Oavgjort mellan Sverige och Finland

Med tre månader kvar till damernas U19-VM var det dags för de två hetaste guldkandidaterna att drabbas samman i Finnkampen.

Matchen var inledningsvis helt jämn men Sverige fick alltmer tryck på finskorna ju längre den första perioden led. Formationen med Lina Svarfvar, Ellen Svensson och Jonna Sjöberg såg pigg ut och Svarfvar gav också Sverige ledningen tolv minuter in i matchen efter att hon tråcklat sig in framför kassen och via målvakten skickat in 0-1. Men mindre än en minut senare snodde den finska storstjärnan Veera Kauppi åt sig bollen och skickade distinkt in kvitteringen. Med bara sex sekunder kvar av första perioden slängde Fanny Holmberg iväg en boll på chans som snöpligt rullade in intill Hanna Svenssons stolpe.

Sverige fick inleda den andra perioden i numerärt överläge men hade svårt att komma till vassa avslut. Just när Finland blivit fulltaliga ryckte Lina Svarfvar sig ifrån vilt fäktande finskor och hängde in kvitteringsbollen i krysset. Tre minuter in i andra fick Sverige ytterligare ett PP och fick betydligt mer tryck den här gången. Jenny Dahl höll sig framme och tryckte in en retur som innebar 2-3. Sverige tog över alltmer och Lina Svarfvar noterades för sin tredje poäng när hon slog en boll på djupet till Jenny Dahl som inte gjorde några misstag.

- Jag gillar att vara uppe och stressa. När de slarvar så hugger jag. Borde väl satt nåt mer tycker jag, säger Dahl som skaffade sig flera chanser när hon stressade det finska försvaret till misstag.

Finland skulle komma tillbaka. Först prickade MiaVallenius 3-4 från höga slottet. Målet gav finskorna en injektion. Innan perioden var över hade man både kvitterat och återtagit ledningen.

Tredje perioden blev ett ställningskrig där svenskorna framför allt fick se upp med systrarna Kauppis fruktade samarbete. Först efter elva minuter hittade Klara Molin Frida Ahlstrand med en långboll. Ahlstrand satte hur säkert som helst 5-5 vilket stod sig matchen ut.

- Det är en väldigt jämn match och när vi sätter styrningen och pressen så skapar vi mycket chanser. Vi bjuder dem in i matchen och de får göra mål på våra misstag. Mycket slarv helt enkelt, säger tvåmålsskytten Jenny Dahl.

Finland vann den traditionsenliga straffläggningen och har nu 2-1 i Finnkampen.