Skip to content
JYSK SE OBAVEZUJE NA 100% ODRŽIVO DRVO

Press release -

JYSK SE OBAVEZUJE NA 100% ODRŽIVO DRVO

Tokom svih ovih godina JYSK je kao član FSC organizacije još od 2006. godine radio na tome da poveća procenat proizvoda koji su izrađeni od drveta sa certifikatom FSC (Forest Stewardship Council).Sada je sve spremno za preduzimanje konačnih i ključnih koraka, što znači da će od 1. januara 2022. svi novi proizvodi predstavljeni u JYSKu biti izrađeni od drveta sa FSC certifikatom, a to će vrijediti i za sve JYSKove proizvode od kraja 2024. godine.

„JYSKu je uvijek bio cilj dosegnuti 100% FSC certifikat. Međutim, u skladu sa našim vrijednostima, nismo postavljali konačni cilj bez jasno definisanog plana kako ga ostvariti. Sada je taj plan konkretizovan i zadovoljstvo mi je reći da ćemo od 1. januara 2025. godine koristiti drvo isključivo sa FSC certifikatom”, rekao je Executive Vice President Purchasing u JYSKu, Peter Andsager.

PODIZANJE LJESTVICE

Svi JYSKovi dobavljači obaviješteni su o novim preduslovima kako bi imali dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače drveta, ukoliko je to potrebno. Posebno ukoliko se radi o dugogodišnjim partnerima koji već godinama osiguravaju proizvode koji potiču od odgovornog raspolaganja šumama.

FOKUS JE NA AMBALAŽI

JYSKovi ambiciozni ciljevi ne tiču samo drveta koje se koristi za proizvode.JYSK će se prebaciti na sirovine sa FSC certifikatom i po pitanju ambalaže.

„Kontinuirano mijenjamo sirovine koje se koriste za ambalažu. To uključuje izbacivanje brojnih vrsta plastike i zamjena plastike ambalažom od kartona koja se može reciklirati. Isto tako, u okviru procesa nabave zahtijevamo i materijale sa FSC certifikatom”, rekao je Peter Andsager.

VAŽAN KORAK

Direktor organizacije FSC Danska, Søren Grue, oduševljen je time što se jedan od najvećih trgovaca obavezao da će koristiti samo drvo sa FSC certifikatom.

„Kada veliki trgovac kao što je JYSK napravi iskorak i postavi ambiciozne ciljeve po pitanju održivosti, onda dolazi do domino efekta. Ne radi se samo o podizanju ljestvice kod dobavljača i partnera. Time se takođe šalje snažan signal unutar njegovog segmenta poslovanja kako bi se inspirisali drugi da podignu svoju ljestvicu i postave ambiciozne ciljeve. Tačno takva ambicija nam je potrebna kako bismo prekinuli neodrživo šumarstvo”, rekao je Søren Grue.

ČINJENICE O FSC-u

  • Svo drvo sa FSC certifikatom može se pratiti, što znači da su sve veze između šume i potrošača provjerene i imaju FSC broj – JYSK-ov je FSC® N001715.
  • Šumarima u šumama FSC-a osigurani su odgovarajući uslovi rada.
  • U FSC-ovoj šumi postoje područja u kojima se drveće nikada ne siječe jer to pomaže stvaranju boljih uslova za životinje i biljke.
  • FSC radi na održivosti u najizloženijim šumskim područjima na svijetu

Topics


JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korijenima koje prodaju sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 2,900 prodavnica i 24,000 zaposlenika u 51 državi. U Njemačkoj  prodavnice se zovu Dänisches Bettenlager - u ostatku svijeta JYSK. JYSK je u vlasništvu danskog trgovca Larsa Larsena, koji posjeduje nekoliko kompanija sa ukupni godišnjim prometom od 4,7 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,1 milijarde EUR.

O JYSK-u

JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korijenima koji prodaje sve za uređenje doma i vrta.
Sa više od 3.300 trgovina i webshopova u 48 zemalja, JYSK uvijek ima dostupnu izvrsnu ponudu i kompetentnu uslugu, bez obzira na kanal kupovine.
Osnivač Lars Larsen otvorio je svoju prvu prodavnicu u Danskoj 1979. Danas JYSK zapošljava 31.000 kolega.
Dio je obiteljske grupacije Lars Larsen s koja je u financijskoj godini 2021/22. ostvarila promet od 5,9 milijardi eura dok je JYSKov promet u financijskoj godini 2022./23. iznosio 5.2 milijarde eura.