Днес сертификатът GRS се използва предимно за полиестер и памук. Почти всички възглавници на JYSK са сертифицирани по GRS, включително MALVA, AGERTIDSEL и HORNFIOL (на снимката), които се състоят от 100% рециклиран полиестерен пълнеж.

Press release -

JYSK получава сертификат за рециклирани материали

В продължение на няколко години JYSK продава сертифицирани по GRS продукти с рециклирани материали, а сега със сертифицирането по GRS като компания международният търговец увеличава фокуса си върху тази дейност.

JYSK направи значителна крачка напред в работата си за увеличаване на количеството рециклирани материали в продуктите, които предлага.

JYSK като компания е получила сертификат Global Recycled Standard (GRS), което означава, че JYSK отговаря на изискванията на GRS, наред с други неща, за документиране на рециклирани материали.

Глобалният стандарт за рециклирани материали (GRS) е международен, доброволен стандарт, който проверява рециклираните материали и проследява пътя им от рециклиращата фирма до крайния продукт. За да се гарантира проследимостта, всички звена по веригата на доставки трябва да бъдат сертифицирани, включително и JYSK като компания.

"Сертифицирането на GRS на JYSK като компания е важна стъпка по пътя към предлагането на нашите клиенти на повече продукти, произведени изцяло или частично от рециклирани материали. От няколко години използваме рециклирани материали във всички продукти - от възглавници до стъклени вази, а със сертифицирането гарантираме още по-висока степен на проследимост и документиране на материалите", казва Петер Андсагер, Executive Vice President for Purchasing в JYSK.

500 GRS сертифицирани продукта

JYSK вече има повече от 500 продукта, сертифицирани по GRS, в своя асортимент и следващата стъпка ще бъде определянето на конкретна цел.

"Ние вярваме в GRS като задълбочена и валидна сертификация по отношение на рециклираните материали. Когато продаваме продукт като съдържащ рециклирано съдържание, трябва да знаем, че рециклираните материали действително са рециклирани. Контролирането на това по цялата верига на доставки е много сложна процедура, но системата на GRS ни помага да направим това и можем да се възползваме от нея за работа и контрол", казва Ларс Рингтвед Нилсен, директор "Съответствие и качество".

Важна причина, поради която JYSK избра GRS, е че сертифицирането обхваща все повече материали като полиестер и памук. Това го прави много подходящ за JYSK като компания с широка гама от различни продукти.

Още продукти от рециклиран материал

Увеличаването на количеството рециклирано съдържание в продуктите е важна част от работата на JYSK по отношение на устойчивостта, а броят на продуктите, които са изцяло или частично изработени от рециклирани материали, се увеличава.

"В допълнение към GRS-сертифицираните продукти, които носят логото на GRS, имаме и много други продукти, които съдържат някакъв процент рециклиран материал, дори ако тези продукти не носят логото на GRS. За нас наличието на дори малко рециклиран материал е по-добре от липсата на какъвто и да е рециклиран материал. Можем и да използваме нашия GRS сертификат като компания, за да гарантираме проследимостта на този материал ", казва Питър Андсагер.

Какво представлява GRS?

• Глобалният рециклиран стандарт (GRS) е международен, доброволен стандарт, който проверява рециклираните материали и ги проследява от рециклирането до крайния продукт.
  • GRS също така поставя строги социални и екологични изисквания. Химикали с потенциал да бъдат вредни не е разрешено да се използват в продукти, сертифицирани по GRS.

JYSK е международна ритейл компания за домашно обзавеждане със скандинавски корени, която улеснява обзавеждането на всяка стая във всеки дом и градина.

С повече от 3200 физически и онлайн магазина в 48 държави, JYSK винаги предлага страхотни оферти и компетентно обслужване в близост до клиентите си, независимо от това по какъв начин искат да пазаруват те.

Основателят Ларс Ларсен открива първия си магазин в Дания през 1979 г. Днес, JYSK има 30.000 служители.

JYSK е собственост на семейството, което стои зад Lars Larsen Group с общ оборот от 44 милиарда DKK за финансовата година 21/2022. Оборотът на JYSK е 4,87 милиарда евро за финансова година 2021/2022.

В България JYSK стъпва на пазара през 2005 г. До днес, веригата магазини има 50 обекта, с общо над 700 служители. Логистичният център на JYSK България се намира в държавен индустриален парк в Божурище. Това е и осмата за датската компания подобна база в света.

Related content

Scandinavian Sleeping and Living

С повече от 3300 физически и онлайн магазина в 48 държави, JYSK винаги предлага страхотни оферти и компетентно обслужване в близост до клиентите си, независимо от това по какъв начин искат да пазаруват те.

Основателят Ларс Ларсен открива първия си магазин в Дания през 1979 г. Днес, JYSK има 31.000 служители.

JYSK е собственост на семейството, което стои зад Lars Larsen Group с общ оборот от 5,9 милиарда евро за финансовата година 21/2022. Оборотът на JYSK е 5,2 милиарда евро за финансова година 2022-2023.

В България JYSK стъпва на пазара през 2005 г. До днес, веригата магазини има 52 обекта, с общо над 800 служители. Логистичният център на JYSK България се намира в държавен индустриален парк в Божурище. Това е и осмата за датската компания подобна база в света.