Nyhed -

Derfor må du ikke undervurdere vinterdæk

Selvom vi ikke helt vil indrømme det endnu, nærmer efteråret sig med hastige skridt. Denne korte guide er dog relevant året rundt og bør være allemandsviden som bilejer. Det skal handle om vinterdæk, og hvorfor det er vigtigt at have styr på dem. Tænk på dine dæk som et par sko eller en fodboldspillers fodboldstøvler. Du ville næppe gå med dine fine, hvide sommersneakers i sne og slud, og på samme måde ville en fodboldspiller aldrig spille med almindelige løbesko på – han ville glide rundt på banen. Det samme gør sig i den grad gældende for dæk til din bil.

Vinterdæk i Danmark

Overvej, hvilket land du bor i. Mange, der ned- eller helt fraprioriterer vinterdæk, argumenterer for, at man aldrig helt kan regne med vejret i Danmark, og tænker, at de er smarte ved at spare penge på en alligevel mild vinter. Det er rigtigt, at vejret er omskifteligt i Danmark, og netop derfor er det vigtigt, at du får de rigtige dæk på. Det kan betyde en forskel på helt op til 75 procent på en snevejrsdag at have vinterdæk på frem for sommer- eller helårsdæk. Tænk dig om, ikke kun for din egen skyld, men også for dine medbilister.

Hvad kan vinterdæk, som sommerdæk ikke kan?

Først og fremmest er dækmønsteret på vinterdæk væsentligt anderledes end på sommerdæk. Forestil dig mønsteret på et gammeldags vaskebræt. Sådan et mønster kaldes på vinterdæk for et lamelmønster på grund af de mange lameller, der ligger på kryds og tværs af dækket. De ekstra mange ’kanter’ fra lamellerne er dem, der griber fat i vejen, når den er glat, og det er det primære sted, vinterdæk adskiller sig fra sommerdæk.

En anden væsentlig forskel er gummiblandingen i dækket. I vinterdæk er gummiblandingen helt speciel, hvilket gør dækket blødt og smidigt nok til, at lamellerne kan gribe vejen korrekt – også når det bliver rigtig koldt. I sommerdæk er blandingen anderledes, hvilket betyder, at den bliver hård, når det bliver koldt, og derfor kan dækkene ikke gribe vejen ordentligt. Man ser faktisk en forskel på temperaturer på helt op til syv plusgrader, så der er ingen undskyldning.

Er dit liv de sparede kroner værd?

Svaret vil formentlig være nej. Hverken dit eller nogen andres liv er nogensinde de penge værd, du kan spare ved at køre på sommer- eller helårsdæk året rundt. Du ved måske godt, at bremselængden forøges om vinteren uden de rigtige dæk. Men ved du hvor meget? Hvis du kører bare 50 kilometer i timen på sne. vil bremselængden faktisk være hele otte meter, hvis du kører på sommerdæk. I andre undersøgelser er der målt forskelle på helt op til fem meter ved temperaturer på fem grader. Derfor er det generelt en god ide at have vinterdæk på mellem oktober og april som tommelfingerregel.

Er du i tvivl om, hvor du finder de rigtige dæk til dig og din bil, eller hvad du skal kigge efter, så er Dækster et godt bud, næste gang du skal købe vinterdæk. Her kan du altid få råd og vejledning til dit næste sæt dæk, fuldstændigt skræddersyet til dig. Tænk dig om, og klik dig ind på Dækster. 

Related links

Kontakt

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26