Tre nya värdiga mästare vid SM-tävlingarna i Cyclo-cross

Magnus Darvell, Åsa Erlandsson och Hans Mård heter de nya svenska mästarna i CX.
En nattfrost på ett par minusgrader gjorde den snabba och tekniska cyclo-cross banan i Åstorp riktigt hal. När solen inte klarade av att bränna bort de låga molnen, blev halkläget kvar hela tävlingsdagen.

Tävlingen fick en trist inledning när en av favoriterna i Herrar Seniorer, Matthias Wengelin, Team Kalas vurpade olyckligt under uppvärmningen. Det blev ambulansfärd till sjukhuset för omplåstring och undersökning.
Det blev mycket fascinerande tävlingar i alla tre SM-klasserna. Intensiva tävlingar med många omkörningar och byte av positioner, där avgörandet kom under de sista varven. Detta med undantag av de tre SM-vinnarna. Gemensamt för dem var att de gjorde solo-körningar.

Dagen började med Magnus Darvell, Team Kalas som redan i ett tidigt skede hade skaffat sig en ledning på en halv minut. Sen var han ohotade trots marksyning och cykelbyte. Helt ohotad cyklade han i mål och vann sitt första SM-guld i CX.

Åsa Erlandsson, Varbergs MTB gjorde i stort sett en kopia på Darvells lopp. Efter att trefaldiga mästarinnan Kajsa Sihns, IK Jarl Rättvik tillsammans med Angelica Edvardsson, Cykloteket tog kommandot i loppet, höjde Åsa Erlandsson helt enkelt tempo och körde därefter solo mot mål och sitt första SM-guld.
För Herrar Veteraner var det efterlängtad premiär att tävla om SM-medaljer. I dagens största startfält fanns många förhandsfavoriter. Men trots alla dueller och kämpatag i klassen så fick publiken se ytterligare en soloprestation. Hans Mård, Cykloteket Racing Team körde säkert och skickligt hem SM-guldet.

Trots soloprestationerna så var det mycket händelserika och underhållande tävlingar på Åstorp CK’s fina tävlingsbanan där Benny Andersson gjort en optimal cyclo-cross bana, med internationella dimensioner. De fjärde svenska mästerskapen i cyclo-cross går till historien som topptävling rakt igenom oavsett klass. Och tre nya svenska mästare korades.

RESULTAT Svenska Mästerskapen Cyklo Croos 2011-11-13 i Åstorp
Arrangör: Åstorps Cykelklubb och Svenska Cykelförbundet
Klass Herrar Seniorer.Distans: 1 tim. 9 körda varv = 26,1 km., Snitthast: 25,4 km/tim.
10 4 SWE19850510 PERSSON Petter CK C4 1:05:30 3:50

Klass Damer Elit.Distans: 40 min.5 körda varv =14,5 km.Snitthast: 22,4 km/tim.
1 38 SWE19740130 ERLANDSSON Åsa Varbergs MTB 38:55
2 37 SWE19900119 SNIHS Kajsa IK Jarl 39:42 0:47
3 35 SWE19890829 EDVARDSSON Angelica Cykloteket RT 40:03 1:08
4 41 SWE19750429 AUNE Karin Örebrocyklisterna 40:31 1:36
5 36 SWE19840817 STRÖM Lisa Falu CK 41:12 2:17

Klass Herrar Veteraner.Distans: 40 min. 5 körda varv = 14,5 km., Snitthast: 24,4 km/tim.