Basket: EM-brons till Sverige

Sverige har på det hela taget gjort en grym turnering. I finalen möts turneringens allra bästa lag - Spanien och Frankrike. Sverige spelade sig till bronset via seger mot Tjecken under söndagskvällen.

Det var två försvarsstarka lag som möttes i matchen om EM-bronset. Det visade sig extra tydligt i den första perioden då Sverige hade ledningen med 7-4 med bara minuten kvar av den första perioden. Då slängde Tjeckien i en trea via plankan och vips så var ställningen utjämnad.

I den andra perioden var det Sverige som kom ut med mest vilja och skaffade sig en lite större ledning. Men under de sista fem minuterna kom Tjeckien tillbaka och Sverige ledde bara med fem i halvtid.

Under den andra halvleken lossnade det för Sverige och Binta Drammeh, som även hade en stormatch i kvartsfinalen, var åter grym. Drammeh prickade in sin poängtopp (19 poäng) i matchen om bronsmedaljen. Ganska tidigt stod det klart att Sverige skulle vinna och coachteamet kunde släppa in hela bänken och fira redan innan matchen var över på riktigt.

Vilda glädjescener utbröt när slutsignalen ljöd. Den stora publiken stod upp och hyllade sitt underbara landslag.

På presskonferensen efter matchen var Farhiya Abdi strålande glad men valde i den stora stunden att hylla sina lagkompisar och då framför allt Binta Drammeh.

Sveriges bronsvinnande lag i Europamästerskapen för tjejer under 18 år består av: Mia Hakim, Julia Tornberg, Kajsa Lundahl, Jennifer Kücükkaya, Cleopatra Forsman-Goga, Salome Kabengano, Binta Drammeh, Sandra Ngoie, Frida Fogdemark, Farhiya Abdi, Julia Vestin och Hayet Neffati. Coacher: Mikael Johansson, Fredrik Joulamo och Anna Höglund.

En EM-trupp får endast innehålla tolv spelare men följande spelare var också delaktiga genom att vara med i förberedelserna: Sofia Rönnqvist, Ida Aasa, Lisa Rådström, Johanna Eriksson, Johanna Lundström, Hanna Nunez, Katarina Milenkovic, Johanna Falkenstrand, Paula Juhlin, Tanya Massamba, Ivana Vuletic, Rebecca Henricsson josefin von uthmann, Hanna Arvidsson, Emelie Enjebo, Fanny Wallén, Caroline Svensson och Maja Nilsson

Sverige-Tjeckien: 67-54 (7-7, 20-15, 19-14, 21-18).

Poänggörare Sverige: Binta Drammeh 19, Farhiya Abdi 18, Cleo Forsman 14, Frida Fogdemark 13, Sally Kabengano 3.