Islossning i tredje gav IKSU Champions Cup-titel

En av frågorna inför söndagens Champions Cup-final var om finska Classic skulle kunna hålla samma tempo som IKSU. Svaret blev ja – men bara i lite mer än två perioder. De sista tio minuterna la IKSU in en högre växel och kunde vinna med 10-5.

IKSU, Champions Cup-vinnare 2012. Foto: perwiklund.se.

Classic startade dock bäst. Speciellt Nina Rantala - Minna Korhonen - Eliisa Alanko skapade flera bra chanser även om det var förstauppställningen och Sanni Nieminen som gjorde matchens första mål.

IKSU fortsatte dock med sin höga press och Classic hade problem i den egna zonen och mest problem hade finskorna med IKSU:s förstafemma med Therese Andersson - Josefina Eiremo - Elin Tjärnström samt Susanne Ekblom och Emelie Wibron. Det var också turneringens toppskytt, Emelie Wibron, som sköt kvitteringen till 1-1.

IKSU förde sedan matchen och gjorde 2-1, 3-2 och 4-3 men Classic kvitterade direkt på alla de målen. Men i slutet av andra perioden märktes det att Classic-spelarna gick runt på två femmor. Orken började tryta och därmed kom misstagen. Det var Kreeta Lakkalas fina målvaktsspel som höll kvar finskorna i matchen.

Elin Tjärnströms viljemål till 5-4 efter 7.32 in i tredje perioden hade Classic inget svar på. Det blev rejäl islossning efter att Therese Andersson gjort 6-4, då dröjde det bara 15 sekunder innan pigge rookie-centern Cornelia Fjellstedt smällde in 7-4. Och så rann det på.

Därmed kan IKSU fira sin femte europeiska titel för klubblag. Emelie Wibron blev dessutom turneringens bäste poänggörare med 7+6.
.
- Champions Cup var ett av våra stora mål den här säsongen så det är skönt att vi klarade det. Vi malde ner Classic och vann på fysiken. Jag var inte orolig trots att det var jämnt. Det var bara en tidsfråga när vi skulle rycka, säger Elin Tjärnström.

IKSU-Classic 10-5 (2-2, 2-2, 6-1)