Storseger för Sverige mot Tjeckien i Euro Floorball Tour

Efter en svag förstaperiod kom Sverige igång i andra perioden. Två mönsteranfall blev vändningen som slutade med storseger mot Tjeckien.

Sverige såg ut som det starkare laget i inledningen av matchen. I målprotokollet hängde tjeckerna ändå envist med. Och det blev ett riktigt målkalas i den första perioden. Kim Nilsson inledde med att distinkt snärta in Johan Samuelssons fina inspel. Efter en tjeckisk kvittering hittade Alexander Rudd från vänster ficka en framrusande Mattias Samuelsson som kunde hänga dit 2-1.

När tjeckerna både kvitterat och gått upp i ledning med 3-2 var det dags för Faluduon Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström att göra ett av sina patenterade mål. Enström spelade sedan också fram Kim Nilsson i powerplay innan det var dags för första pausvilan.

Martin Hovlund utgick efter första perioden och in kom Mattias Wallgren.

-Vi ville framför allt få kollektivet att reagera med det bytet. Vi hade uppenbara fokuseringsproblem i den första perioden och gav i princip dem deras mål. I andra agerar vi mer med ryggmärgen och kan bland annat få igång ett bättre kontringsspel, säger Jan-Erik Vaara.

Mittperioden blev en betydligt mer målsnål tillställning. Det dröjde till sjuttonde minuten innan Sverige kunde utöka sin ledning och då gjorde man det genom två mönsteranfall. Först ut var Mattias Samuelsson till Rasmus Enström till Alexander Rudd. Därefter var det Patrik Malmström som släppte till Östholm, som i sin tur spelade ut till Johan Samuelsson som kunde dra på sig försvarare och sedan läckert droppa tillbaka till Östholm som hängde dit viktiga 6-3.

-Det var lite Sovjetkänsla över det målet, säger Samuelsson efter matchen.

Han instämmer med Vaara att första perioden var en svag insats för Sveriges del.

-Vi pratade om en del småsaker som vi visste att tjeckerna var svaga på i pausen där. Sedan kommer vi ut och är mer aggressiva i andra. Vi har tålamod i försvarsspelet och får också längre anfall, säger Sveriges lagkapten.

I tredje gick Sverige ifrån till hela 10-3. Noterbart var att Thomas Holmgren gjorde sitt första landslagsmål och att Jimmie Pettersson fick göra sina första minuter i slutskedet av matchen.

Matchfakta

Tjeckien-Sverige 3-10 (3-4, 0-2, 0-4)

Första perioden
0-1 (3.49) Kim Nilsson (Johan Samuelsson)
1-1 (5.50) Tomás Sykora (Patrik Doza)
1-2 (7.44) Mattias Samuelsson (Alexander Rudd)
2-2 (8.14) Radek Vales (Tomas Ondrusek)
3-2 (11.13) Jiri Curney (Matej Jendrisak)
3-3 (12.08) Alexander Galante Carlström (Rasmus Enström)
3-4 (15.18) Rasmus Enström (Kim Nilsson)

Andra perioden
3-5 (17.25) Alexander Rudd (Rasmus Enström)
3-6 (19.08) Martin Östholm (Johan Samuelsson)

Tredje perioden
3-7 (6.53) Johan Samuelsson (Patrik Malmström)
3-8 (7.58) Thomas Holmgren (Linus Nordgren)
3-9 (9.29) Alexander Galante Carlström (Alexander Rudd)
3-10 (15.42) Joel Kanebjörk (Mattias Wallgren)