Schweiz tog stafettguldet på MTB-EM i Huskvarna

Det schweiziska laget tog guld före Frankrike och Tyskland när första tävlingen på EM avgjordes i Huskvarna idagSverige kom på nionde plats med det svenska laget som bestod av Emil Linde, Emil Hedlund, Linn Gustafzzon och Emil Lindgren.

Först ut var U23:an Emil Linde som har visat på kanonform under våren. Emil körde en riktigt bra förstasträcka och placerade laget på en sjätteplats vid första växlingen. Andraårsjunioren Emil Hedlund tog vid och fortsatte kampen mot såväl internationellt motstånd som sommarvärme. Hemmapubliken gjorde sitt bästa för att peppa svenskarna.

Sverige tappade något på andra varvet och låg tia vid växlingen till Linn Gustafzzon, som satte fart med starka ben och höll placeringen fram till siste man, Emil Lindgren, sveriges mest rutinerade proffsåkare just nu. Emil körde ikapp flera åkare och gick i mål på en nionde plats.

Det strålande vädret i Huskvarna gjorde sitt för att bidra till en fantastisk stämning bland publiken som kommit för att se världens bästa MTB-åkare. Många var åskådarna som letat sig till Klevaliden på Huskvarnaberget där EM-tävlingar körs från torsdag till söndag.

Förbundskapten Anders Ljungberg kommenterade loppet så här:

- Intensiv åkning första dagen på EM. Det var ett ganska ungt lag som gjorde sitt absolut bästa. Alla åkarna hade kanske inte de bästa benen just idag och vi landade på en niondeplats. Mycket väl kämpat av alla, säger Anders Ljungberg.

Lagmedlemmarna

Emil Linde, Gävle CA. (U23)
Emil har visat kanonform under våren med bland annat riktigt bra resultat i Bundsliga i Bad Säckingen. Under 2015 vann han också flertalet SWE Cup tävlingar och har tidigare placerat sig riktigt bra på stora internationella XCO-lopp.

Emil Hedlund, OK Hammaren (HJ)
Emil nummer två i stafetten, andraårsjunior som har visat framfötterna under våren ute i Europa.

Linn Gustafzzon, Borlänge CK (U23)
Linn Gustafzzon kommer från Tärnaby, en U23:a som har kört väldigt starkt under våren med flera pallplatser i tävlingar i Tyskland, Danmark och Norge.

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB Team (HE)
Emil Lindgren är född i Falun men uppväxt och boende i Säter. Har varit proffs i över ett decennium och bland annat tagit VM-silver i sprint 2014. Emils SM-medaljer räcker till att fylla en hel ryggsäck.

XCR=Cross Country (Team) Relay
Fyra åkare från varje land kör i ett lag som kör ett varv vardera på omkring 3,5 km. (tar cirka 15 minuter). Laget får innehålla en junior, en U23, en dam och maximalt en herrelit och växlingen sker som vid en friidrottsstafett.