Skip to main content

Ett bygge med skohorn och sandkorn.

Nyhet   •   Jun 14, 2013 15:59 CEST

På Grev Turegatan i centrala Stockholm har Strängbetong varit med och byggt kvarteret Ture No 8 "Riddaren". På grund av husets trånga läge har arbetet krävt att man tänkt annorlunda.

Alldeles intill huset i kvarteret Ture No 8 ligger en tunnelbanenedgång, bakom huset ligger en skolgård och Grev Turegatan är en välbesökt gågata. Det har varit väldigt mycket att ta hänsyn till under arbetet, förklarar Ulf Julle, säljare på Strängbetong.

– När vi skulle montera upp vår tornkran kunde vi inte frakta den via Birger Jarlsgatan. Det var så mycket rör och annat i gatan som inte fick belastas, så vi fick ta den från andra hållet, från gågatan, och baxa ner först mobilkranen, för att sedan kunna resa tornkranen. Bara det var ett projekt i sig, säger han.

Specialtillverkade fasader

Strängbetong levererade den prefabricerade betongelementfasaden och beställaren, Wallenstam, hade önskemål om en sandstenskaraktär på huset.

– Vi kom fram till att sandblästring var den metod som gav betongen önskad ytstruktur och känsla.

Metoden ger en lätt gropig struktur i cementhuden och kan lokalt gå lite djupare och då delvis synliggöra stenmaterialet i betongen. Det var ett nytt grepp, och Wallenstam valde faktiskt att använda den metoden även på vårt nästa gemensamma projekt. Det är alltid roligt att göra något nyskapande tillsammans med våra kunder, säger Ulf Julle.

Mjukare innergård

Fönstren som vetter mot Grev Turegatan är indragna nästan en halvmeter för att väggarna ska kännas massiva och tjocka. Där har byggnaden väldigt raka linjer, men om man i stället tittar på innergården är formerna mjukare.

– Det löper glasade balkonger i en kurva runt hela gården, och det ger ett helt annat uttryck än ut mot gatan, förklarar Ulf Julle.

Vibrationer från tunnelbanan

Under huset går tunnelbanan. Det innebar att huset var tvunget att avvibreras, för att undvika skador.

– De fick lägga en matta mellan grundplattan och berget som ska ta hand om vibrationerna som uppstår. Vi har på grund av husets läge fått tänka annorlunda. Det har varit mycket arbete med Riddaren, men det har också varit väldigt stimulerande att möta nya problem som vi sedan med gemensamma krafter lyckats lösa, säger Ulf Julle.