Nyhed -

Klarlund: Det er ikke farligt at give blod

Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet samt leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed og Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme, skriver i Politiken:

Som barn syntes jeg, at det var sejt, når min far fik tappet blod. Senere blev jeg selv bloddonor. Jeg syntes, det var en fin klub at være med i. Det var også lidt eksklusivt. Efter tapningen fik man serveret dejligt kølige drikkevarer. Senere gik mit blod til forsøg i mit eget laboratorium, men jeg bliver stadig varm om hjertet, når jeg tænker på det danske bloddonorkorps.

Det er et fabelagtigt system, vi har i Danmark. Bloddonorkorpset består af raske frivillige personer. Ud over gratis sodavand er det svært at få øje på anden motivation end altruisme. I andre lande betaler man donorerne. Det er let at forestille sig, at svage sjæle kan blive fristet til at lyve om helbredet.

Der er givetvis nogle, som er bekymrede for, om blodtapningen tærer på kræfterne. Svaret er et klart nej. Det er ikke farligt at give blod. Sådan er konklusionen på et studie udført af bl.a. overlæge Henrik Ullum, der i denne uge holder sin tiltrædelsesforelæsning som professor på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Sammen med forskere fra Statens Serum Institut og Karolinska Institutet i Stockholm studerede Henrik Ullum 1.182.495 bloddonorer. Forskerne valgte at undersøge risikoen for at dø, fordi døden er et ret pålideligt mål for, hvor sund man har været. Sagt på en anden måde, så lever raske mennesker generelt længere end syge.

Undersøgelsen baserede sig på informationer om bloddonorer i Sverige og Danmark over en 20-årig periode. Det viste sig, at bloddonorers risiko for at dø i løbet af undersøgelsen var en tredjedel lavere end resten af befolkningens risiko.

Jeg bliver stadig varm om hjertet, når jeg tænker på det danske bloddonorkorps

Læs hele indlægget

Related links

Emner

  • Sundhed, sundhedsvæsen, lægemidler

Kategorier

  • forskning
  • bloddonorer
  • blodbanker

Regions

  • Hovedstaden

Relateret materiale