzuca światło na straszliwe ludzkie tragedie - Dominique Green, przewodnicząca jury kategorii „Fotografia dokumentalna”

World Photography Organisation ogłosiła zwycięzców największego na świecie konkursu fotograficznego: Sony World Photography Awards 2016. Wystawę prac zwycięzców i finalistów będzie można oglądać w londyńskim Somerset House od 22 kwietnia do 8 maja.

Do dziewiątej edycji konkursu zgłoszono rekordową liczbę 230 103 zdjęć. Honorowy komitet sędziowski zdecydował, że prestiżową nagrodę L’Iris d’Or i tytuł Fotografa Roku otrzyma irański fotoreporter Asghar Khamseh.

Zdjęcia Khamseha wybrano spośród prac, które zwyciężyły w czternastu kategoriach profesjonalnych. Jego poruszająca seria portretów zatytułowana „Fire of Hatred” („Ogień nienawiści”) dotyka problematyki społecznej związanej z brutalnymi atakami kwasem. W czasie ceremonii wręczenia nagród w Londynie, w obecności najwybitniejszych postaci branży fotograficznej, Asghar Khamseh został ogłoszony zdobywcą nagrody pieniężnej w wysokości 25 tysięcy dolarów. Podczas uroczystości ogłoszono także nazwiska zwycięzców i finalistów wszystkich 14 kategorii profesjonalnych.

W czasie tej samej gali World Photography Organisation poinformowała, że Kei Nomiyama z Japonii zdobył tytuł Fotografa Roku w kategorii otwartej i otrzymał nagrodę w wysokości 5000 dolarów. Dodatkowo ogłoszono także zdobywców tytułu Fotografa Roku w kategorii młodzieżowej i w programie Student Focus. Wszyscy zwycięzcy otrzymali także najnowszy cyfrowy sprzęt fotograficzny firmy Sony.

— Na konkurs co roku zgłaszana jest ogromna ilość znakomitych prac z całego świata — komentuje Scott Gray, dyrektor generalny World Photography Organisation.— Udział w konkursie to dla każdego fotografa szansa na dostrzeżenie przez branżę i rozwój kariery. Mam nadzieję, że zdjęcia tegorocznego zwycięzcy staną się inspiracją dla innych fotografów i że pomogą poszerzać zakres ich twórczych zainteresowań oraz popularyzować fotografię.

Konkurs Sony World Photography Awards co roku prezentuje to, co najlepsze w fotografii. Udział może wziąć każdy: zgłoszenie jest bezpłatne. SWPA to obecnie jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie fotografii, a znalezienie się na liście finalistów lub laureatów może pozytywnie wpłynąć na rozwój kariery każdego fotografa.

NAGRODA L’IRIS D’OR I TYTUŁ FOTOGRAFA ROKU — ASGHAR KHAMSEH

Asghar Khamseh urodził się w Teheranie w 1963 r. Pracuje dla irańskiej Mehr News Agency, skupiającej się na kwestiach społecznych.

Nagrodzony reportaż „Fire of Hatred” („Ogień nienawiści”) to poruszająca seria portretów ofiar oblania kwasem. Te piękne, skłaniające do refleksji prace zwracają uwagę na kwestie społeczne związane z okrutnymi aktami przemocy: od uszkodzeń fizycznych i traumy psychologicznej po stygmatyzację społeczną i zrzucanie winy na ofiary, którymi są głównie kobiety i dzieci.

— Portrety osób oszpeconych przez akty przemocy to niewątpliwie bardzo trudny temat, którego jednak fotografia dokumentalna w swojej długiej historii nie starała się unikać — mówi o zwycięskich fotografiach Dominique Green, przewodnicząca jury kategorii „Fotografia dokumentalna”. — Siła serii „Fire of Hatred” Asghara Khamseha polega na tym, że umożliwia ona widzowi stanięcie twarzą w twarz z bardzo osobistymi obrazami, których uważne obejrzenie może okazać się dużym wyzwaniem. Te zdjęcia zmuszają do empatii i szacunku, dzięki czemu osoba oglądająca ze zwykłego widza staje się świadkiem. Wszyscy członkowie jury byli pełni podziwu dla tych prac, które rzucają światło na straszliwe ludzkie tragedie.

