Pressmeddelande -

Stora framgångar för Sverige i världscuppremiären MTB

Det blev stora framgångar vid världscupen i Albstadt, Alexandra Engen kom på 1:a plats i sprinttävlingen och Jenny Rissveds tog hem en andra placering i U23-loppet Cross Country.

Albstadt i södra Tyskland har i många år arrangerat stora internationella tävlingar men i år hade de för första gången tagit klivet till världscup, och dessutom premiären 2013. Mycket tuffa banor där de tiotusentals åskådarna kan se cyklisterna flera gånger per varv.

Lördagen började med damjuniorernas lopp där 3 varv skulle köras och 55 cyklister fanns på  startlinjen. För Sverige startade Caroline Fagerhill som gjorde världscupdebut. Hon hängde inte riktigt med i den snabba starten och kom lite sent in i sitt tempo och slutade 38:a.

I damer U23 startade Jenny Rissveds och Felicia Ferner för Sverige. Båda två var lottade långt bak i startfältet, 33:a respektive 38:a. Jenny gjorde ett otroligt lopp där hon avancerade hela tävlingen igenom och slutade på en fantastisk 2:a plats. ”Jag fick gåshud när jag såg Jennys avancemang genom loppet” säger Anders Ljungberg, förbundskapten för mountainbikelandslaget, ”Efter målgång tror jag inte ens Jenny fattade vad hon åstadkommit. Världsklass!”
Felicia Ferner noterades för ett DNF efter att hon helt tagit slut på den tuffa banan.

Dagens sista lopp bjöd Herr U23 på där Sverige hade 3 startanden. Axel Lindh gjorde det bästa resultatet med en 63:e plats. Han kommenterar själv, ”Jag gjorde misstaget att försöka ta det lite lugnt i starten, men det funkar inte alls på en världscup, nu vet jag detta och misstaget kommer inte upprepas”.  Emil Linde kom 91:a, -2 laps och Erik Jonsson bröt efter mekaniskt strul. 129 st kom till start.

Söndagen började med herrjuniorernas lopp där Gustav Höög fick representera Sverige. Han startade mycket bra och låg 17:e av det 129 man starka startfältet när en åkare framför vurpade i banans svåraste parti och Gustav slet upp hela däcket på åkarens kedjekrans. ”Så jäkla synd. Gustav fick
en otroligt bra start och jag var spänd på att se hur bra han hade kunnat köra” säger Ljungberg.

Damelitens start var härnäst och där startade Alexandra Engen från Jönköping, numera Ghost Factory Racing. Alexandra gjorde ett strålande lopp där hon i stort sett låg med i tätklungan hela loppet, hon slutade på en smått otrolig 5:e plats. ”Det här var en sådan galen prestation”, säger Ljungberg och fortsätter, ”Alexandra är en världscyklist och hon skämmer bort oss med den ena prestationen bättre än den andra”.

I herrelit kom Säterkillen Emil Lindgren, numera tävlande för Team Giant, på en 20:e plats. ”Emil var inte nöjd med sitt lopp och jag vet att han har högre krav på sig själv, men vi får inte glömma att det bara är han och Fredrik Kessiakoff som ens varit såhär högt i en världscup” sammanfattar Ljungberg.

Sverige hade en startande till i Matthias Wengelin. Wengelin startade mycket bra men precis innan starten i herrelit hade det börjat ösregna så banan var såphal. Cyklisterna framför Wengelin vurpade och drog med sig Matthias som föll så oturligt att han fick föras till sjuktältet. ”Jättesynd att detta hände när Matthias låg så bra till, men jag är mest lättad att han inte skadade sig värre” säger Ljungberg.

Sammanfattningsvis kan sägas att Sverige verkligen har två världsstjärnor i Jenny Rissveds och Alexandra Engen!