Sverige är världsmästare!

Efter två tunga finalförluster är Sverige på nytt världsmästare. Sverige krossade Finland med 11-5.

Världsmästarna 2012. Foto: perwiklund.se.

På förhand var det här en 50/50-final. Men Sverige visade sig vara allt för starkt. Framför allt fick de drömstart när Patrik Malmström, hårt trängd, bakom ryggen hittade Karl-Johan Nilsson framför kassen. Istället för att avsluta själv levererade Karl-Johan bollen med en backhand snett bakåt till en framrusande Kim Nilsson som med full fart sköt ett otagbart skott i mål. Då hade det bara gått 58 sekunder.

I efterhand är det enkelt att fundera på vad som skulle hänt om Mika Kohonens skott efter två minuter hade letat sig in i mål istället för i stolpen. Efter att Henri Toivoniemi kastat sig och räddat ett skott från Kim Nilsson så tog Finland över allt mer och pressade på ordentligt. Patrik Åman stod här för några viktiga räddningar.

Sverige kom tillbaka sista fem minuterna av förstaperioden och gjorde där två, i efterhand, matchavgörande mål. Först i en spelvändning hittade Kim Nilsson kedjekamraten Patrik Malmström på vänsterkanten. Malmström tog emot och laddade en bössa som Toivoniemi var chanslös på.

Inom 15 sekunder träffade sedan både Johan Samuelsson och Henrik Stenberg exakt samma ribbkryss. Men det kom ett mål till. En bra individuell insats av Martin Östholm hittade Kim Nilsson på bortres stolpen. Och på returen slog Patrik Malmström in 3-0.

- Det flöt på bra för vår femma och fick in tre bollar i första perioden, jag är så glad. Det har fungerat halvknackigt under hela turneringen men nu fick vi till det i finalen. Vi var jävligt bra när det behövdes som bäst, säger Patrik Malmström.

Om 3-0 efter en period var starkt så var uppvisningen i den andra perioden något i hästvägar. Det började med att Robin Nilsberth hittade krysset till 4-0 i inledningen av andra perioden. Efter Mattias Samuelsons 5-0 bytte Finland ut Henri Toivoniemi och satte in Eero Kosonen. Men Kosonen fick en mardrömsstart när Linus Nordgren direkt spräckte hans nolla. Svensk lekstuga, efter halva matchen hade Sverige en förkrossande 8-0-seger. Sverige fortsatte vara helt överlägsna i andra perioden som vanns med 6-1.

Tredje perioden öppnade Finland med två snabba mål men kunde aldrig hota ett svenskt VM-guld.

- Otroligt stort att ta VM-guld. Första perioden var jämn men jag hade samma känsla som i Storvreta, vi kommer att vinna, det var inga konstigheter. De hade inte det där trycket. Vi körde över dem, så enkelt är det, säger Henrik Stenberg.

- Det är en fantastisk känsla. Hur kul som helst, säger Patrik Malmström.