Skip to content
BELGIUM | Maak eenzaamheid bespreekbaar: LU slaat de handen in elkaar met CAW om dit taboe aan te pakken.

Press release -

BELGIUM | Maak eenzaamheid bespreekbaar: LU slaat de handen in elkaar met CAW om dit taboe aan te pakken.

  • 1 op 2 Belgen voelt zich soms eenzaam1
  • Na de 2e coronagolf (eind 2020) stegen de cijfers naar 73% Belgen die zich eenzaam voelen1
  • Eenzaamheid blijft een taboeonderwerp voor degenen die eronder lijden
  • LU brengt al jaren mensen bij elkaar en met de #ShareTheLUve campagne, wil het merk, samen met CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn), eenzaamheid bespreekbaar maken en aanpakken
  • Voor elke #ShareTheLUve wordt 50 cent2 geschonken aan het CAW

1 Studie van UGent 2020

Eenzaamheid is geen nieuw probleem

Nu Valentijn net achter de rug is en er uit verschillende hoeken aandacht gevraagd wordt voor mentale gezondheid, zal het niemand verbazen dat 1 op de 2 Belgen zich soms eenzaam voelt1. Dit vertellen de cijfers van het nationale Geluksonderzoek door UGent ons.

Eenzaamheid komt voor in elke laag van de bevolking en bij alle leeftijdsgroepen. Dit is geen nieuw fenomeen, maar door de gezondheidscrisis met bijhorende lockdowns namen eenzame gevoelens massaal toe en is het thema relevanter dan ooit. Zo zagen we een bekende artiest live op televisie het thema aansnijden wat tot een golf aan reacties leidde van mensen die zich hierin herkenden.

Pre-corona scoorden we ons geluk 6,73 op 10 tegenover 6,21 op 10 na de tweede golf eind december 2020. Eenzaamheid is een belangrijke redenen voor de significante daling van dat algemene geluksgevoel. Verschillende factoren beschermen ons tegen ongelukkige gevoelens, waaronder bijdragen aan het geluk van anderen. Wanneer we ons betrokken of verbonden voelen met anderen beschermt ons dat van ongelukkige gevoelens en negativiteit.

De Koekoekskes van LU: aanpak op maatschappelijk niveau door welzijnswerk te ondersteunen.

Dat de emotionele eenzaamheid de afgelopen periode fors is toegenomen, ontging ook het koekjesmerk LU niet. Al jaren is de missie van LU om mensen dichter bij elkaar te brengen en waardevolle momenten te delen. Na de voorgaande #LUveletters actie en de #CompLUmenten campagne is nu als derde #ShareTheLUve i.s.m. CAW aan de beurt. Hiermee trekt LU de campagne nog breder. Mensen worden aangespoord om met kennissen, buren… contact te leggen en ze te bezoeken. Zo wil LU op maatschappelijk niveau mensen aanzetten tot betekenisvolle relaties en ook welzijnswerk steunen door de samenwerking met het CAW.

“LU zet al een aantal jaren in op mensen bij elkaar brengen. Dat de Belgen zich samen alleen voelen en er niet kunnen over praten, daar willen we aan werken. We sporen mensen aan om te verbinden met diegene die ze missen of personen waarvan ze voelen dat ze eenzaam zijn. Hen inspireren door met een klein gebaar de waardevolle relaties die ze hebben te onderhouden en er nieuwe op te zetten met diegene die connectie missen. CAW verricht heel mooi en verbindend werk bij alle mensen die er meeste nood aan hebben. Vandaar dat het voor ons een logische keuze was om hun werk te ondersteunen, legt Colin O’Toole, Marketing Director bij LU uit.

