Ida och Alexander - de senaste guldcyklisterna

Fram tills idag har Svenska Cykelförbundet delat ut 38 guldmedaljer av årets totalt 170 som delas ut i åtta mästerskap fördelat på en mängd olika discipliner.

Förra årets tempomästare, åkstarke Alexander Gingsjö från Skara CK och Team Tre Berg-Bianchi tog lite överraskande SM-guldet i dagens linjelopp för herreliten. Richard Larsén, Åhus CK tog silvret och Tobias Ludvigsson, Jönköpings CK brons. Trion var dominerande i den senare delen av loppet, men Alexander Gingsjö visade på en stark åkning genom hela loppet och blev en värdig vinnare.

Den snart 17-åriga Ida Jansson, Falu CK, blev överlägsen guldmedaljör i SM för damjuniorer. Klubbkamraten Frida Knutsson tog silvret före Selma Svarf, CK Natén Säter som blev bronsmedaljör. Bästa U23-åkare blev Ludvig Bengtsson, Skara CK/Team Tre Berg-Bianchi.

SM landsväg har haft hektiska dagar allt sedan midsommar. Jonas Ljungblad, Svenska Cykelförbundets sportchef, summerar mästerskapet:

"Sollerön har bjudit på jättefina tävlingar och med många spännande lopp som idag toppades av Idas och Alexanders prestationer. Arrangörsföreningen, Sollerö IF, har lagt ner ett hårt arbete på att få ihop alla tävlingar och dessutom visat på att det går att beställa sommarväder", säger Jonas.

Men mästerskapen är inte slut med detta. Nästa helg är det dags igen för landsvägscyklisternas elit att göra upp om nya mästerskapsmedaljer. Den 3 juli genomförs SM i kortdistans i Sundsvall som en del av SM-veckan. Samma helg, den 4 juli, invigs en ny BMX-bana i Uppsala i samband med svenska mästerskapen i BMX Racing.

Den 3-5 juli är det mästerskap för landsvägsveteranerna innan SM i mountainbike XCO och XCE (cross country och sprint) går av stapeln på Smålandsfjället Isaberg den 16-19 juli. Den nya MTB-banan är en riktig utmaning med 4,7 km och 200 höjdmeter.

Både BMX-banan i Uppsala och Isabergs nya MTB-bana håller internationell tävlingsstandard, så även Sibirien Arena i Ängelholm, där World cup för BMX Supercross genomförs i augusti. Tävlingen är ett världens största BMX-arrangemang, och den främsta världseliten kommer att vara på plats.

Två andra stora UCI-tävlingar körs under sensommaren: Crescent Women World Cup Vårgårda och Velothon Stockholm.

För 2016 är det klart att EM i mountainbike arrangeras den 5-8 maj i Jönköping.