Direkt zum Inhalt springen
Schiffshebewerk-Niederfinow Steffen-Lehmann TMB-Tourismus-Marketing-Brandenburg-GmbH

Pressemitteilung -

Odkryj Brandenburgię - wodne światy, nowoczesna technologia i nowy festiwal

Międzynarodowy biuletyn informacyjny 04/2024

NaturThermeTemplin ma nowy dom zabaw dla dzieci

Dzięki "Otti's Water World" stworzono zupełnie nową strefę pluskania o powierzchni 270 m² dla dzieci w wieku od pięciu do jedenastu lat. Dzieci mogą uwolnić się w wodnym świecie dzięki różnym urządzeniom do zabawy w wodzie. Nacisk położono na interaktywne elementy zabawy, które zachęcają dzieci do ruchu i odkrywania oraz pomagają im zrozumieć przyczynę i skutek. Aby to zadziałało, dzieci muszą aktywnie wchodzić w interakcje z innymi dziećmi i bawić się razem. Na odwiedzających czekają 33 różne atrakcje.
Projekt strefy pluskania jest oparty na naturze. Sprzęt do zabawy w wodzie i elementy przygodowe są wzorowane na naturalnych przykładach flory. Podłoga została zaprojektowana w formie strumienia i wygląda jak przedłużenie murali. Projekt ściany skupia się na maskotce spa, wydrze "Otti".
www.naturthermetemplin.de/kinderspielhaus-ottis-wasserwelt-eroeffnet, www.naturthermetemplin.de, www.naturthermetemplin.com

Nowoczesna technologia: nowa winda dla łodzi w Niederfinow

Podnośnia łodzi Niederfinow znajduje się w kraju związkowym Brandenburgia, na wschodnim krańcu kanału Odra-Hawela. Jest otwarty dla zwiedzających od marca do października i można go zwiedzać w godzinach od 10:00 do 16:00 w ramach wycieczki z przewodnikiem. Grupy wycieczkowe mogą wcześniej zarezerwować wycieczkę z przewodnikiem w języku angielskim lub polskim. Informacje są dostępne w języku niemieckim, polskim i angielskim na stronie internetowej, a ulotki w różnych językach są dostępne w centrum informacyjnym.
Statki i ruch koryta windy można obserwować z galerii dla zwiedzających. Statki są wprowadzane do podnośni w celu przetransportowania ich z kanału Odra-Hawela do Starej Odry i odwrotnie. Nawet jeśli statek towarowy waży 1200 ton, pokonanie różnicy wysokości wynoszącej 36 metrów w podnośni statków Niederfinow zajmuje tylko pięć minut.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.schiffshebewerk-niederfinow.com

GREEN VISIONS POTSDAM: Nowy festiwal filmowy na rzecz zrównoważonego życia świętuje swoją premierę

Poczdam otrzymuje nowy festiwal filmowy z GREEN VISIONS POTSDAM.

Odbędzie się on w dniach od 30 maja do 2 czerwca 2024 r. w Filmmuseum Potsdam i będzie połączeniem filmu, nauki i rynku zrównoważonego życia. Zaprezentowane zostaną krajowe i międzynarodowe produkcje na tematy takie jak ochrona klimatu, zrównoważony rozwój i odżywianie.
Plac przed Muzeum Filmu zostanie przekształcony w "rynek zrównoważonego życia". Po projekcjach filmowych widzowie będą mogli wziąć udział w dyskusjach naukowych, a następnie skosztować kulinarnych przysmaków na targu i znaleźć rozwiązania i alternatywy dla swojego codziennego życia.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.greenvisions-potsdam.de

Żubry i bezkres: 20 lat krajobrazu przyrodniczego wrzosowiska Döberitz firmy Sielmann

Na wrzosowisku Döberitz w Brandenburgii można podziwiać konie i żubry Przewalskiego. Można tu również spotkać jelenie. Teren dawnego poligonu wojskowego o powierzchni około 3600 hektarów od 2004 roku przekształcił się w naturalny raj. Na obrzeżach Berlina i Poczdamu zarejestrowano łącznie około 6600 różnych gatunków zwierząt, grzybów i roślin. Wśród nich znajduje się prawie tysiąc gatunków chronionych, takich jak bieliki, raki Triops, kumaki nizinne, ponad 170 gatunków dzikich pszczół, trzmielojady, nocki, pokląskwy, kląskawki i dudki.
Szlak dzikich pszczół to nie tylko bzyczenie i bzyczenie. Tutaj można dowiedzieć się, jak cenną rolę odgrywają dzikie pszczoły w ekosystemie i jak można je chronić. Wzdłuż szlaku znajduje się pięć tablic informacyjnych, które przedstawiają interesujące fakty na temat dzikich pszczół.Łącznie 55 kilometrów szlaków turystycznych jest dostępnych do odkrywania naturalnego krajobrazu, a wiele punktów wypoczynkowych i widokowych zaprasza na piknik. W Centrum Przyrodniczym Döberitzer Heide w Elstal odwiedzający mają okazję lepiej poznać zwierzęta i rośliny. Wstęp jest bezpłatny. Za pomocą innowacyjnej aplikacji odwiedzający mogą odpowiedzieć na pytania quizowe i sprawdzić swoją wiedzę. Aplikacja oferuje również interaktywną mapę, obszerny leksykon gatunków i ekscytujący rajd terenowy specjalnie dla młodych odkrywców.
Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.sielmann-stiftung.de

