Skip to main content

Lomar Arkitekter vann tävlingen om att utforma nya Vin och Sprithistoriska Museet på Djurgården

Pressmeddelande   •   Feb 24, 2010 13:34 CET


- Vi är väldigt stolta att få vara med och skapa vad vi tror kommer bli ett av Stockholms nya stora besöksmål. Att vara granne med Nordiska Museet av Isak Gustaf Claesson och Vasamuseet av Hidemark Månsson förpliktigar, säger Pontus Lomar, grundare och VD för Lomar Arkitekter.

Styrelsen ansåg att förslaget uppfyllde museets ledord ”en gestaltning i framtid och dåtid under ett och samma tak med ett varsamt omhändertagande av den byggnad som museet placeras i”.

Lomar Arkitekter
Lomar arkitekter arbetar både internationellt och nationellt. Nu i mars representerar de Sverige nere i Cannes på MIPIM, världens största fastighets- och arkitekturmässa, med ett unikt projekt som nu byggs i Bromma. En restaurang för hamburgerkedjan Max, där man låtit miljötänk genomsyra hela processen och som uppfyller de hårdaste miljöcertifieringarna.
Ett annat av Lomar Arkitekters projekt, Restaurang F12 i Stockholm, nominerades nyligen till ”Bästa restaurang helhetsupplevelse” och ”Bästa restaurang miljö” 2010 av White Guide, vinnaren offentliggörs den 8 mars.

Förslag till exteriör
Utgångspunkten var att skapa ett museum i de byggnadsminnesmärkta galärskjulen. Lomar Arkitekters förslag är att byggnadens exteriör kommer att bevaras i sin helhet med endast en liten utvidgning av 70-talets takfönster, vilket gör den yttre miljön extra viktig för att markera museets närvaro. Därför föreslås det att kajen och marken runt museet trappas ner mot Saltsjön och skapar en helhet mellan inne och ute. En uteservering, en kryddträdgård och ett generöst tilltaget promenadstråk samt sittsteg mot vattnet ska skapa en närkontakt med Saltsjön för Stockholmare och turister. Det ska också gå att lägga till med båt från sjösidan vid det nya museet. Landskapsplaneringen har gjorts i samarbete med (nod) C-O-M-B-I-N-E.

Förslag till interiör
Interiören utformas som en flexibel scen där byggnadsprogrammen är inställda i skjulen som nya galärer frikopplade från den befintliga 1700-tals stommen. Byggnaden kommer att uppfylla BBR’s krav på tillgänglighet och ett miljötänk genomsyrar hela projektet. Bland annat föreslås användning av Saltsjön för kylsystem och värmepump, användning av solceller och en bygglösning där man kan utnyttja värmetrögheten över dygnets alla timmar.

Museet kommer att vara beläget vid Vasamuseet och Nordiska Museet på Kungliga Djurgården där man beräknar att det rör sig cirka 1,2 miljoner besökare varje år. Museet kommer bland annat att hysa den berömda Absolut Art Collection och planeras vara färdigt 2012.

För mer information, bilder och intervjuer med Pontus Lomar, VD Lomar Arkitekter
Kontakta Emelie Klein, Subito, Mobil 073-209 8474  email: emelie.klein@subito.nu


Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera