Nyhet -

HIK orkade inte riktigt i snöstormen

Upp som en sol, ner som en pannkaka. HIK kunde inte reprisera lördagens seger dagen efter. Även om det var nära, lyckades HaparandaTornio vinna snömatchen på söndagen.

– Happis vinner matchen rättvist till slut. Men vi var nära trots sifforna, säger HIK:s Anders Ekström efter 7-4-torsken i gränsstaden.

Stärkta av lördagens seger mot Borlänge (4-3) åkte HIK upp den extremt långa resan till Haparanda. Förra gången matchen skulle spelas ställde kylan till det. Men den här gången satte inte Kung Bore några krokben i vägen, men däremot hade ett par spelare inte möjlighet att åka med upp av olika anledningar. HIK saknade Thomas Arvidsson, Markus Karlsson, Timmy Härdin, Mattias Andersson och dessutom huvudtränare Roger Jakobsson. Men ändå åkte Lunden upp med ett starkt lag.

På vackra Gränsvallen var det dock hemmalaget som tog tag i taktpinnen från start. Hemmalaget fick även lite extra hjälp av domare Ronny Andersson som satte en löjligt låg nivå från minut ett. För redan i första anfallet blev kapten Per ”Påven” Engström utvisad för en mindre företeelse. Någon minut senare fick Willy Johansson gå samma öde tillmötes. Utvisningarna skapade oreda i HIK-laget redan från start. Men det ska inte förringa HT:s insats. De var snabbare, hetare och mer taggade i den första halvleken. Hemmalaget hade det mesta av spelet och Sollentunagänget hade förtvivlat svårt, framförallt i offensiven.

Ledningen med 2-0 efter en halvtimme var klart rättvist och då ska det tilläggas att formstarka Anton Kärrbrink storspelat i buren och bland annat tagit en straff. HT ökade på till 3-0 minuterna efteråt och då såg det mörkt ut. Men HIK spelade upp sig mot slutet och på enda skottet på mål under den första halvleken slog Jack Rizell-Montan in 3-1. Ett mycket nyttigt mål inför den andra halvleken.

– Vi kom undan med blotta förskräckelsen efter första. Det hade kunnat stå 5-0, för vi var inte med i matchen, säger Anders Ekström som var huvudtränare i Roger Jakobssons frånvaro.

HIK pratade ihop sig under halvtid och kom ut som ett nytt lag. Tyvärr hade det börjat kräksnöa och den fina isen fick snabbt ett decimeterhögt snötäcke. Men HIK fick ändå en smakstart då ”Påven” Engström lyfte in 3-2 i början på halvleken. HIK hade fortsatt en stark period och hemmalaget såg förvirrade ut i snöfallet. När snön tilltog togs timeout, då långbollar och ”två lag i laget” beordrades. Belöningen kom omgående då Willy Johansson kvitterade på ett friläge i den 70:e matchminuten.

De svartklädda gästerna var då rejält på gång och det kändes som att minst en poäng skulle bärgas. Men tyvärr tappade HIK en boll på egen planhalva – trots att det inte gick att spela – och 4-3 kom från hemmalaget. Av bara farten kom även 5-3. Den fina HIK-perioden förbyttes helt till HT:s fördel. När 6-3 kom var slaget förlorat, trots att Chribbe Lunde reducerade till 6-4 i slutminuten. Resultatet skrevs till slut till 7-4 till HaparandaTornio. Sett över hela matchen var det rättvist.

– Happis vinner matchen rättvist till slut. Men vi var nära. När vi hade 3-3 var jag helt säkert att vi skulle vinna, för då var vi mycket starka. Tyvärr blev lite orutinerade i vissa situationer och tillät dem att göra mål. Synd, men sett över 90 minuter så gör vi ingen vidare match egentligen, säger Anders Ekström.

I HIK ger vi lite extra beröm till Anton Kärrbrink igen och till Niklas Karlsson på backen. Men de flesta HIK:are kände nog att de kunde gjort det bättre. Resultatet innebär att HIK är ur Allsvenskan 15/16.

– Tråkigt som fan att åka ur men det var inte i Haparanda vi åkte ur, utan tidigare. Men vi ska avsluta snyggt för man vet aldrig vad som händer. Se bara på Borlänges poängtapp. Dessutom ska vi ha DIF/SBBK bakom oss, avslutar Ekström.

Nästa match spelas på lördag då serietvåan Tellus kommer på besök. Ett speciellt möte för flera spelare i båda lagen. Klubbarna har nämligen ett par spelare i varje lag som representerat båda klubbarna. Matchstart 14:00, välkommen.

HaparandaTornio – HIK, 7-4 (3-1)

Målskyttar: Lunde, Engström, Rizell-Montan, Johansson

Utv: HIK 4x10

Publik: 98, Gränsvallen

Domare: Team Ronny Andersson (sådär, sätter för låg ribba emellanåt)