Persbericht -

Persbericht: Gemeenten zetten Duurzame Helden in de kijker

Op 18 september 2018 start de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG)*. 81 Vlaamse gemeenten zetten dan hun Duurzame Helden in de kijker: geëngageerde burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die op hun manier bijdragen aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Gemeenten tonen hiermee dat ze het potentieel in huis hebben om de theorie om te zetten in concrete acties die het verschil maken.


17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties vormen de basis om onze planeet tegen 2030 beter te maken, zowel sociaal, economisch als ecologisch. Denk maar aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kwaliteitsonderwijs en klimaatactie… De hele wereld engageert zich om te werken aan duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Ook de gemeenten spelen een rol. ‘De nieuwe bestuursploegen komen er aan. De SDGs zijn de perfecte kapstok voor het beleid van de komende zes jaar; zo kunnen we dingen echt veranderen in onze gemeente, in de buurt, op school,… De SDGs zullen lokaal zijn of ze zullen niet zijn.’ beklemtoont Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Duurzame Helden in 81 Vlaamse Gemeenten

Duurzaamheid ligt heel wat Vlamingen nauw aan het hart. De VVSG speelt hierop in met deze campagne. De 81 gemeenten zetten honderden Duurzame Helden in de kijker: geëngageerde burgers, bedrijven, scholen, organisaties die dat stapje verder gaan in hun dagdagelijkse activiteiten. Ze doen dat bijvoorbeeld met huiswerkbegeleiding voor kwetsbare kinderen, repair-cafés of het openstellen van de eigen passiefwoning voor geïnteresseerden. ‘Iedereen kan een steentje bijdragen; wij doen dat door kraakverse biologische seizoensproducten te voorzien voor de Mechelaar. We streven hierbij naar een eerlijke prijs voor boer en consument ‘ zegt boer Chris van M’Akkers.

Iedere gemeente duidt zijn Duurzame Helden aan. ‘Door op de SDGs lokale gezichten te plakken, geven we hen een pluim en sensibiliseren we de rest van de bevolking om hun voorbeeld te volgen, ‘ aldus Tine Witvrouwen, schepen in Herenthout.

Activiteiten

Een overzicht van de deelnemende gemeenten, hun lokale helden en hun activiteiten vind je hier. Een greep uit het aanbod: actie tegen zwerfvuil in Oud-Turnhout, een griezeltocht in Lummen, De Duurzame Doendersdag in Hoeilaart,… De gemeenten zullen ook de SDG-vlag hijsen.

Deze campagneweek wordt voor het eerst georganiseerd in 2018 en loopt van 18 tot 25 september.

Meer info: Nathalie Debast, VVSG-persverantwoordelijke, 0497/31.80.77.


*Federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marghem,heeft de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) in 2018 erkend als Voice voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties

Onderwerpen

  • Openbare sector

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) is de ledenorganisatie van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, politiezones, autonome gemeentebedrijven en andere verzelfstandigde agentschappen, intercommunales en andere interlokale samenwerkingsverbanden. De centrale opdrachten van de VVSG zijn dienstverlening aan de leden, belangenbehartiging van het lokale bestuursniveau en visieontwikkeling over het lokale bestuur.

Perscontacten

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77