Pressemeddelelse -

Historisk tilbageblik: Danske parcelhuse er blevet over 50 kvm større på 100 år

Boligmarkedet er som en levende organisme i konstant bevægelse, og nye strømninger har gennem tiden sat sit aftryk på boligmarkedet. Vi kaster her et historisk tilbageblik på de seneste 100 år, hvor parcelhusene har haft vokseværk, mens lejligheder og rækkehuse er krympet en smule.

Meget er sket i Danmark de seneste 100 år, og ligesom historien er i konstant forandring, har også boligmarkedet ændret form og størrelse. Mens nyopførte rækkehuse og etageboliger begge gennemsnitligt er krympet et par kvadratmeter over de seneste 100 år, bygges parcelhusene i gennemsnit hele 54 kvadratmeter større i dag end i 1920. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Estate har analyseret.

I løbet af 1950’erne og 60’erne forelsker mange danskere sig i parcelhuset som boligtype. Det fritliggende hus med omkringliggende have indfrier manges ønske om et roligt og fredfyldt forstadsliv. Og som boligtype bliver parcelhuset i stigende grad også overkommeligt for danske kernefamilier med to indtægter.

-Mange danskere får blod på tanden og ønsker at bo i større boliger, og parcelhusområder begynder derfor at skyde op over hele landet. Op gennem 60’erne bygges parcelhusene stadig større, og med undtagelse af en årrække op gennem 80’erne, er udviklingen fortsat op lige siden. Danskere på jagt efter et parcelhus i dag vil have godt med plads, siger Peter J. Mattsen, adm. direktør i Estate.

Mange nye strømninger vinder frem, og i samme periode iværksættes omfattende initiativer for byfornyelse, hvor ikke mindst Fingerplanen i Hovedstadsområdet skal binde København og forstadsbyerne bedre sammen gennem opgradering af infrastruktur og nye boligbyggerier.

Men rækkehusene og etageboligerne gennemgår ikke det samme boom i byggestørrelse, idet størrelsen på nybyggerier af disse typer faktisk er faldet en smule de seneste 100 år.

-Rækkehuse og etagebyggerier bygges en smule mindre nu end for 100 år siden. Det hænger sammen med, at etagebyggerierne især er koncentreret omkring de større byer, hvor pladsen til nye byggerier bliver stadig mere trang, og hvor kvadratmeterne derfor må tænkes smartere end tidligere, siger Peter J. Mattsen.

Gennemsnitligt samlet areal i nyopførte boliger i kvadratmeter

1920 2020 Ændring i kvadratmeter
Parcelhuse 151 205 54
Række-, kæde og dobbelthuse 113 109 -4
Etageboliger 89 87 -2

Kilde: Danmarks Statistik (BYGV06)

Emner

  • Livsstil

Regions

  • Hovedstaden

Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 95 forretninger fordelt over hele Danmark. Ejendomsmæglerne i Estate har et stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere, der skal købe eller sælge bolig. Estate ejes af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit. 

Kontakt

Thomas Hovgaard

Pressekontakt Presseansvarlig Estate 30831052

Relateret materiale