Pressmeddelande -

Sverige föll på straffar mot Finland

U19-herrarna gjorde sin bästa match mot Finland. Men efter straffar besegrades man av de finska lejonen.

Sverige gjorde sena förändringar i truppen när Simon Götz som varit mycket tongivande under EFT tvingades utgå.
- Simon har sett jättefin ut, det är mest tråkigt för honom. Men vi reste oss och antog den utmaningen, säger förbundskaptenen Markus Puskala.
Och man öppnade med en härlig frenesi. Efter sju minuter lyckades Fabian Hansson sånär spräcka nollan i powerplay men skottet tog i burgaveln. Istället var det Joel von Reis hittade nätmaskorna ett par minuter senare.. Sverige spelade ett uppoffrande och tight försvarsspel och hade bud på fler mål. Men Finland skulle kvittera i den fjortonde matchminuten när Holopainen tråcklade sig runt en svensk försvarare och lite turligt lyckades lirka in bollen. I numerärt överläge hade sedan finnarna ett skott i ribban och Qvarfordt tvingades till ett par svettiga räddningar.

Två minuter in i andra var Alexander Nyman framme och petade in den finska ledningen efter att bollen dansat på mållinjen. Adam Hjalmarsson som idag spelade back, stormade fram två minuter senare, hittades med en ett fint inspel av Christoffer Gustavsson och dundrade in 2-2. Målet gav Sverige energi. Man stod emot ytterligare ett finskt powerplay i 1.59. Just när Ludwig Svensson åter var i spel sköt Tino Lindstedt ett oväntat skott som innebar 3-2 för Finland. När sverige kort därefter fick spela med en man mer på banan prickade Nikolaus Moberg stolpen. Men när Casper Backby frispelade Axel Larsson kom kvitteringen. Larsson hade sedan chansen att ge Sverige ledningen men Pohjonen i finska kassen räddade friläget. Sverige hade övertaget och Finland drabbades av ytterligare en utvisning. Då fick Fabian Hansson äntligen utdelning och gav Sverige ledningen med 4-3.

I tredje perioden lyfte Finland fram positionerna och fick ordentligt tryck. Men Sverige spelade aggressivt och höll emot. Med knappt fem minuter kvar av matchen högg Finland på ett svenskt misstag och mot två ensamma finnar kunde Qvarfordt inte hålla emot och det var ännu en gång utjämnat. Puskala lät Qvarfordt lämna kassen men ställningen 4-4 kvarstod till slutsignalen. Matchen skulle avgöras på straffar. Mattias Qvarfordt var magisk och räddade fyra av de finska straffarna. Men Finland drog det längsta strået och vann därmed hela Euro Floorball Tour.
- Inte kul att förlora mot Finland i en sudden-straffläggning. Jag tycker vi står upp bra och jag tycker faktiskt vi ska vinna matchen. Vi har svetsat ihop oss mer och mer under helgen. Vi har presterat bättre och bättre ju längre turneringen har gått, säger Nikolaus Moberg direkt efter matchen.