Skip to main content

Ateljébostad med unika glaslösningar fick Svenska Fönster-priset

Nyhet   •   Aug 30, 2018 13:21 CEST

Svenska Fönster-priset delades ut på plats i det vinnande huset i Hamra, Gotland, av Mats Widbom - vd för Svensk Form och Beatrice K Henriksson - vd för Svenska Fönster AB till Anna

Från utsidan ser bostaden ut som en stor och tung sten, men på insidan påminner den om en ljus glänta där solen, skuggorna, träden och fåglarna är närvarande. Det gör att huset är en del av landskapet och landskapet en del av huset.

Nu har ateljébostaden i Hamra på Gotland fått Svenska Fönster-priset.

- Finare pris kunde inte huset få, säger arkitekten Anna Chavepayre. Fönstren är husets viktigaste byggsten. De ger huset ljus, luft, värme och rörelse. De är själva länken mellan arkitekturen och landskapet.


Anna Chavepayre, Birgitta Burling och Staffan Burling.


Anna Chavepayre har utformat huset i samarbete med beställaren Birgitta Burling, och byggaren Allan Wahlby.

- Anna och jag har varit kollegor och undervisat på Arkitekturhögskolan. Vi har finstämt våra verktyg och förstår varandra lätt, berättar Birgitta Burling, som är konstnär och även undervisar både på Kungliga tekniska högskolan och Konstfack.


Huset ligger på Hulehällar, som betyder hål och hällar. En plats som makarna Burling lärde känna genom att de tältade där i flera års tid innan de valde att bygga sitt hus.

- Birgitta hade skrivit ett fantastiskt program för huset, säger Anna.

 

Foto: Michel Bonvin

I det stod att Birgitta ville ha en badtron och Anna lät den bli ett nav i huset. Badtronen ligger en halvtrappa upp i ett burspråk som är vänt mot gårdens framsida. Därifrån kan Birgitta blicka ut över vägen, kossorna, stengärdsgårdarna och det stora kombinerade umgängesrummet och köket. Trots de stora fönstren är inte Birgitta blottad från badtronen tack vare dess höjd i huset.

- Och Staffan fick ett kök från vilket han navigerar det hela. Därifrån ser han hela landskapet och kan vandra mellan olika blickpunkter. Det är både intimt och oändligt, säger Birgitta.


Det är unika lösningar med nivåer och glas som gör landskapet ständigt närvarande i huset, utan att Birgitta och Staffan behöver besväras av insyn. Ovanför spisen och bänkarna i köket finns stora fönster, av vilka flera går att skjuta åt sidan. Det gör att köksbänkarna kan förvandlas till en köksö mellan inne och ute. Det går dessutom att gå ut och in i huset från alla sidor. Bland annat genom duschen och toaletten på bottenvåningen som har glasdörrar.


- Det gör att duschen går att öppna och använda som utedusch, säger Anna.

I badrummet på övervåningen har ett fönster har placerats lågt framför toaletten. Det gör att en person som befinner sig på gården inte kan se in, men om man sätter sig på toaletten kan man både se om någon kommer till gården och njuta av utsikten över havet.

Huset har fått en grå, putsad fasad för att smälta in som en stor sten i landskapet. Anna liknar den med den stora sten som hon som barn inte fick klättra upp på.

- Men så gjorde man det ändå och bjöds på en hissnande utsikt.

Tack vare de unika fönsterlösningarna belönades ateljébostaden i Hamra med Svenska Fönster-priset 2018 vid Design S-galan. Priset består av en S-utmärkelse och 50 000 kronor.


Juryns motivering:

”I denna ateljébostad arbetar fönstren som både ljusinsläpp, dörrar, väggar, avskiljare, förmedlare, inramning, öppningar och avslut. Fönstren skapar rum på båda sidor om sig med en arkitektonisk självklarhet som gör insida och utsida till en helt förhandlingsbar lek av funktioner och kommunikation. I mötet mellan ateljé och bostad, bunker och terrass, tröskel och horisont förenas fasad och fönster i en smidig tango för betong och glas.”

Anna Chavepayre, ENCORE arkitektur och landskap
Anna fick sin grund som arkitekt hos Rem Koolhaas i Rotterdam och Jean Nouvel i Paris. Hon har undervisat på Kungliga tekniska högskolan och kungliga konsthögskolan, samt varit inbjuden lärare på arkitekturskolor i flera Europeiska länder. År 2007 startade hon arkitekt och landskapsarkitekt kontoret Encore i Frankrike.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.