Nya spelsystemet bäddade för Sveriges seger

Sveriges damer visade i Finnkampens första match att de fortfarande är världens bästa landslag. I Umeå Energi Arena mot Finland blev det 5-4 – efter en hög press matchen igenom.
– Vi tvingade dem till misstag, säger Frida Norström.

För nio månader sedan, i december, vann Sverige VM-guld i en kokande arena i finska Tammerfors. Mot Finland i finalen.

När nu landslagssäsongen drog i gång igen med Finnkampen i Umeå Energi Arena, inför 1072 personer på läktarna, visade Sverige att de fortfarande är nummer ett på tronen. 3-1 efter första perioden blev 5-1 efter den andra. Och IKSU:s Frida Norström, som blott gjorde sin andra A-landskamp, imponerade och blev utsedd till matchens lirare.

– Det var superkul. Jätteroligt att spela på hemmaplan. Det kändes jättebra att spela, väldigt naturligt. Jag var lite nervös innan, men det kändes bra direkt från första minuten, säger Frida Norström.

Sverige pressade finskorna högt hela matchen och stal bollen i offensiv zon flera gånger. Något som gav utdelning. Och faktum är att Sveriges nya presspel bara hade testats en gång tidigare på träning.

– Jag tycker att vi låg bra på dem, även om det är nytt för oss. Vi kom in i det bra och gjorde det svårt för dem. Vi tvingade dem till misstag, säger Norström.

I den tredje perioden reducerade Finland upp till 5-4, men Sverige höll ifrån och vann. Mycket tack vare sin höga press som gjorde det svårt för finskorna.

– Vi visste inte hur den (pressen) skulle kännas, men vi gjorde det bra. Det är klart att det är ovant, men vi hade bra koll på dem, säger Norström.

Den efterföljande straffläggningen vann Finland, vilket innebär att det totalt står 4-2 till Sverige efter två av fyra spelade matcher. Det efter att herrlandslaget först spelade oavgjort mot Finland i går, och sedan vann sin straffläggning.

På söndag spelar dam- och herrlandslaget sina returmatcher i Finland, klockan 12.00 respektive 15.00. De sänds live på www.fanseat.com.