ZWYCIĘZCY I FINALIŚCI W KATEGORIACH PROFESJONALNYCH

Zwycięzcy w 14 kategoriach profesjonalnych (7 w dziale „Fotografia dokumentalna” i 7 w dziale „Sztuka”) pochodzą z 10 krajów. Po raz pierwszy w historii konkursu jeden fotograf został zwycięzcą w dwóch kategoriach. Oceniana była całość przedstawionego materiału.

KATEGORIE „SZTUKA”

• Architektura: I miejsce — Amélie Labourdette, Francja

II miejsce: Hui Zhang, Chiny, III miejsce: Stephan Zirwes, Niemcy

• Z ukrycia: I miejsce — Kirstin Schmitt, Niemcy

II miejsce: Nick Ng, Malezja, III miejsce: Andrea Rossato, Włochy

• Fotografia konceptualna: I miejsce — Julien Mauve, Francja

II miejsce: Alejandro Beltran, Wenezuela, III miejsce: Barbaros Kayan, Turcja

• Krajobraz: I miejsce — Maroesjka Lavigne, Belgium

II miejsce Maoyuan Cui, Chiny, III miejsce Stefan Schlumpf, Szwajcaria

• Portret: I miejsce — Marcello Bonfanti, Włochy

II miejsce Fauzan Ijazah, Indonezja, III miejsce Rubén Salgado Escudero, Hiszpania

• Inscenizacja: I miejsce — Alberto Alicata, Włochy

II miejsce Cristina Vatielli, Włochy, III miejsce Kristoffer Eliassen, Norwegia

• Martwa natura: I miejsce — Francesco Amorosino, Włochy

II miejsce Oliver Schwarzwald, Niemcy, III miejsce Hiroshi Watanabe, Japonia

KATEGORIE DOKUMENTALNE

• Kampania reklamowa: I miejsce — Jetmir Idrizi, Kosowo

II miejsce: David Chancellor, Wielka Brytania, III miejsce: Antoine Repessé, Francja

• Współczesność: I miejsce — Asghar Khamseh, Iran

II miejsce: Kevin Frayer, Kanada, III miejsce: Simona Ghizzoni, Włochy

• Wydarzenia bieżące: I miejsce — Angelos Tzortzinis, Grecja

II miejsce: Andrea i Magda, Włochy i Francja, III miejsce: Andrew Burton, USA

• Życie codzienne: I miejsce — Espen Rasmussen, Norwegia

II miejsce Sandra Hoyn, Niemcy, III miejsce Stephanie Sinclair, USA

• Środowisko: I miejsce — Kevin Frayer, Kanada

II miejsce Li Feng, Chiny, III miejsce Lucy Nicholson, Wielka Brytania

• Ludzie: I miejsce — Kevin Frayer, Kanada

II miejsce Filippo Venturi, Włochy, III miejsce Alessandro D'Angelo, Włochy

• Sport: I miejsce — Nikolai Linares, Dania

II miejsce Jens Juul, Dania, III miejsce Annick Donkers, Belgia

FOTOGRAF ROKU W KATEGORII OTWARTEJ — KEI NOMIYAMA, JAPONIA

Fotografia zatytułowana „Enchanted Bamboo Forest” („Zaczarowany las bambusowy”), której autorem jest Kei Nomiyama, została uznana za najlepsze pojedyncze zdjęcie. Decyzję tę podjęło jury pod przewodnictwem Jael Marschner, byłej fotoedytorki londyńskiej edycji tygodnika Time Out London i Sunday Times Travel Magazine. W czasie uroczystej gali w Londynie fotograf otrzymał nagrodę w wysokości 5000 dolarów.

Doktor Nomiyama, wykładowca na wydziale chemii środowiskowej uniwersytetu Ehime w Japonii, jest pasjonatem fotografii przyrodniczej i podwodnej. Zwycięskie zdjęcie, które zrobił w górach na wyspie Sikoku, przedstawia japońskie świetliki z gatunku Luciola parvula unoszące się w lesie bambusowym na początku pory deszczowej.