Nowa broszura prezentuje architektoniczne atrakcje Eberswalde

Broszura prezentuje wyjątkowe budynki, takie jak biblioteka Uniwersytetu Zrównoważonego Rozwoju czy Borsighalle. Wycieczka łodzią po kanale Finow przybliży je szczególnie. Zanim Borsighalle została wzniesiona w Eberswalde, można ją było znaleźć w kilku lokalizacjach. Budynek był pierwotnie ruchomą halą wielokrotnego użytku. Został zbudowany w latach 1847-1849 według planów architekta Augusta Borsiga i jest uważany za prekursora hal łukowych, które powstały w XIX wieku dla hal fabrycznych i dworców kolejowych. Szczególną cechą tego typu hali jest pozbawione kolumn wnętrze, które można dowolnie rozbudowywać. Po wybudowaniu w Eberswalde hala była początkowo wykorzystywana do przetwarzania złomu żelaznego. Następnie służyła do przechowywania wlewków żelaza. Hala stoi pusta od 1993 roku. Aby uchronić ją przed rozpadem, otrzymała nowy dach, tak zwaną konstrukcję beczkową z dachami spływowymi po bokach. Konstrukcja nośna składa się z ośmiu żelaznych półokrągłych łuków kratowych o rozpiętości około 21 metrów.Również w pobliżu Kanału Finow znajduje się budynek, który przeszedł do międzynarodowej historii architektury: Kupferhaus. Został on zaprojektowany przez Waltera Gropiusa, słynnego architekta i założyciela Bauhausu w Weimarze. Był on zafascynowany nowoczesnymi typami domów, które odkrył na Niemieckiej Wystawie Budowlanej w Berlinie w 1931 roku. W tym samym roku pomysł prefabrykowanych domów z elementami miedzianymi wywołał furorę na Wystawie Kolonialnej w Paryżu. Gropius kontynuował rozwój tego typu domów, stając się tym samym pionierem budownictwa prefabrykowanego.
tourism-eberswalde.de

Ułatwione planowanie wakacji - nowe broszury opublikowane dla Pojezierza Odra-Szprewa

Aby ułatwić odwiedzającym planowanie wypoczynku, stowarzyszenie turystyczne Seenland Oder-Spree e.V. opublikowało nowy planer wycieczek i mapę odkryć. Obie broszury zawierają ciekawe wskazówki dotyczące wycieczek i przydatne informacje na temat planowania spędzania wolnego czasu w regionie i są dostępne w języku niemieckim i polskim. Zainteresowani mogą zamówić broszurę i mapę w sklepie na stronie www.shop.seenland-oderspree.de

Nietypowe opcje zakwaterowania

Spędź noc w wieży ciśnień, bądź gościem w porcie lub śpij w krytym wagonie.
Oto kilka wskazówek dotyczących nietypowych opcji zakwaterowania w Brandenburgii.

Nocleg w wieży ciśnień

Wieża ciśnień w parku Sanssouci w Poczdamie zachwyca charakterystycznym ceglanym murem. Mieści się w niej kilkupoziomowe mieszkanie wakacyjne z nowoczesnym wyposażeniem i zachęcającą atmosferą. Z przestronnego tarasu na dachu roztacza się widok na Nowy Pałac i park Sanssouci. Park pałacowy znajduje się w odległości krótkiego spaceru.

