Nyhed -

Chiptuning: ansvarsbevidst opgradering af din bil

Det er som om, din gamle Skoda Fabia mangler et eller andet. Som om, Passaten ligesom ikke har helt lige så meget bundtræk som din kammerats spritnye Audi. Selvfølgelig, kan man måske tænke. Men det er fortid nu. Måske har du hørt om chiptuning før. Måske er det første gang i dag, og måske virker tanken om at tune din bil som noget fjernt – noget, du kun kender fra dine gode gamle PlayStation-spil. Dén tankegang skal du have ændret, og du kan læse med her om hvorfor.

Chiptuning er slet ikke så farligt, som det lyder

Grundlæggende er chiptuning ikke andet end en ændring af din bils motorsystem, som man også kan kalde for bilens computer. Det vil altså sige, at det som udgangspunkt ikke ændrer fysisk ved bilens opbygning, men blot ved de signaler, motoren sender til systemet og omvendt. På den måde kan du få bilen til at tilføre mere energi til motoren, som altså omdannes til flere hestekræfter eller får bilen til at køre længere på literen. Og så er det endda noget, man ikke kan se, når bilen synes.

Dermed ikke sagt, at en chiptuning skal holdes hemmelig, for det er slet ikke ulovligt. Såfremt det bliver gjort ordentligt, naturligvis. I bund og grund er kravene for, hvornår chiptuning er lovligt, og hvornår det ikke er meget logisk: Bilen må ikke forurene mere efter tuningen, den må ikke støje mere end normalt, og så skal sikkerheden fortsat være forsvarlig. Bilen skal altså basalt set kunne holde til den ekstra effekt, der er tilført efter tuningen. Derfor er det en god ting, at tuningen ikke umiddelbart fremgår tydeligt ved et syn.

Hvordan skal du forholde dig til en chiptuning?

Papirerne skal selvfølgelig være i orden, når du får ordnet din bil, og en chiptuning er ingen undtagelse. Selvom du ikke fysisk ændrer noget ved din bil, falder behandlingen dog stadig ind under reglerne om konstruktive ændringer, hvilket betyder, at bilen skal til syn umiddelbart efter tuningen. Det er naturligvis dit ansvar som bilejer at medbringe dokumentation for den lovlige tuning ved synet, som er noget, du altid skal have med dig.

Forskellige dimensioner af tuning

Der er selvfølgelig mere til chiptuning end bare at pille ved bilens motorstyring. Alt efter, hvilken effekt du vil have på din bil, kan du vælge forskellige former for chiptuning fra forskellige leverandører. En populær leverandør er Ecotune, som specialiserer sig i udstyr til tuning, og som kan lave både ”computer”-ændringer og fysiske ændringer som udskiftning af motordele eller sågar udskiftning af hele motoren. De tre valgmuligheder bliver populært i fagsprog kaldet for henholdsvis Stage 1, 2 og 3.

Det kan være svært at finde ud af, hvilken model du skal vælge, og hvor du skal finde et værksted, der kan hjælpe dig. Ja, endda at finde ud af, hvilke valgmuligheder din egen bil har. Derfor kan du med fordel klikke dig ind på billig-gevindundervogn.dk, som giver dig en målrettet guide til din bils chiptuning. Her har du mulighed for at læse mere om metoden samt chatte med eksperter på området. God fornøjelse med din nye bil!

Related links

Kontakt

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26