Telge Basket är svenska mästarinnor

Den tredje SM-finalmatchen blev den jämnaste i serien. Detta trots att Luleå inte hängde med inledningsvis och hamnade i underläge med 1-12. Ett par minuter in i fjärde perioden var ställningen 47-47. Men därifrån drog Telge ifrån och kunde tillslut defilera in i mål. Med 3-0 i matcher är alltså Telge Basket svenska mästarinnor 2010/11.

Luleå Basket, som faktiskt aldrig hade vunnit en SM-final på hemmaplan på sju försök under fyra olika slutspel, fick åter en dålig start. Eller var det kanske Telge Basket som såg till att starta extremt bra? Hur som helst så började Luleå med att spela zonförsvar. Det gav man upp redan vid första timeouten. Då hade bara två minuter gått och Telge hade gjort 0-7. Det skulle ösas på från Telges sida. Ända till 1-12 faktiskt. Även om det stod 9-19 i den första pausen så hade Luleå jobbat sig in i matchen.

Den andra perioden skulle bli hemmalagets. 9-19 förvandlades till 33-31 när lagen hade avverkat första halvan av matchen. Skulle detta bli Luleås match trots allt? En hel del pekade på det. Under den tredje perioden skiftade ledningen tre gånger och fyra gånger var det helt jämnt (33-33, 35-35, 43-43 och 45-45).

Sabrina Scott gjorde 47-45 för Luleå i inledningen av den fjärde perioden. Det skulle visa sig bli hemmalagets sista ledning under matchen, serien och säsongen. Efter det fick publiken i Pontushallen och WebbTV-tittarna runt om i landet bevittna ett mäktigt ryck. Cleopatra Forsman-Goga, Amanda Zahui, Binta Drammeh och Salome Kabengano stod för poängen när Telge gick ifrån till 53-64. Årets mest värdefulla spelare (MVP) i Damligan var Leah Metcalf. Hon var också den spelare som stal bollen och fick äran att fastställa slutresultatet till 53-68 via en layup i slutsekunderna.

En segerrusig Jens Tillman, headcoach i Telge och nybliven svensk mästare, uttalade sig efter matchen.

-Jag är glad men trött. Jag vill gå och lägga mig och sova faktiskt. Men det ska jag inte göra. Nu ska vi fira. Jag skulle kunna räkna upp namn på spelare som varit bra men jag vill hylla laget. Jag är så stolt över tjejerna men jag är även stolt över mig själv. Nu först känner jag att jag kan kalla mig coach, säger Jens Tillman.

Svenska mästarinnor 2010/11 är Telge Basket. Följande spelare och coacher ingick i truppen:
Helena Kurt, Emma Gunnarsson, Leah Metcalf, Jennifer Kücükkaya, Cleopatra Forsman-Goga, Salome Kabengano, Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Paulina Hersler, Mikaela Gustafsson, Ulrica Holmqvist, Amanda Zahui, Matilda Claesson och Vici Fagan.