Skip to main content

Kolmårdens björnar förbereder sig för att gå i ide.

Pressmeddelande   •   Okt 09, 2012 14:00 CEST

Precis som björnarna i skogen förbereder Kolmårdens brunbjörnar sig nu för vintervilan och att gå i ide. Förberedelsen innebär framför allt att äta upp sig.

När en brunbjörn gått i ide äter och dricker den inget alls, utan lever på sina fettreserver. Därför är det inte så konstigt att de behöver äta upp sig innan. Det är främst under perioden augusti till mitten av september som de äter i mängder. Finns det tillgång så är det inte ovanligt att en brunbjörn kan äta 20 000 blåbär/dag. En annan favorit är att ge sig på myrstackar och mumsa på myror.

Brunbjörnarna på Kolmården får olika sorters fisk, hundfoder, bröd, blodpudding, grönsaker och frukt. Fet fisk är deras favoritmat och i år har de fått mycket av den feta makrillen, vilket gör att de är sällsynt feta i år inför vintern. Normalt sett är fetma något som vi tänker på i negativa termer, men när det gäller just björnar så är det fråga om överlevnad. Dom måste helt enkelt vara feta för att klara vintern i idet.

– Nu märks det tydligt att det snart är dags för våra björnar att gå i ide. De har ätit upp sig rejält och börjar bli lite mer slöa av sig. Björnhonan Andrea t ex visar tecken på att hon snart vill gå och lägga sig eftersom hon nu vandrar utanför de stängda idena och nosar i alla öppningar till idena, säger Per Nordenberg, djurvårdare på Kolmårdens Djurpark.

Ett björnide är oftast ett utgrävt hål i marken, som en gammal myrstack eller under en rotvälta. Björnarna kan även lägga sig mellan stora stenblock eller bygga sig ett s k korgide som de bygger av kvistar och ljung. Kolmårdens björnar däremot har ett björnhus där det finns flis, spån och halm som de kan bygga sitt eget ide av. För att under tiden i idet minska på energiåtgången och hushålla på de fettlager de byggt upp under hösten, sjunker kroppstemperaturen från 38°C till 33-34°C och antalet hjärtslag sjunker från 40 till 10 slag/minut. Under vintervilan kan en björn gå ner 1/3-del av sin vikt.

Fakta om brunbjörn 
Klass: däggdjur 
Ordning: rovdjur 
Familj: björnar 
Livsmiljö: skog i Norden, Europa, Asien och Nordamerika 
Levnadssätt: ensam 
Föda: allätare 
Kroppslängd:130-250 cm 
Vikt: hane 100-350 kilo, hona 60-200 kilo 
Dräktighetstid: 7-8,5 månader 
Antal ungar: 2-4/kull 
Livslängd: 20-30 år

För mer information
Per Nordenberg, djurvårdare på Kolmårdens Djurpark, 010-708 75 96 , per.nordenberg@kolmarden.com

Bilder
För bilder, besök http://kolmarden.qbank.se/v2.6/mb.php?h=6031c9745916bc2a2b18eabf4b6f4bd1 
Pinkod: Bjorn2012

Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark.  Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Hotellet har 213 rum, flera restauranger, nyrenoverad bad-, spa- & relaxavdelning, konferensavdelning, nattklubb samt en stor barnavdelning med lekrum. Destination Kolmården är en del av Parks & Resorts Scandinavia, som är en av Nordens ledande aktörer inom upplevelseindustrin.