Skip to main content

Efterlängtat parkeringshus i Sundsvall får fasad i regnbågens alla färger

Nyhet   •   Okt 11, 2019 13:22 CEST

Parkeringshuset får en dekorativ fasad med LED-lampor i olika kulörer. Bild. Tyréns

Efterlängtat parkeringshus i Sundsvall får fasad i regnbågens alla färger

På Södra Kajen mitt i centrala Sundsvall byggs ett nytt parkeringshus med cirka 450 platser. Granne med parkeringshuset ligger ett kontorshus som renoveras och byggs till. Här ska bland annat Trafikverket flytta in.

Av Annika Wihlborg

Efterfrågan på parkeringsplatser vid Södra Kajen, som ligger ett stenkast från Sundsvalls Centralstation, är stor. Ombyggnaden av centralstationen samt nya bostadskvarter som byggts i närheten bidrar till den höga efterfrågan. Drygt hälften av parkeringsplatserna i garaget kommer att utrustas med elstolpar för laddning av elbilar och motorvärmare.

I kontorshuset som ligger granne med det nya parkeringshuset adderas ett helt nytt våningsplan. Tanken är att ha publika lokaler i båda ändar av kontorshuset. Där ska man exempelvis kunna bedriva butiksverksamhet i framtiden. Dessutom läggs ett helt nytt tak på byggnaden. Det nya våningsplanet bidrar med drygt 1000 kvadratmeter nya kontorsytor. Byggherren SKIFU:s målsättning är att miljöcertifiera kontorshuset enligt Miljöbyggnad nivå brons.

−Arbetet med att putsa fasaden pågår nu. Vi har haft lite vakanta ytor i kontorshuset, men nu står det klart att Trafikverket kommer in som ny hyresgäst. I februari 2020 räknar vi med att renoveringen av kontorshuset är helt klar, säger Peter Clemin, vd på SKIFU.

Parkeringshus står klart i januari 2020

På parkeringshusets fasad installeras LED-lampor i många olika kulörer, vilket gör att huset kommer att skina som en regnbåge när det står klart. Belysningen är också en viktig del i arbetet med att få parkeringshuset att kännas tryggt och välkomnande. Även glasdörrar och glaslameller i väggarna ska bidra till en hög trygghetsfaktor.

−Parkeringshuset ska stå klart i januari 2020. Stommen är rest och taket är på, nu pågår inglasningen av fasaden. Arbetet med att montera LED-belysningen har också inletts. Den främsta anledningen till att vi valde att satsa på en LED-belysning i olika färger på detta parkeringshus är att vi vill åstadkomma variation och ha möjlighet att ändra färgsättningen på fasaden efterhand, säger Peter Clemin.

FAKTA I KORTHET, Stuvaren 2, Inre hamnen. Nybyggnad av parkeringshus, på- och ombyggnad av kontorshus i Sundsvall

Tidplan: september 2018-februari 2020

Byggherre: SKIFU

Totalentreprenör: Hus & Nyproduktion i Sundsvall Entreprenad

//

https://www.dagensinfrastruktur.se/

https://www.svenskbyggtidning.se/

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.