Więcej informacji można znaleźć na stronach www.wirth-alonso.de i brandenburg-tourism.com

Spanie w starych wodociągach

Przemysł spotyka się z nowoczesnością również w starych wodociągach w Bad Saarow. W tych niezwykłych pomieszczeniach stworzono sześć mieszkań wakacyjnych. Na przykład wieża sprężarek, elektrownia i maszynownia zostały przekształcone w indywidualne mieszkania, niektóre z kominkiem lub balkonem. Lokalizacja w pobliżu jeziora Scharmützel i ogrodów spa jest szczególnie atrakcyjna.
www.wasserwerk-badsaarow.de, www.wasserwerk-badsaarow.de/en/homepage

Spędź noc w historycznym zespole portowym

Innym oryginalnym miejscem na nocleg jest port kulturalny Groß Neuendorf, położony bezpośrednio na grobli nad Odrą. W centrum zabytkowego zespołu znajduje się hotel. Dawna wieża przeładunkowa mieści mieszkanie wakacyjne i kawiarnię. Oba budynki połączone są mostem przenośnikowym, który został przekształcony w platformę widokową. Trzy zabytkowe wagony kolejowe dawnej kolei Oderbruchbahn można wykorzystać jako nocleg na pozostałych torach portu.
www.verladeturm.de, brandenburg-tourism.com

Spanie w krytym wagonie

Wakacje w krytym wozie są niezwykłe, nieskomplikowane i możliwe bez wcześniejszej wiedzy na temat obchodzenia się z końmi. Przestronne kryte wagony mają cztery łóżka i aneks kuchenny. Wagon jest wyposażony w naczynia, sztućce, patelnie i garnki, a także pościel, koce i poduszki.
Z Liesje Trecking w Uckermark można spędzić od czterech do siedmiu dni w podróży, w zależności od pory roku. Trasa jest dostosowana do indywidualnych potrzeb i można odwiedzić do 20 kempingów.
www.liesje-trecking.de, brandenburg-tourism.com

Glamping w apartamencie panoramicznym

Na łonie natury, w Gräbendorfer See na Pojezierzu Łużyckim, goście mogą spodziewać się wyboru zakwaterowania, które doskonale odzwierciedla urok glampingu. Od Tipi Suite po przestronny Panorama Suite, każdy znajdzie coś dla siebie. Obóz "raus und gut" oferuje luksusowe namioty w lesie brzozowym i sosnowym. Oprócz wygodnych łóżek oferują one lodówkę, elektryczność i drewniane tarasy z meblami ogrodowymi. Do przygotowywania posiłków dostępna jest kuchnia na świeżym powietrzu.
www.raus.travel/raus-und-gut-casel, brandenburg-tourism.com

Spędź noc w beczce po ogórkach

Najmniejszy "hotel" w Spreewaldzie znajduje się na starym mieście Lübbenau i oferuje beczki po ogórkach o powierzchni niespełna 7 metrów kwadratowych każda. Każda beczka podzielona jest na przedpokój i część sypialną. Zaplecze sanitarne z prysznicami i toaletą znajduje się zaledwie kilka kroków od obiektu. W pobliskiej restauracji goście mogą zjeść obfite śniadanie lub zakończyć wieczór przytulnym posiłkiem.
www.spreewald-hanschick.de, brandenburg-tourism.com

Irina Lübke
Marketing zagraniczny

Themen

Regionen

Die TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH wurde 1998 gegründet. Als Destination-Management-Organisation ist sie für die langfristige und nachhaltige Positionierung sowie Entwicklung und Vermarktung der touristischen Angebote im Land Brandenburg verantwortlich. Hierzu zählt insbesondere die Markenführung der touristischen Marke Brandenburg und der damit verbundene Markenprozess. Die Gesellschafter der TMB sind das Land Brandenburg (59 Prozent), die Vereinigung Brandenburgischer Körperschaften zur Förderung der Brandenburgischen Tourismuswirtschaft GbR (36 Prozent) und die Berlin Tourismus & Kongress GmbH (visitBerlin) (5 Prozent).

TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH, Babelsberger Straße 26, 14473 Potsdam

Telefon: +49 (0)331 29873-0 | Telefax: +49 (0)331 29873-73
service@reiseland-brandenburg.de | www.reiseland-brandenburg.de

Amtsgericht Potsdam HRB 11403 | Ust-IdNr. DE194533636Vorsitzender des Aufsichtsrates: Staatssekretär Hendrik Fischer | Geschäftsführer: Dieter Hütte

Birgit Kunkel

Pressekontakt Leiterin Unternehmenskommunikation / Pressesprecherin +49(331)29873-250
Patrick Kastner

Pressekontakt Pressesprecher +49(331)29873-253
Matthias Schäfer

Pressekontakt Pressereferent +49(331)29873-254

TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH

​Die TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH wurde 1998 gegründet. Als Destinations-Management-Organisation ist die TMB für die langfristige und nachhaltige Positionierung sowie Entwicklung und Vermarktung der touristischen Angebote im Land Brandenburg verantwortlich.

Babelsberger Straße 26
14473 Potsdam