Svensk uppvisning när Polen besegrades

Polen stod för motståndet i Sveriges andra VM-match under söndagen. Matchen slutade med en svensk utklassningsseger, 16-0, där Sandra Mattsson och Victoria Wikström gjorde fyra mål vardera.

Sverige satte full fart mot Polen redan i första bytet, något som gav utdelning direkt. Efter bara tio sekunder gjorde Therese Karlsson 1-0 till Sverige, assisterad av Anna Wijk. Fyra minuter senare hittade Emelie Lindström en fri Sandra Mattsson på vänsterkanten som kontrollerat sköt in 2-0.

Efter drygt halva perioden fick Sverige en ypperlig chans att utöka ledningen på straffslag, men Johanna Holmbom missade. Istället rullade Sverige upp polskorna rejält i efterföljande powerplay, där Amanda Larsson efter flera kortpassningar direktsköt in 3-0 från slottet. Innan periodpaus satte Victoria Wikström 4-0 från högerkanten, vackert assisterad av lagkapten Josefina Eiremo.

- Vi går in med lite loj inställning i första perioden och har dålig rörelse och skjuter få skott. Polskorna får ett par riktigt vassa kontringar men vi räddas av deras stress i avslutningslägena. Inför andra perioden ville jag se en klar förbättring, säger förbundskapten Curt Söderström.

Mittperioden blev en svensk uppvisning i passningsspel och etablerade anfall med kreativa kombinationer. Den framgångsrika duon Sandra Mattsson och Emelie Lindström såg först till att Sverige gick ifrån till både 5-0 och 6-0. Polen lyckades inte etablera något eget anfallsspel utan hade fullt upp att hålla koll på tuffa och tempostarka svenskor. Och när väl Polen fick chans i powerplay var det Sverige som stod för målen. Victoria Wikström stod för en läcker soloprestation när hon i numerärt underläge dribblade förbi sin försvarare och sköt in 7-0 från högerkanten. Sveriges dominans fortsatte perioden ut och inför tredje perioden var ställningen hela 11-0.

- I andra perioden höjde vi oss och spelade koncentrerat med mycket rörelse. Vi skjuter mer än dubbelt så mycket i mittperioden jämfört med den första, säger Söderström och fortsätter:

- Även i spel fyra mot fem äger vi boll och spelar fantastiskt skickligt.

Slutsiffrorna skrevs till 16-0. Poängbäst i Sverige blev Emelie Lindström med ett mål och fem assist. Victoria Wikström och Sandra Mattsson gjorde båda fyra mål vardera. Noterbart också att Johanna Holmbom och Louise Wickström gjorde sina första VM-mål i karriären.

På måndagen möter Sverige Ryssland i den tredje gruppspelsmatchen.

- Kollektivet kliver fram idag. Vi ska ta med oss vår fina prestation och vårt agerande inför kommande matcher. I matchen mot Ryssland ska vi fortsätta vårda spelarmaterialet klokt så att vi får ut maximalt av laget i slutet av veckan, då det verkligen hettar till, avslutar Söderström.