Fotografia została wybrana spośród 10 zdjęć zwycięzców kategorii otwartych, których ogłoszono 29 marca. W kategorii otwartej udział w konkursie może wziąć każdy fotograf — uczestnicy zgłaszają pojedyncze zdjęcia.

FOTOGRAF ROKU W KATEGORII MŁODZIEŻOWEJ — SAM DELAWARE, USA

Tytuł Fotografa Roku w kategorii młodzieżowej zdobył 18-letni uczeń Sam Delaware za piękny portret swojej młodszej siostry. Sam urodził się we Freeport w stanie Maine, a obecnie uczy się w Angwin w Kalifornii. Jest fotografem-samoukiem, robi zdjęcia od 12. roku życia. Elementem jego nagrody była podróż do Londynu na uroczystą galę SWPA.

Zwycięskie zdjęcie wybrano spośród prac trzech zwycięzców kategorii młodzieżowej, których nazwiska ogłoszono 29 marca. Kategoria młodzieżowa otwarta jest dla wszystkich fotografów w wieku od 12 do 19 lat.

FOTOGRAF ROKU — ZWYCIĘZCA PROGRAMU STUDENT FOCUS

23-letnia Sofia Jern z Novia University of Applied Sciences w Finlandii zdobyła tytuł Fotografa Roku programu Student Focus. W czasie uroczystej gali SWPA w Londynie otrzymała ona nagrodę w postaci sprzętu fotograficznego firmy Sony o łącznej wartości 30 tys. euro, przeznaczonego dla jej uczelni. Zwycięski fotoreportaż ukazuje życie młodych mężczyzn, którzy na ulicach Kitale w Kenii uciekają od rzeczywistości w świat uzależnienia od narkotyków.

Student Focus to jeden z największych na świecie programów skierowanych do studentów zajmujących się fotografią: uczestniczy w nim ponad 400 uczelni prowadzących kursy fotografii. Program wspierany jest przez miesięcznik British Journal of Photography. www.worldphoto.org/student-focus

NAGRODA ZA WYBITNY WKŁAD W FOTOGRAFIĘ – RONGRONG & INRI

Podczas ceremonii w Londynie nagrodę za wybitny wkład w fotografię odebrali RongRong & inri: znane małżeństwo fotografików, które wywiera ogromny wpływ na współczesną fotografię w Chinach i innych krajach Azji. Oboje fotograficy zyskali duże uznanie. World Photography Organisation doceniło ich drogę artystyczną i znaczący wpływ na azjatycką fotografię.

Zdjęcia duetu RongRong & inri są odbiciem ich własnego, intymnego świata i wyznaczają nowe kierunki w tradycyjnych technikach obróbki czarno-białej fotografii w ciemni. Fotograficy są także założycielami pierwszego w Chinach centrum sztuki poświęconego fotografii — Three Shadows Photography Art Centre. W 2015 r. z ich inicjatywy odbył się festiwal fotografii Jimei x Arles Photo Festival, zorganizowany we współpracy z twórcami europejskiego festiwalu Les Rencontres d’Arles.

Pierwsza w Europie obszerna prezentacja prac duetu RongRong & inri będzie częścią wystawy Sony World Photography Awards w londyńskim Somerset House.

Wcześniej nagrodę za wybitny wkład w fotografię otrzymali Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt i Phil Stern.

WYSTAWA I ALBUM

Wszystkie zdjęcia zwycięzców i finalistów będą wystawione w londyńskim Somerset House w dniach od 22 kwietnia do 8 maja. Część wystawy poświęcona będzie także twórczości laureatów nagrody za wybitny wkład w fotografię, duetu RongRong & inri.

Prace zwycięzców i wybrane zdjęcia finalistów znajdą się także w wydanym z tej okazji albumie, który można kupić za pośrednictwem strony www.worldphoto.org

Przydatne linki

• Nagrodzone zdjęcia można pobrać spod adresu press.worldphoto.org
  • Zdjęcia zamieszczane w mediach społecznościowych prosimy oznaczyć #SWPA oraz tagiem @WorldPhotoOrg