De overkoepelende Koekoekskes-campagne van LU nodigt mensen uit om nieuwe relaties op te bouwen of bestaande te versterken. Zo simpel als het kan, te beginnen online als het moet en door een bezoekske met een koekske als de coronamaatregelen het toelaten. Samen ontspannen en genieten van de kleine dingen kan goede gesprekken en verbinding teweegbrengen. Twee zaken die een belangrijke stap bieden in het dichten van de kloof van eenzaamheid. Via de lancering van de ‘ShareTheLUve’ hashtag op sociale media hoopt LU een kettingreactie van Koekoekskes te lanceren om zo eenzaamheid verder te bestrijden. Daarbij stopt LU iedere keer dat #ShareTheLUve gedeeld wordt 50 eurocent2 in de spaarpot voor de campagne van het CAW om de afstand tussen mensen te verkleinen en hun mentaal welbevinden te vergroten.

2 Maximale bijdrage van € 50.000

Oproep van (ervarings)deskundigen CAW en Jef Eagl

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) biedt in Vlaanderen en Brussel ondersteuning voor (mentaal) welbevinden. Van simpelweg ‘tussen de mensen zijn’ in inloopcentra tot persoonlijke begeleidingstrajecten, opvang of crisishulp. CAW is een aanspreekpunt voor iedereen met vragen of noden binnen (mentaal) welzijn. Eenzaamheid komt er vaker naar voor en niet omdat het een nieuw probleem is, maar omdat er gelukkig(!) meer aandacht voor is. Door de vermaatschappelijking van de zorg wordt er frequenter gerekend op de inzet van het eigen netwerk. Mensen met een klein of zelfs geen netwerk leggen dit probleem bloot tijdens hun hulpvraag en dan kunnen zij terecht bij CAW.

“Bij CAW hebben we elke dag contact met mensen die zich eenzaam voelen. Als eerstelijnsorganisatie zetten we in op een laagdrempelig en toegankelijk onthaal voor mensen die zich eenzaam voelen of al lange tijd in sociaal isolement leven. We bieden een luisterend oor, ondersteuning en begeleiding. CAW versterkt het sociaal netwerk rond mensen en verbindt mensen met elkaar en met de samenleving. We zijn heel blij dat LU met deze campagne niet enkel mensen wil aanzetten tot waardevolle connecties, maar ook wil investeren in onze werking.”, aldus Bart Claes, directeur van CAW.

Jef Willem, beter bekend als Jef Eagl, kwam sinds het begin van de pandemie al snel op voor het belang van mentale gezondheid. Nog altijd vestigt hij via zijn kanaal ‘Onbespreekbaar’ aandacht op kwetsbare thema’s waaronder ook eenzaamheid.

“Vanuit mijn omgeving en eigen ervaringen weet ik hoe ongeluk weet te kwellen. Vele mensen voelen zich in de grote massa helemaal alleen. Ik ijver ervoor om transparant te zijn in hoe we ons voelen en zo beter bij elkaar terecht te kunnen. Onbespreekbaar is er om af te stappen van die taboesfeer. De podcast behandelt diverse luiken van psychologische ontevredenheid om mensen te tonen dat hun gevoelens niet uniek zijn. Eenzaamheid is een onderwerp waar ik mij al langer op toespits. Dat LU dit extreem belangrijke thema oppikt doet mij dan ook deugd. Mensen laagdrempelig bij elkaar brengen, plus welzijnswerk steunen, ik kan niet genoeg beamen hoe zwaar we dit nodig hebben.” aldus Jef.

Wil je zelf meedoen met de Koekoekskes-campagne van LU? Deel dan jouw Koekoekske op sociale media met de hashtag #ShareTheLUve en steun zo CAW. Meer info over de campagne op www.lu.be/sharetheluve


Related links

Topics

Categories


Over LU

LU, het favoriete koekjesmerk van België, is een streling voor de tong. Alle Belgen groeiden op met Cent, Cha-Cha, PiM’s, Prince, Petit Beukelaer, Boudoir, Mikado en vele anderen en ze veroveren onze harten nog elke dag. Met meer dan 150 producten is LU gemaakt voor iedereen, overal en op elk moment! Onze koekjes zijn het bewijs van liefde. We doen er alles aan om u heerlijke koekjes aan te bieden voor momenten van unieke tederheid. LU, daar groeit liefde van.

Over Mondelēz International in Benelux

Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) is wereldleider op het gebied van chocolade, koekjes, kauwgom, snoepgoed en poederdranken. Mondelēz International is actief in ongeveer 150 landen en had in 2020 een jaaromzet van ongeveer US$ 27 miljard. Mondelēz International heeft sterke roots in de Benelux en is er al sinds 1870 actief. Het portfolio omvat belangrijke merken zoals Côte d’Or, Lu, Milka, Philadelphia, TUC, Prince, Grany, Time Out, LiGA en Stimorol. De Benelux-regio is trouwens de bakermat van iconische merken zoals TUC, Prince, LiGA en Côte d’Or. In België is Mondelēz International marktleider in chocolade, koekjes en cream cheese, en nummer 2 in kauwgum. In Nederland is het bedrijf marktleider inzake koekjes, chocolade en cream cheese, en ook aktief in het kauwgumsegment.

Mondelēz International stelt in de Benelux ruim 2000 mensen te werk en heeft, naast de hoofdzetels in Mechelen (België) en Breda (Nederland), productiefaciliteiten in Herentals en Namen.

Bezoek www.mondelezinternational.com voor meer informatie of volg ons op Twitter via www.twitter.com/MDLZ

Contacts

Annick Verdegem

Annick Verdegem

Press contact Corporate Affairs Manager Benelux +32 15 74 38 88

Snacking Made Right

Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) stimuleert mensen om op de juiste manier te snacken in meer dan 150 landen over de hele wereld. Met een netto-omzet van ongeveer $36 miljard in 2023, leidt MDLZ de toekomst van snoepen met iconische wereldmerken en lokale merken zoals Oreo, Ritz, LU, Clif Bar en Tate’s Bake Shop koekjes en gebakken snacks, evenals Cadbury Dairy Milk, Milka en Toblerone chocolade. Mondelēz International is een trots lid van de Standard & Poor’s 500, Nasdaq 100 en Dow Jones Sustainability Index.

Mondelēz International heeft sterke roots in de Benelux en is er al sinds 1870 actief. Het portfolio omvat belangrijke merken zoals Côte d’Or, LU, Milka, Philadelphia, TUC en Prince. De Benelux-regio is trouwens de bakermat van iconische merken zoals TUC, Prince, LiGA en Côte d’Or. In België is Mondelēz International leider in in de categorie chocolade, koekjes en cream cheese. In Nederland is het bedrijf marktleider inzake koekjes en cream cheese, en nummer 2 in chocolade.

Mondelēz International stelt in de Benelux ongeveer 2000 mensen te werk en heeft, naast de hoofdkantoren in Mechelen (België) en Breda (Nederland), productiefaciliteiten in Herentals en Namen. Meer informatie kan gevonden worden op www.mondelezinternational.com.

Mondelēz International, Inc (Nasdaq : MDLZ) encourage les gens à consommer des en-cas de la bonne façon dans plus de 150 pays à travers le monde. Avec des ventes nettes d'environ 36 milliards de dollars en 2023, MDLZ est à la tête de l'avenir du snacking avec des marques mondiales et locales emblématiques telles que Oreo, Ritz, LU, Clif Bar et Tate's Bake Shop, ainsi que le chocolat Cadbury Dairy Milk, Milka et Toblerone. Mondelēz International est fière d'être membre des indices Standard & Poor's 500, Nasdaq 100 et Dow Jones Sustainability Index.

Mondelēz International est fortement implanté au Benelux, où il opère depuis 1870. Son portefeuille comprend des marques majeures telles que Côte d'Or, LU, Milka, Philadelphia, TUC et Prince. En outre, le Benelux est le berceau de marques emblématiques telles que TUC, Prince, LiGA et Côte d'Or. En Belgique, Mondelēz International est leader dans le segment du chocolat, des biscuits et du fromage frais.

Mondelēz International emploie environ 2 000 personnes au Benelux et, outre ses sièges de Malines (Belgique) et de Breda (Pays-Bas), possède des sites de production à Herentals et à Namur. Pour plus d'informations, consultez le site www.mondelezinternational.com.