Press release -

BRASILCINE 2012: Den sjunde upplagan av den brasilianska filmfestivalen i Skandinavien välkomnar lovande filmregissörer och musiker till Stockholm i oktober

BRASILCINES 7:e upplaga

25-30 Oktober på Zita Biografen

Den sjunde upplagan av den brasilianska filmfestivalen i Skandinavien välkomnar lovande filmregissörer och musiker till Stockholm i oktober

Den prisbelönade Marília Rocha är Brasilcines inbjudna gäst i år.  Festivalen visar två av hennes långfilmer Aboio (Cattle Callers), bästa dokumentär i It’s All True International Film Festival, Brasilien, och A falta que me faz (Like water through stone), bästa film i São Paulo Latin-American Film Festival.  Visningarna följs av ett kort samtal med regissören. Dessutom har publiken chansen att lära känna Marília Rochas kreativa procces i en kostnadsfri workshop arrangerad i sammarbete med Filmbasen den 30 oktober på Zita.

Festivalen inleds med Girimunho (Swirl), en blandning av spelfilm och dokumentär, som bland annat fick pris för bäst debutfilm på Havana Film Festival (Kuba). Filmen berättar historien om en nybliven änka i det inre av Brasilien som har ett något ovanligt grepp om verkligheten. Kvällen fortsätter med mingel på Babs.

Den officiella invigningsfesten äger rum fredag, den 26 oktober, på Stampen Jazz Club. Gitarristen Daniel Marques och saxofonisten Rodrigo Ursaia blandar jazz med genuina brasilianska rytmer som forró, maracatu, ciranda och frevo. DJ Joka Soul och Favela Viking Club fortsätter in i natten.

Tio långfilmer och nio kortfilmer visas i år.  Enligt BrascilCines festivaldirektörer, Clarice Goulart och Juliana Moreira, vill årets upplaga fastställa sin identitet:

̶  Vi på BrasilCine arbetar för att få hit filmer som annars inte skulle visas i Sverige. Vårt syfte är att visa den stora mångfalden av brasiliansk kultur och det avspeglas i årets färgstarka urval. Ett av våra främsta mål är att ta avstånd från stereotyper.

BrasilCines sjunde upplagan äger rum på biografen Zita mellan 25 och 30 oktober. 

Om BrasilCine

Brasilcine – den enda brasilianska filmfestivalen i Skandinavien – invigdes i Göteborg år 2005. Tack vare den stora succéen utvigdades festivalen till Stockholm året därpå.  Sedan dess har BrasilCine inte bara visat filmer men även anordnat debatter med regissörer, seminarier och konserter. 

Nyheter om festivalen kan följas på facebooksidan:  http://www.facebook.com/BrasilCine och på vår webbpage http://brasilcine.se

BrasilCine arrangeras av den icke-vinstdrivande föreningen FSBK.

 

Daniela Trocilo

Pressekreterare

daniela.trocilo@brasilcine.se

0764009433

www.brasilcine.se

Related links

Topics

  • Events

BrasilCine is organized by the non-profitable association FSBK – Förening för Svensk & Brasiliansk kultur, and is the only Brazilian Film Festival taking place in Scandinavia. The festival’s main goal is to promote the diversity of the Brazilian culture through the lenses of the rich contemporary cinematographic industry in Brazil.

Contacts

Juliana Moreira

Press contact Festival Director +46736453626