Sverige vann öppningsmatchen i Finnkampen i innebandy

Sveriges herrlandslag vann öppningsmatchen av Finnkampen med 6-1 inför en jublande hemmapublik i Baltiska hallen.

Finnkampen i innebandy har till den här säsongen gjorts om och spelas i form av herr- och två damlandskamper i en sammanlagd tävling. Först ut var herrlandslagen då Sverige på torsdagen besegrade Finland med 6-1 i Malmö.

- Det var väldigt jämnt till slutet av andra perioden. Finland var riktigt bra, vi hade en målvakt i Patrik Åman som höll tätt och det var glädjande. Det betyder mycket för oss att vi fick se att det är så här jämnt. Det kommer att bli oerhört tufft i VM, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Efter en mållös förstaperiod där Sverige ägde spelet men tillät finländarna att kontra farligt var det Patrik Malmström och Kim Nilsson som tillsammans visade vägen i den andra perioden. Uppbackade av en formstark Karl-Johan Iraeus satte den kedjan sätta ordentlig press på Finland.

Kim NIlsson var, 10 minuter in i andra perioden, stark längs sargen och slet sig loss, rundade det finska målet och la in bollen till Patrik Malmström som sprang sig ren och från nära håll stötte in 1-0.

Bara tre minuter senare var det omvända roller när Patrik Malmström i en spelvändning hittade över till Kim Nilsson med en diagonalare. Grasshoppersforwarden sköt direkt, 2-0.

- Såklart viktigt för oss ledare, Malmström och laget att han gjorde mål. Allt positivt tar vi med oss. Man ska komma ihåg att vi var lite på villovägar i stora delar av förstaperioden – innan vi kom tillbaka, säger Jan-Erik Vaara.

Finland reducerade visserligen till 1-2 med ett skott från Tommi Aro som via svenskar smet in i mål. Det fanns där också bud på en kvittering genom ett finskt friläge men en pigg Patrik Åman gjorde en benparad som på sätt och vis blev matchavgörande.

För istället snappade Henrik Stenberg upp en retur och drämde in en backhand ribba in.

I den tredje perioden kontrollerade Sverige spelet fullständigt. 4-1 drog Robin Nilsberth in lågt vid ena stolpen.

- Klart att när vi gjorde 4-1 tappade Finland lite och vi kunde rida på det resultatet. Spelmässigt var det ändå relativt jämnt, säger Jan-Erik Vaara.

5-1-målet kom i powerplay när Rasmus Enström gick in och hotade men släppte istället till Patrik Malmström som drog in bollen i närmsta krysset.

Och 6-1-målet var också i powerplay men en blekare kopia av 3-1-målet då Henrik Stenberg åter hittade målet med en backhand.

Segern var en revansch på den svenska förlusten mot Finland senast lagen möttes i april och ett viktigt avstamp inför VM i Göteborg 5-14 december.

- Det finns vissa bitar att hitta så det blir bättre tajming i försvarsspelet och i samspelet också. Men det var stor skillnad mot i våras då vi förlorade mot dem. Det är viktigt att vi studsar tillbaka och tar tillbaka vinnarkänslan.

Eftersom att Finland vann straffläggningen står Finnkampen just nu 2-1 till Sverige. På fredagen möts damlandslagen i Baltiska hallen och på söndagen väntar matcher i finska Vantaa.

Sverige-Finland 6-1 (0-0, 3-1, 3-0)

Första perioden
-

Andra perioden
1-0 (10.01) Patrik Malmström (Kim Nilsson)
2-0 (13.20) Kim Nilsson (Patrik Malmström)
2-1 (17.27) Tommi Aro (Jussi Piha)
3-1 (19.39) Henrik Stenberg (Mattias Samuelsson)

Tredje perioden
4-1 (10.38) Robin Nilsberth (Henrik Stenberg)

• herrlandslaget

Den 5-14 december arrangeras innebandy-VM för herrar i Göteborg. För mer information och biljetter, besök: www.wfc2014.com