Monumental seger för herrlandslaget och svensk basket

Georgien var stora favoriter innan matchen. De började även bra. Sverige behövde fem minuter innan man hittade rätt men efter det gjorde laget en stormatch och vann efter ett nervig sistaperiod med 61-59.

Georgien började bäst och när Jocke Blom missade sitt dunkförsök vid ställningen 5-15 passade Kostas Flevarakis på att ta sin första timeout. Sverige hade inte varit dåligt men Georgien var mycket effektiva. Direkt efter timeouten fick Jocke Kjellbom läge för en enkel layup som han satte. I nästa anfall gick Martin Ringström hårt på korgen och blev foulad. Ringström satte båda traffarna. I och med detta var Sverige åter med i matchen.

Matchen var fysiskt hård och det var krig om returerna. Zaza Pachulia var väldigt tung för Kjellbom att stångas med. Med bra returtagning åt sig Sverige närmare och med ställningen 13-16 fixade Kenny Grant två straffar. Georgien svarade med att ta timeout. Efter timeouten fortsatte Grant bra och Sverige kom ikapp till 18-18 vid första pausen.

Det första som hände i den andra perioden var att Micke Lindqvist satte skön trea, följt av två insidepoäng signerade Jonas Jerebko. Efter 25-18 till Sverige började Georgien stabba till sin offence och pumpade bollar inside. Effekten blev att Sverige drog på sig fouls. Det var relativt få byten i Sverige fram till 12-13 minuter spelade. Med 6:15 kvar av andra perioden drog Blom på sig sin tredje foul mot Pachulia och Lesli Myrthil fick komma in. Jonathan Skjöldebrand kom också in och började bra. Efter en miss på sitt första skott, satte han de tre nästkommande. P.g.a. några ofokuserade fouls fick Georgien några gratispoäng via lagfoul och straffar.

Med 5:46 kvar av tredje perioden fick Pachulia sin fjärde foul och det kändes viktigt. Men minuten efter dunkade Victor Sanikidze i två poäng och det verkade tända Georgien för ögonblicket. Sverige vägrade dock släppa greppet och i slutet på tredje perioden var det ett skärrat Georgien som flera gånger blev avblåsta för 24 sekunder.

Inför den fjärde perioden var Sverige i ledning 54-42. Här startade också Sveriges sämsta period av matchen. Mängder av mentala misstag gjorde att det blev ordentligt nervöst innan matchen var i hamn. Tillslut kunde Sverige vinna en väldigt stor seger för landslaget och för svensk basket.

Publik: 1600.

Ort, land: Umeå, Sverige.

Sverige-Georgien: 61-59 (18-18, 24-13, 12-11, 7-17).

Poänggörare Sverige: Kenneth Grant 11, Jonathan Skjöldebrand 9, Jonas Jerebko 7, Martin Ringström 7, Joakim Blom 6, Mikael Lindqvist 6, Lesli Myrthil 5, Joakim Kjellbom 4, Thomas Massamba 4, Serkan Inan 2.

Poänggörare Georgien: Victor Sanikidze 19, George Tsintsadze 12, Vladimer Boisa 8, Zaza Pachulia 6, Tyrone Ellis 6, Nikoloz Tskitishvili 5, Giorgi Gamqrelidze 3.