Persbericht -

Draag een mondmasker als je op bezoek gaat in het woonzorgcentrum

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt dat wie op bezoek gaat in een woonzorgcentrum, zich houdt aan de veiligheidsregels die er gelden, zoals het dragen van een mondmasker en het ontsmetten van de handen. Dat is nog steeds nodig om het virus buiten de voorziening te houden. Bewoners van de woonzorgcentra zijn extra kwetsbaar, en verdienen nog steeds de grootste bescherming.

Nu niet laks worden

De cijfers over besmettingen gaan de goede richting uit en gaandeweg wordt weer meer mogelijk in de woonzorgcentra. ‘Toch zit de angst voor een tweede besmettingsgolf er bij de medewerkers van de woonzorgcentra diep in, waarschuwt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. ‘Ze willen de bewoners beschermen en rekenen daarvoor ook op die bewoners, hun familie en vrienden. Ook de veiligheid en bescherming van de medewerkers blijven cruciaal in de aanpak van de crisis.’ Woonzorgcentra informeren iedereen dan ook herhaaldelijk en zichtbaar over de maatregelen. ‘Als iedereen mee aan dezelfde kar trekt en beseft hoe belangrijk het is een mondmasker te dragen en de hygiënemaatregelen na te leven, dan zorgt dit voor rust in het woonzorgcentrum. Door de versoepelingen van de maatregelen zuchten mensen soms als we hen vragen toch het mondmasker te dragen, zeker als het warm is.’ zegt Ann Herpels, directeur van WZC De Meers in Waregem. ‘Bewoners van woonzorgcentra zijn een risicogroep: als zij het virus krijgen, treft het hen vaak harder. We moeten dus extra voorzichtig zijn,’ aldus Dries.

Alle hens aan dek

De VVSG wijst er bovendien op dat het in de woonzorgcentra nog steeds alle hens aan dek is in de strijd tegen het coronavirus. Het virus is niet uit het land of ‘overwonnen’, elk onbeschermd contact houdt altijd gezondheidsrisico’s in. De woonzorgcentra willen een mogelijke tweede golf absoluut vermijden. ‘Medewerkers en bewoners van woonzorgcentra hebben een ongezien zware periode achter de rug, en het virus bedreigt ons nog steeds. Ook de vraag naar voldoende beschermingsmateriaal en personeel blijft spelen. Het helpt enorm als bezoekers uit zichzelf de elementaire veiligheidsregels volgen,’ aldus Fons Duchateau, vice-voorzitter van de VVSG.

Meer info: Nathalie Debast, VVSG-persverantwoordelijke, 0497/31.80.77 

* de VVSG is de koepelorganisatie van de 240 publieke woonzorgcentra in Vlaanderen.

Onderwerpen

  • Gezondheid, gezondheidszorg, geneesmiddelen

Perscontacten

Katrien Gordts

Press contact social media manager en perscontact +32 2 211 56 66

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77