Pressmeddelande -

Sverige utklassade Ryssland

Sverige vann stort i måndagens tredje och avslutande gruppspelsmatch mot Ryssland där slutsiffrorna skrevs till 21-1. Sverige vinner därmed grupp A med en målskillnad på 45-3 och spelar VM-kvartsfinal på onsdag kväll.

De ryska spelarna fick som väntat en svettig matchinledning i den avslutande gruppspelsmatchen mot de flerfaldiga världsmästarna Sverige. De blågula tog genast kommandot med ett läckert ledningsmål vid tiden 1.37. Bollen gick som på ett snöre när Victoria Wikström diagonalpassade till Cassandra Edberg som styrde vidare till en fri Josefina Eiremo på bortre stolpen. Fem minuter senare stänkte Rönnbybacken Sanna Scheer in 2-0 från slottet, fint assisterad av Amanda Larsson. Samma Larsson följde sedan upp assisten med att själv göra både 3-0 och 4-0, båda gångerna assisterad av klubbkamraten Anna Wijk.

Ryskorna reducerade till 4-1 genom Svetlana Viktorova, men Sverige kunde efter mål av Louise Wickström, Johanna Holmbom och Jenny Gustafsson gå till periodpaus med ledning 7-1.

- Jag är imponerad och stolt över spelarna som håller uppe intensiteten och fullföljer det som vi pratat om, säger förbundskapten Curt Söderström.

Sverige dominerade även mitt- och slutperioden mot ett Ryssland som blev mer och mer tröttkört ju längre matchen led. Efter andra perioden var ställningen 13-1 och slutsiffrorna skrevs till 21-1.

- Det är imponerande att vi bara släppt in tre mål på tre gruppspelsmatcher. Spelarna och laget stärks av att göra så här mycket mål, säger Söderström.

Emelie Lindström fick i matchens slutskede en smäll mot halsen och blev för en stund liggandes men enligt Curt Söderström är det under omständigheterna ingen fara med henne.

Efter tre raka segrar mot Finland, Polen och Ryssland vinner Sverige grupp A med en målskillnad på 45-3. På onsdag kväll spelar Sverige VM-kvartsfinal.