Pressmeddelande -

EM-kval, herrbasket: Sverige avgjorde mot Slovakien i slutsekunderna

Det var en svettig match mot Slovakien där Sverige tack vare tuff inställning krigade till sig segern med 88-89.

"Det var tufft, svårtspelat och enormt tryck i hallen", säger assisterande coach Torbjörn Gehrke efter segermatchen mot Slovakien borta. Sverige spelade inte sin bästa match totalt sett, men var periodvis väldigt bra. Slovakierna var stora och starka och inte lätta att tas med.

Även om Slovakien spelade tufft så skapade Sverige bra lägen under 30-35 minuter. En som klev fram och levererade långt högre än normalt var Thomas Massamba. "Han fick lägen och hängde i poängen", säger Gehrke om Massamba som gjorde 19 poäng totalt.

I andra halvlek fick Sverige koll på attityden och tuffade till sig rejält. Det var nödvändigt med den anstormning som väntade. Vid ställningen 86-87 medfyra sekunder kvar satte Martin Ringström 86-89 för Sverige. Därefter svarade Slovakiens Vladimir Hovanak genom att göra 88-89 med bara två sekunder kvar. Sverige kämpade hårt och red ut stormen.

Segern bärgades med minsta möjliga marginal. Sverige vann matchen meden poäng och returerna med två. "Den här segern kan visa sig vara enormt viktigt", säger Gehrke och menar att Slovakien borta kanske var nyckeln till hela kvalet.

Publik: 1200.

Ort, land: Spisska Nova Ves, Slovakien.

Slovakien-Sverige: 88-89 (23-20, 17-26, 19-19, 29-24).

Poänggörare Sverige: Thomas Massamba 19, Jonathan Skjöldebrand 19, Martin Ringström 13, Jonas Jerebko 10, Joakim Kjellbom 7, Joakim Blom 6, Mikael Lindqvist 6, Kenny Grant 4, Serkan Inan 3, Andrew Pleick 2.

Poänggörare Slovakien: Radoslav Rancik 34, Richard Lesko 15, Vladimir Hovanak 10, Juraj Gavlak 10, Dusan Pandula 7, Martin Micka 5, Martin Sykora 5, Gabriel Szalay 2.