Seger för Sveriges U19-damer i VM-premiären

Sverige inledde U19-VM för damer med en storseger mot Slovakien. Efter en stabil förstaperiod som vanns med 4-1 exploderade svenskorna med åtta mål i andra perioden. Tillslut blev det seger med 15-1.

Sverige inledde VM-premiären i Polen med att vinna tekningen och sedan sätta igång att pressa Slovakien. Slovakien inriktade sig mycket på försvar medan Sverige jobbade med att få igång farten i passningsspelet och fötterna. Sverige stod för fyra fina chanser inom de första två minuterna och visade direkt vad denna match skulle handla om.

Det dröjde till nästan halva perioden gått innan det första målet föll. Ellinor Berling fick bollen högt i slottet från Johanna Hultgren och smällde in 1-0 till Sverige. Dryga tre minuter senare hittade denna duo också 2-0 men denna gång fick Johanna Hultgren näta.

Under sista fem av perioden samlade Isabella Ström på sig två poäng då hon först assisterade till Pernilla Hermansson som gjorde 3-0 och sedan själv fick näta på pass av Amanda Delgado Johansson, 0-4 med mindre än en minut kvar av perioden. Det blev dock Slovakien som fick sista ordet i perioden då Kristina Hudakova bröt in från högerkanten och reducerade till 1-4.

─ Jag tycker det var en ganska bra inledning och framför allt fick vi göra mycket mål. Andra perioden fick vi verkligen hål på dem. Målvakten var ju väldigt duktig i Slovaken och hon höll de kvar i matchen i första perioden. Vi hade väldigt mycket avslut och vi var nöjda med första perioden även om det bara var 4-1, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

I den andra perioden nätade Sverige nästan direkt. Efter 36 sekunder satte Johanna Hultgren 5-1. Sedan försökte Slovakien spela ännu mer defensivt och krympte sin box så att det tidvis såg ut som Sverige hade powerplay trots att det var samma antal spelare på plan.

Svenskorna radade upp både målchanser och mål. Totalt hela åtta mål denna period. Många direktskott på diagonalpass eller på dragskott utifrån. Det stod 12-1 till Sverige efter två perioder. Åsa Karlsson delger sin tankar inför tredje:
─ Vi gjorde några förändringar för att alla skulle få känna på det här med VM och det här med mattan och atmosfären. Jag tyckte att de som kom in gjorde det väldigt bra. Men framför allt att vi skulle försöka att fortsätta spela vårat spel.

I den tredje perioden fortsatte Sverige spänna musklerna men Slovakien hade tagit sig i kragen och målregnet stagnerade något. I inledningen av perioden kom matchens enda utvisning då Slovakiens Paulina Hudakova fick sätta sig på botbänken. Sverige visade upp ett rappt powerplay men mål kom först när Slovakien blivit fulltaliga. 13-1 kom när Stina Ander hittade till Ellen Rasmussen efter 6.12 av den tredje perioden. Den duon replikerade sedan det målet med drygt fem minuter av matchen, 14-1. Sista målet skulle Isabella Ström stå för när hon satte 15-1.

─ Jag tycker faktiskt att Slovakien var ganska bra, de är ju på frammarsch och har två duktiga spelare och de jobbar hårt, plus en bra målvakt. Det vi ville var egentligen att få ett bra anfallsspel och få mycket mål som vi sa. Det fick vi och det är ganska skönt att det är fler som gör mål. Nu är vi igång och får ta nya tag imorgon mot Schweiz, säger Åsa Karlsson.