Persbericht -

Lokale besturen willen het beste voor al hun personeel

Sedert 2008 werd geen nieuw sectoraal akkoord afgesloten tussen de vakbonden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, maar dat betekent niet dat lokale besturen sindsdien de koopkracht van hun personeel niet zouden hebben verhoogd. De lokale besturen doen hiervoor in krappe budgettaire tijden inspanningen. Na de verkiezingen wil de VVSG samen met de vakbonden én de nieuwe besturen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dat stelt de VVSG in dit persbericht. Aanleiding is de vakbondsactie op 3 oktober 2018 aan de kantoren van de VVSG.


Lokale besturen doen extra inspanningen

Ook na het sectoraal akkoord 2008-2013 hebben gemeenten de koopkracht van hun personeel verhoogd. Vaak gebeurt dit met eigen lokale middelen, dus zonder tussenkomst van de Vlaamse of de federale overheid. Het maximale behoud van de werkgelegenheid is cruciaal, en dit ondanks de krappe financiële ruimte. Zo betaalt meer dan de helft van de lokale besturen voor de tweede pensioenpijler van het contractueel personeel een hogere bijdrage dan de 1% die in het laatste sectoraal akkoord afgesproken werd. Ze trekken ook elk jaar meer middelen uit voor de financiering van de pensioenen van de statutairen. Het ziet ernaar uit dat die factuur tussen 2017 en 2024 nog eens met bijna één derde zal toenemen. Bijna alle Vlaamse lokale besturen (95%) geven een hoger bedrag aan maaltijdcheques dan wettelijk verplicht. ‘Iedereen weet dat de druk op de gemeentefinanciën enorm is, waardoor er weinig of geen budgettaire marge is. Toch doen ze vaak meer dan waartoe ze wettelijk verplicht zijn, en dat met eigen middelen,’ stelt Wim Dries, Voorzitter van de VVSG. ‘Ze weten immers dat ze zonder competitieve loon- en arbeidsvoorwaarden vandaag nog nauwelijks personeel zouden vinden, want ook zij ondergaan de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt,’ luidt het. 

Ook investeren in de kwaliteit van het werk

Dat het personeel van de zorgsector en de socio-culturele sector tegen 2020 een koopkrachtverhoging van 1,1% krijgt, met een eerste opstap in 2018 en 2019, is positief. Met name de tweede pensioenpijler verbetert in 2018 en 2019 voor een deel van de contractanten. Ze hebben dit te danken aan Vlaams beleid dat hier ook middelen voor vrijmaakt. ‘Het is dus niet dat de VVSG en de lokale besturen dat werk belangrijker vinden en hen zouden voortrekken,’ verduidelijkt Dries. Gemeenten werken ondertussen ook aan een hoger welzijn van hun personeel. ‘Denk maar aan fietsvergoedingen of het aanbieden van elektrische fietsen voor dienstverplaatsingen of als persoonlijk vervoermiddel,’ aldus Stijn Quaghebeur, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VVSG. ‘De VVSG en de vakbonden werken binnen Diverscity trouwens goed samen aan een constante verbetering van de kwaliteit van de arbeid door te voorzien in tal van opleidingen, waaronder preventie van burnout en leidinggeven voor ploegbazen,’ zegt Quaghebeur. 

Deze aanpak loont: de lokale besturen zijn een heel aantrekkelijke werkgever, zoals onlangs nog bleek uit onderzoek van Randstad: 44% van de respondenten wil graag tot heel graag voor een lokaal bestuur werken. Daarmee doen ze het beter dan de farmaceutische sector (41%) en de mediasector (40%).

Dat alle algemeen en financieel directeurs onlangs een loonsverhoging kregen van 30%, is een keuze geweest van de decreetgever. ‘Het is het gevolg van de keuze om voortaan de gemeente en het OCMW te integreren in één organisatie met één ambtelijke leiding. Alleen trekt Vlaanderen er zelf geen geld voor uit, en moeten de lokale besturen die extra 30 % zelf betalen,’ zegt Dries.

Toekomst

De VVSG voert als werkgeversorganisatie veelvuldig gesprekken met de vakbonden. Maanden geleden deelde de VVSG hun mee in de loop van 2019 verder te willen onderhandelen. ‘We hebben begrip voor de vraag en de timing van de vakbonden. Zo wijzen ze iedereen op het belang ervan. Maar op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen is het voor de VVSG niet billijk om engagementen op te nemen namens besturen die nog moeten worden verkozen,’ aldus Dries.

De nieuwe beleidsmakers starten in de gemeenten in januari 2019.  Geheel volgens de afspraken starten de gesprekken daarna opnieuw op.

Meer info:

Wim Dries, Voorzitter VVSG, 0476/69.90.03

Stijn Quaghebeur, Voorzitter Raad van Bestuur VVSG, 0473/88.29.32

Onderwerpen

  • Politiek

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) is de ledenorganisatie van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, politiezones, autonome gemeentebedrijven en andere verzelfstandigde agentschappen, intercommunales en andere interlokale samenwerkingsverbanden. De centrale opdrachten van de VVSG zijn dienstverlening aan de leden, belangenbehartiging van het lokale bestuursniveau en visieontwikkeling over het lokale bestuur.

Perscontacten

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77