Blogindlæg -

Den viktige søvnen

Søvn er viktig – det vet alle. Derimot er det ikke alle som vet at det også er viktig for helsen vår. Eller at det er mulig å få hjelp til bedre og lengre søvn.

De fleste kjenner til tidsklemma. Dette begrepet som vi ofte hører. Vi løper fra det ene til det andre, og har knapt tid til å sette oss ned før kvelden kommer og det er tid for å sove. Er det noe vi mennesker er flinke til, så er det å nedprioritere tiden vi bruker i drømmeland. Vi har rett og slett for mye å gjøre i våken tilstand, og døgnet blir for kort.

Den tiden vi bruker i senga er den viktigste tiden for vår helse. Derfor er det ekstremt viktig med en god seng. Sliter du med mye smerter i kroppen kan det være lurt å skaffe en regulerbar seng, som du kan stille inn i ulike posisjoner, alt etter hva som er mest behagelig der og da. Får å oppnå en god søvnkvalitet bør du absolutt ikke bagatellisere valg av seng.

Gode døgnrutiner

Det er også andre ting som spiller en stor rolle hva gjelder søvnkvaliteten vår. Når vi sover for lite er det lett at vi ser vårt snitt til å ta en høneblund, enten det er på toget eller i godstolen etter middag. Dette er noe vi i all hovedsak bør unngå, men om du er helt kjørt kan du unne deg maks 20 minutters slumring. Grunnen til at du helst bør stå over denne typen hvilepauser, er fordi du ødelegger grunnlaget for den kommende natten. Kroppen blir mer opplagt, og du kan oppleve at det tar lenger tid å sovne, at du våkner hyppigere eller at du våkner mye tidligere enn nødvendig.

En annen ting vi ofte gjør er å ha en ujevn døgnrytme. De aller fleste står opp til samme tid hver ukedag. Men når helgen kommer ser vi vårt snitt til å både sitte lenger oppe og å sove lenger på morgenen. Dette er svært uheldig om du allerede sliter med å opprettholde en god nattesøvn. Du bør legge deg og stå opp til samme tid – hver dag hele året.

Hva er nok søvn?

Når vi ikke sover nok, fungerer vi dårligere. En person som sover lite vil i tillegg være mindre attraktiv for andre, og derfor kan vi si at skjønnhetssøvn er et ord med mening. Når vi er trøtte hungrer også kroppen etter usunn mat og godteri. Dette resulterer i fedme, og man kan ende opp med å få diabetes type 2, i tillegg til hjerte- og karsykdommer.

I snitt trenger et voksent menneske 7–7,5 timer søvn. Noen trenger mer, andre trenger mindre. Ungdom behøver i snitt 8–9 timer søvn. De kan i tillegg ha en forsinket døgnrytme. Det er også helt normalt at ungdom er trøtte på dagtid, tross at de har fått nok søvn.

Det er viktig å ikke dele opp søvnen i flere perioder, og forsøke så godt det lar seg gjøre å kun sove en periode – gjennom natten. Jo jevnere døgnrytme du har, desto enklere er det å få sove om kvelden og å sove gjennom hele natten. Husk at du ikke kan ta igjen tapt søvn, selv om mange synes å tro det. 

Related links

Kontakt

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26