Seger för Sverige mot Schweiz i U19-VM för damer

I Sveriges andra match i U19-VM för damer i Polen tog man sig an Schweiz. Senast lagen möttes var i Euro Floorball Tour och då vann Sverige endast med 2-1. Den här matchen blev en helt annan historia och Sverige vann tillslut med 11-3.

Sverige inledde perioden starkt och pressade Schweiz över hela banan så fort man fick chansen. Schweiz å sin sida sökte lägen att kontra. När de vann bollen vände de snabbt men de svenska backarna visade prova på snabba fötter och hängde allt som oftast med.

Efter 3:11 hittade Sverige ett två mot ett läge. Ellen Rasmussen hittade Marlene Lennartsson med en pass som gav henne öppet mål, 1-0. Schweiz var dock snabba med att replikera. Direkt på tekningen efter målet fick de ett fint läge mitt framför mål som Vera Ambuehl snärtade in, 1-1.

I inledningen av matchen syntes vissa tendenser till böljande spel men ju längre perioden gick desto mer kontrollerade Sverige händelserna. Amanda Ahola gav Sverige ledningen med ett skott utifrån, 2-1 efter dryga sex minuter. Inom loppet av tio minuter gjorde sedan Sverige fem obesvarade mål. Sara Steen avrundade Sveriges målskytte i den första perioden när hon satte 6-1 efter 13:30.

─ Vi gick ut väldigt hårt och var lyckosamma i våran press. Vår första period var nog den bästa hittills det här VM:et i alla fall, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Den andra perioden blev målsnål men det saknades inte chanser. Sverige bet sig fast i Schweiz zon under långa perioder men Schweiz var rappare denna period. De lyckades också skapa bra chanser som Sophia Lundmark i Sveriges mål avvärjde.

Det blev två mål i andra perioden. Först reducerad Schweiz efter 7:30 när de bröt in från högerkanten och satte bollen högt, 6-2. Det andra målet kom för Sverige med mindre än en minut kvar av perioden. Isabella Ström petade in bollen från en position strax utanför målgården. 7-2 till Sverige efter två.

─ Vi gick ner oss lite och blev lite bekväma. Vi kom fel i sorteringen och Schweiz fick lite mer energi också. Det var väl lite mer på grund av att vi gick ner oss än att de spottade upp sig. Men de är hungriga på sina spelvändningar. Vi måste vara väldigt noggranna i vårat passningsspel och vi måste fortsätta att jobba med våra fötter. Vi blev lite bekväma och så jobbade vi lite en och en i pressen, därför föll det inte lika väl ut som i första perioden, säger Åsa Karlsson.

I den tredje tändes hoppet kort för Schweiz som gjorde 7-3 efter 3:02 när de fick till en blixtrande spelvändning.
─ Då fick vi jobba lite med laget. Men jag tycker ändå vi kom in pressen igen. Sen var det jätteroligt att vi kunde göra några ytterligare mål där i tredje perioden på direktskott som vi också hade tjatat om i periodpausen.

Hoppet skulle dock vara kortvarigt då Sverige skakade av sig målet och trummade på. Efter 6:19 fick kapten Stina Ander ett öppet läge från fickan på högerkanten och hon drog in 8-3. Sveriges nästa mål var en kopia av det innan men denna gång stod Linnea Almgren för målet. 9-3 till Sverige efter 8:34. I slutminuterna kunde Sverige sedan sätta ytterligare två mål, 11-3. Noterbart att Ellen Rasmussen assisterade till 8-3, 9-3 och 10-3.

─ Jag tycker vi gjorde en bra match. Första och tredje är vi väldigt väldigt nöjda med och andra får vi titta lite extra på. Sen spottar vi upp oss till nästa match mot Ungern. Jag tycker det var en bra match från våran sida, säger Åsa Karlsson,

Ytterligare en vinst för Sverige och slutresultatet skrevs till 11-3.