Skip to content
Den elektriska bärplansbåten Candela Seven vid Fjäderholmarnas sjöstation, en av de stationer som ska ingå i laddnätverket.
Den elektriska bärplansbåten Candela Seven vid Fjäderholmarnas sjöstation, en av de stationer som ska ingå i laddnätverket.

Press release -

​Första laddnätverket för elbåtar startar i Stockholms skärgård

Nu får världen sitt första laddnätverk på sjön – med start i Stockholm. Det är elbåtstillverkaren Candela och solenergileverantören Nordsol som går samman och rullar ut laddstolpar på Stockholms sjömackar. Att ladda blir till en början helt gratis.

Med start vårvintern 2021 installerar den Stockholms-baserade elbåtstillverkaren Candela och solenergileverantören Nordsol laddpunkter på sjöstationerna i Strömma, Saltsjöbaden, Sandhamn, Fjäderholmarna, samt i Utö gästhamn.

- Vårt mål är att snabba upp övergången till fossilfria båtar på sjön. Med den här satsningen gör vi det möjligt att åka vartsomhelst i Stockholms skärgård på ren el. Vi hoppas att fler därigenom vågar ta steget över till elbåtar. Att ladda är också gratis, säger Candelas kommunikationschef Mikael Mahlberg.

Samtidigt som det kan vara långt mellan tankstationerna för bensin och diesel i Stockholms skärgård, finns det el på de allra flesta öar. Problemet för dagens elbåtsägare är att känna till var man kan ladda, och att på förhand ha tillstånd. Candelas och Nordsols laddnätverk består till en början av ett antal på förhand godkända laddpunkter, som utökas efterhand. Nordsol, som är specialist på solenergi i skärgården, kommer på sikt att bidra med solceller där stabil elförsörjning saknas.

- Nordsol Energi har som mål att förse Sverige med förnyelsebar energi genom solenergi. Genom vårt ägarbolag Petrobell säljer vi bland annat förnyelsebara drivmedel till marina kunder. Att samarbeta med Candela och Sveriges bästa sjöstationer för att få ut världens första laddinfrastruktur för eldrivna båtar känns därför som ett naturligt nästa steg, säger Marcus Robell, VD på Nordsol och Petrobell.

I Candelas första modell Seven kommer föraren enkelt att hitta laddpunkterna via sjökortet i gränssnittet på 12-tumsskärm eller i Candela-appen. Efter att de inledande laddpunkterna tagits i bruk kommer nätverket att expandera och målet är att på sikt öppna det för alla elbåtar.

Batteripacket i Candela Seven är på 40 kWh. Tack vare Candelas energinsåla bärplansteknologi räcker det till hela 50 sjömils räckvidd, alltså en sträcka motsvarande från Stockholm till Norrtälje. Den relativt modesta batteristorleken gör det möjligt att ladda batteriet på kort tid och dessutom att ladda flera båtar vid samma brygga utan att investera i dyrare fastlandsanslutningar eller stora batteripack på land. Med ett trefasuttag och Candela Sevens inbyggda 9,9-kW-laddare laddas batteriet från noll till hundra procent på fyra timmar. 

- En elbåt används på ett annat sätt än en elbil. Ofta kör man en eller två timmar och stannar sedan några timmar på en ö i eller hamn för att äta lunch, bada eller ta en glass. Den tiden är tillräcklig för att ladda, så dyr snabbladdning är knappast nödvändig varken för Candela eller dagens övriga, långsammare elbåtar. Därför kan gästhamnar, sjömackar och andra som vill ingå i nätverket göra det utan större investeringar, säger Mikael Mahlberg på Candela.

Presskontakt

Mikael Mahlberg
Candela Speed Boat AB
+46 765376678
mikael.mahlberg@candelaspeedboat.com

Marcus Robell
Petrobell AB | VD
+46 708707876
marcus@petrobell.se

Subjects

Tags


Candela Seven is the world's first electric hydrofoil boat. Thanks to submerged wings, hydrofoils, the Candela Seven flies above the sea surface at speeds up to 30 knots. The foil technology reduces energy consumption by 80 percent compared to conventional boats and is the key to long, all electric range at

Candela Seven is the first and only electric boat with speed and range on par with fossil fuel powered boats. And a behavior in rough sea second to none. Simply the future of boating.

Press contacts

Mikael Mahlberg

Mikael Mahlberg

Press contact PR & Communications Manager +46765376678

Related content

Speed. Range. Silence.

The world's only electric boat with speed and range on par with fossil fuel powered boat. And a behavior in rough sea second to none. Simply the future of boating.

Candela | 100% Electric
Värdshusvägen 1
181 66 Lidingö
Sweden