Skip to main content

Hus N vann folkets röst

Nyhet   •   Nov 11, 2011 12:09 CET

Videums hus N var nominerat till Växjö kommuns byggnadspris 2011, men vann inte byggnadsnämndens hjärtan. På webben genomfördes en röstning där folket fick säga sitt och där vann hus N en överlägsen seger. Vi sträcker på oss och tackar!

Byggår: 2010 
Arkitekt: Henrik Jais-Nielsen & Mats White Arkitekter AB i Helsingborg 
Verksamhet: Institutionsbyggnad för Linnéuniversitetet i Växjö 
Yta: 6 900 kvm
Kuriosa: Huset är Växjös första nybyggnation av lågenergihus märkt Eurpean Green Building. Energikravet ligger på 30 % under gällande byggnorm samt ökad integrering av förnybar energi. Solceller förser byggnaden med el och anslutning till fjärrkyla är ett bra miljöval för att reglera inomhusklimatet. Byggnaden har en dynamisk utformning med synlig stomme i trä och ett helt nytt byggsystem, trä8, har används. Det är första gången systemet används i Sverige för så här stora byggnader.

En av de stora utmaningarna med bygget har varit lufttäteheten och att den lägsta källaren ligger under grundvattennivå. Grundarbetet för att klara fukten har därför varit ovanligt komplicerat. Träet i fasaden är värmebehandlat så att alla organismer dödats, en teknik som utvecklats av Linnéuniversitetets träinstitut. Byggnadens tak är klätt med sedum.

Huset är projekterat av Videum och Linnéuniversitetet tillsammans. Genom samarbetet har universitetet fått ett hus som är rakt igenom ändamålsenligt. Många av materialvalen har en koppling till materialforskning på Linnéuniversitetetet. Olika träslag dominerar därmed både konstruktionsmässigt, fasad och interiör på Hus N. Hus N länkar samman studie- och forskarmiljön hela vägen från Linnéuniversitetets huvudbyggnad, Hus H, till hus M.

Första spadtaget togs i november 2009 och invigningen hölls i januari 2011. Huset är uppfört som en totalentreprenad av PEAB

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera