Persbericht -

Crisis in de woonzorgcentra: VVSG pleit voor wonen en leven in een huiselijke sfeer

Heb meer vertrouwen in de lokale besturen, investeer blijvend in zorg en maak van de woonzorgcentra aangename woon- en leefomgevingen, ingebed in de buurt. Dat is de boodschap die de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) als koepelorganisatie van de 240 publieke woonzorgcentra vandaag geeft in de commissie ad hoc van het Vlaams parlement. Die evalueert de corona-crisis in de residentiële ouderenzorg.

Betrek lokale besturen bij de besluitvorming

De pijnpunten zijn gekend: onvoldoende overleg tussen overheden, onduidelijke richtlijnen, onvoldoende beschermingsmateriaal, een verwarrende teststrategie... Dit mag geen tweede keer gebeuren. ‘Het moet efficiënter, besluitvorming moet transparant en duidelijk zijn en rekening houden met de gevolgen op het terrein. Lokale besturen willen niet gewoon uitvoeren, ze willen mee in de cockpit en betrokken worden bij iedere stap van het proces,’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Samenwerking loont

Al zit de schrik voor een tweede golf er nog diep in bij de zorgverstrekkers en de besturen, toch wil de VVSG ook al vooruit kijken en investeren in wat goed ging. De samenwerking die lokale besturen opzetten tussen ouderenvoorzieningen, ziekenhuizen, thuiszorgdiensten, kinderopvang, de scholen, het verenigingsleven en tal van vrijwilligers kreeg door de crisis een boost. ‘Dat moeten we in stand houden, het is voor een gemeente van onschatbare waarde,’ stelt Dries.

Weg van woonzorgcentra met ziekenhuissfeer

In de toekomst moet het gaan om aangename woon- en leefomgevingen met betrokkenheid van familie en vrienden, geen semi-ziekenhuizen. ‘Ze bestaan al: woonzorgcentra met kleine leefeenheden, in een huiselijke sfeer waar de bewoners hun boterhammen zelf smeren, beheerd door het lokale bestuur en ingebed in de buurt waar mensen altijd gewoond hebben en in verbinding met het gemeenschapsleven,’ zegt Dries. Het woonzorgcentrum is dan onderdeel van de dienstverlening aan de mensen die altijd in een buurt hebben gewoond. In brede samenwerkingsverbanden met de thuiszorg, de huisartsen en andere voorzieningen en met een goede ondersteuning door de ziekenhuizen die met raad en daad kunnen bijspringen waar nodig. Lokale verankering is voor de VVSG het sleutelwoord.

Investeer in zorg

Lokale besturen en de zorgvoorzieningen verdienen vertrouwen en een betere ondersteuning. ‘De behoefte aan zorg zal enkel toenemen. Die zorg moet goed zijn. De medewerkers van de woonzorgcentra hebben de voorbije maanden het beste van zichtzelf gegeven, maar ze verdienen beter,’ aldus Dries. De VVSG pleit voor meer handen aan het bed en op de werkvloer, betere verloning en arbeidsvoorwaarden en meer ruimte voor praktijkgerichte vorming. ‘Het is goed dat de Vlaamse overheid de gesprekken hierover met ons is opgestart, we hopen tegen het einde van dit jaar een akkoord te hebben,’ besluit Dries

Meer info: Nathalie Debast, verantwoordelijke VVSG-perszaken, 0497/31.80.77

Onderwerpen

  • Gezondheid, gezondheidszorg, geneesmiddelen

Perscontacten

Katrien Gordts

Press contact social media manager en perscontact +32 2 211 56 66

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77