Skip to main content

Ljusrum designar Beijers nya servicekontor – med fokus på återbruk

Pressmeddelande   •   Jan 16, 2020 08:45 CET

Receptionen på Beijers nya servicekontor.

Under november 2019 färdigställs byggvaruhuskedjan Beijers nya servicekontor i Sollentuna. Till sin hjälp har de haft arkitektkontoret Ljusrum, som i det här projektet har valt att fokusera på återbruk av möbler och tagit inspiration från de fysiska butikerna.

– Det har varit ett väldigt spännande uppdrag där vi dels fått återanvända inredning, men också använt material som butikerna själva tillhandahåller, säger Lotta Löfgren, inredningsarkitekt och en av Ljusrums tre ägare.

När Ljusrum anlitades av Beijer för att gestalta det nya servicekontoret kom de in relativt sent i projektet. Vanligen är arkitektkontoret med redan från start, ofta när kunden fortfarande letar efter lokal eller precis har skrivit kontrakt. Nu var planritningen redan satt och bygget skulle starta bara en vecka efter att Ljusrum blev involverade. Det var när Beijer insåg att de behövde hjälp med gestaltningen av lokalerna, som de blev rekommenderade av möbelleverantören Rekomo att kontakta Ljusrum. Lotta Löfgren och hennes kollegor åtog sig uppdraget och började spåna på idéer. Det viktigaste för Beijer var att återanvända material och möbler samt göra miljövänliga och klimatsmarta val.
– Beijer ville gärna fokusera på återbruk, vilket vi arbetar väldigt mycket med annars också genom cirkulära möbelflöden. Förutom att alla val gjordes med miljön i åtanke, fick vi också möjlighet att ”lyfta upp” butiksmiljöerna in i det nya servicekontoret, vilket var en spännande utmaning, säger Lotta Löfgren.

Från arbetsplats till byggplats
De fysiska butikerna är viktiga för Beijer, och för att kärnan i bolaget verkligen skulle synas även på det nya servicekontoret arbetade Ljusrum fram konceptet ”byggplatsen”. De har omvandlat den klassiska arbetsplatsen till byggplatsen och använt olika typer av material som butikerna säljer, alltifrån byggskivor och plywood till OSB-skivor och takmaterial. Målet var att det skulle kännas tydligt varifrån inredningen kommer. Ljusrum har också arbetat tillsammans med leverantören Rekomo för att kunna använda så mycket begagnad inredning som möjligt. Detta innefattar bland annat möbler, akustikmaterial och armaturer och Lotta Löfgren uppskattar att närmare 90 procent av alla möbler är begagnade.
– Det kan man nästan inte tro när man kommer dit. Jag tycker att det har blivit väldigt fint och trevligt, och vi har tagit fram alla idéer samtidigt som bygget har pågått. Projektet är nu i slutfasen och vi kan säga att vi har överträffat alla våra mål, särskilt med tanke på att vi kom in så pass sent i processen. Vi har lyckats med att återbruka så mycket som möjligt, vilket känns väldigt bra, säger Lotta Löfgren.

Eva Strand, CFO på Beijer, är också mycket positiv till sina nya lokaler och samarbetet med Ljusrum.
– Vi hade bestämt oss för att göra projektet så miljövänligt som möjligt och använda oss av befintliga möbler eller second hand. Vi klickade direkt med Ljusrum och vi är väldigt nöjda med slutresultatet. Det var också fantastiskt av Ljusrum att kunna navigera i ombyggnationen eftersom vi satt kvar hela tiden. Medarbetarna är stolta över att visa upp de nya lokalerna för besökare, avslutar Eva Strand.

Om Ljusrum
Ljusrum är ett designkontor med inriktningarna ljus, arkitektur och inredningsarkitektur. Det är ett litet, personligt företag med stort engagemang och kreativitet. Ljusrums medarbetare har kompetens inom ljusdesign, arkitektur, inredningsarkitektur och formgivning. Med nyfikenhet, nära samarbete i teamen och olika bakgrunder läggs grunden till innovativa helhetslösningar där alla medarbetares erfarenheter samverkar. Gemensam nämnare för Ljusrum är ett passionerat intresse för ljus. Designkontoret arbetar i både stor och liten skala bland annat med publika byggnader, hyresgästanpassningar, kontor, handel, hotell, bostäder, fastighetsutveckling, tunnelbana och parker. 

Ljusrum är ett designkontor med inriktningarna ljus, arkitektur och inredningsarkitektur.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.