Basket-EM: Sverige klart för EM-semifinal

Sveriges U18-tjejer presterade ruggigt bra offensivt under tre av de fyra perioderna i EM-kvartsfinalen mot Litauen. Det räckte till seger med 60-79 och en semifinalplats mot Spanien.

Sverige inledde kvartsfinalen mot Litauen på ett strålande vis. Frida Fogdemark tvekande inte en tiondels sekund innan hon sänkte matchens första trea. Innan två minuter av matchen hade spelats hade Frida satt sin andra trea. Poängen föll genom nätet i en strid ström och efter en period hade Sverige elvapoängsledning. Den andra perioden var också helt okej offensivt. Cleo Forsman gjorde 19 poäng under första halvlek och allt kändes tryggt.

Men så kom halvtidspausen och man måste ge credit till de litauiska coacherna och spelarna för deras sätt att ladda om. I den tredje perioden var det nämligen Litauen som dominerade matchen. Sverige hade problem när litauiskorna klev upp i banan och pressade. Resultatet blev att Sverige bara lyckades göra sex poäng framåt och ledningen, som var 17 i halvtid, minskade till ynka fem efter tre perioder.

Litauen var läskigt nära inför den fjärde perioden. Då klev Binta Drammeh in i handlingarna på allvar. Hon presterade enormt och gjorde 12 av sina 15 poäng under den sista perioden. Det var nog många på läktarna som fick gåshud av att bevittna det som Binta lyckades med just då. Hon var en starkt bidragande faktor till att Sverige kunde glida ifrån och vinna med 60-79.

Efteråt var det svenska glädjescener både på planen och på Täljehallens läktare. Sverige är klart för EM-semifinal. Det är sant. Klockan 18:15 på lördagen spelar Sverige mot Spanien om en plats i EM-finalen.

Litauen-Sverige: 60-79 (16-27, 10-16, 18-6, 16-30).

Poänggörare Sverige: Cleo Forsman 25, Farhiya Abdi 19, Binta Drammeh 15, Frida Fogdemark 14, Julia Vestin 3, Julia Tornberg 3.