Telewizory Sony – 54 lata doświadczenia w dostarczaniu najlepszej jakości obrazu

Sony to firma o bardzo bogatej tradycji. Firma założona w 1946 przez Masaru Ibukę i Akio Moritę w Tokio początkowo nosiła nazwę Tokyo Tsushin Kogyo. Nazwa Sony pojawiła się w 1958 roku i od tamtej pory urządzenia projektowane przez inżynierów tej marki stopniowo zdobywały coraz większe uznanie na rozwijającym się w bardzo dynamicznym tempie rynku elektroniki użytkowej.

Niemalże od początku istnienia jedną z najważniejszych kategorii produktów oferowanych przez Sony były telewizory. Ten stan utrzymuje się do dzisiaj. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie Sony było prekursorem w projektowaniu odbiorników telewizyjnych o kształcie, który najbardziej kojarzy nam się z klasycznym wyglądem telewizora w XX wieku. Poniżej przedstawiamy pięć faktów z historii firmy Sony związanej z produkcją telewizorów.

1960

Sony wprowadza na rynek pierwszy na świecie tranzystorowy telewizor przenośny TV8-301, umożliwiający bezpośrednie wyświetlanie obrazu. Zawierał 23 tranzystory i 19 diod, a jego powstanie było owocem wszechstronnego doświadczenia Sony w technologii urządzeń radiowych. W czasach, gdy telewizor należał do elementów wyposażenia domowego salonu, ten model torował drogę telewizorom osobistego użytku, a ponadto mógł czerpać energię z trzech źródeł zasilania.

1968

Na rynku pojawia się model KV-1310 – pierwszy z oferowanej tylko przez Sony linii telewizorów kolorowych Trinitron. W porównaniu z telewizorami opartymi na konwencjonalnych maskach otworowych, model ten umożliwiał uzyskanie dwukrotnie większej jasności obrazu. Ten przełomowy produkt zagwarantował Sony prymat w segmencie telewizorów kolorowych.

1986

Sony ogłasza wprowadzenie na rynek kolorowego monitora KX-21HV1 o rozdzielczości 560 linii poziomych, wyposażonego w szereg gniazd wejścia/wyjścia. Ten model zaskarbił sobie sympatię nabywców poszukujących ponadprzeciętnej jakości obrazu telewizyjnego i wideo.

1997

Pojawia się nowa seria telewizorów HDTV WEGA (model KW-32HDF9), z kineskopem FD Trinitron, wyróżniająca się wysoką jakością reprodukowanego obrazu. Seria ta już pięć lat później, w 2002 roku doczekała się pierwszego płaskiego ekranu ciekłokrystalicznego oznaczonego symbolem KLV-17HR1.

2013

W ubiegłym roku na rynku pojawiła się pierwsza dostępna w szerokiej dystrybucji seria telewizorów oznaczona symbolem X9. Jej najważniejszym wyróżnikiem jest technologia obrazu 4K, charakteryzująca się wiernym odzwierciedleniem rzeczywistości dzięki rozdzielczości czterokrotnie większej niż Full HD.

Sony, jako lider i pionier nowej technologii regularnie rozwija portfolio produktów 4K. Konsekwencją są kolejne serie telewizorów, z których najnowsza, innowacyjna seria S90 jako pierwsza w historii Sony charakteryzuje się zakrzywionym ekranem, gwarantującym każdemu z widzów maksymalną jakość doznań.

Infografikę w wysokiej rozdzielczości można pobrać pod tym linkiem.

• telewizory i systemy kina domowego
  • nowandthen

Sony Corporation jest czołowym producentem sprzętu audio, wideo, rozrywkowego, telekomunikacyjnego i informatycznego oraz podzespołów elektronicznych przeznaczonych na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Działalność w segmentach muzyki, filmu, rozrywki komputerowej i Internetu zapewnia Sony wyjątkową pozycję: światowego lidera w branży elektronicznej i rozrywkowej. Skonsolidowany obrót Sony w roku obrachunkowym, który zakończył się 31 marca 2014, wyniósł w przybliżeniu 75 miliardów dolarów USA. Ogólnoświatowa strona www Sony: http://www.sony.net

Powiązane historie