Gå til indhold
Det Kongelige Teater præsenterer PRIDE - En hyldest til mangfoldigheden

Pressemeddelelse -

Det Kongelige Teater præsenterer PRIDE - En hyldest til mangfoldigheden

I anledning af Copenhagen 2021 præsenterer Det Kongelige Teater den internationale forestilling PRIDE – en forestilling om stolthed og skam, personlige fortællinger og en hyldest til at være den, man er. Teaterforestillingen har premiere i Skuespilhuset den 19. august 2021 under den internationale pride-event Copenhagen 2021.

Stolthed og skam er følelser, der knytter sig til det at være den, man er, og turde vise det. Den internationalt anerkendte tyske dramatiker og instruktør, Falk Richter, sætter fokus på de følelser set i et LGBTIQ+-perspektiv i sin nye, internationale forestilling på Skuespilhusets Store Scene.

Et ensemble af internationale queer dansere, skuespillere og performere fra seks lande skaber sammen med Falk Richter en forestilling, som berører de personlige erfaringer, der knytter sig til at være LGBTIQ+ person i dag. Hvad har vi opnået i dag i 2021 i Danmark, i Europa, i Verden? Hvad har vi lagt bag os? Hvad vil fremtiden bringe? De medvirkende deler deres erfaring og personlige historier, deres stolthed over den opnåede frihed og skammen over den fortsatte undertrykkelse. De fortæller historier om transformationen, om tilkæmpede og udlevede utopier, om nye måder at skabe familie på og om deres drømme om en verden, hvor alle kan være fri og føle sig sikre - set ud fra vores tid, hvor LGBTIQ+-personer globalt kæmper for deres rettigheder, og hvor opnåede rettigheder er truet.

International dramatiker og instruktør bag forestillingen
Falk Richter arbejder som dramatiker og instruktør i hele Europa og har opnået stor anseelse for måden, hvorpå han gennem scenekunsten engagerer sig i presserende sociale og globale anliggender. Ved at samarbejde med mange forskellige kunstnere og skuespillerne i kreative processer, er hans arbejde forankret i en tværæstetisk tilgang til scenekunsten – en tilgang han også bruger under arbejdsprocessen med PRIDE.

PRIDE udføres af scenekunstnere, der alle har en tilknytning til LGBTIQ+-miljøet. PRIDE foregiver ikke at repræsentere alle aspekter af LGBTIQ+-miljøet, da de medvirkende først og fremmest optræder som sig selv på scenen.

Forestillingen opføres på engelsk med danske overtekster for at imødekomme publikum fra både ind- og udland og anbefales fra 15 år.

Om Copenhagen 2021
PRIDE på Det Kongelige Teater opføres i anledning af Copenhagen 2021, der samler to af LGBTIQ+’s største begivenheder WorldPride og Eurogames i København og Malmø fra den 12. august til den 22. august. Her fejres inklusion og kærlighed gennem kunst, kultur, internationale konferencer og sportsbegivenheder, som bl.a. inkluderer Drag Olympics, rulleskøjtning, cykelworkshops og sportsaktiviteter for regnbuefamilier.

Læs mere om PRIDE på www.kglteater.dk

Med venlig hilsen
HAVE A/S

For yderligere information, kontakt venligst:
Amalie Hermansen // amalie@have.dk // 21 79 33 82
Josefine Mønsted-Lassen // josefine@have.dk // 24 82 74 91

Fakta om PRIDE

Det kunstneriske hold
Dramatiker og instruktør: Falk Richter
Scenograf: Wolfgang Menardi
Kostumedesigner: Andy Besuch
Lysdesigner: Egil Egil Barclay Høgenni Hansen
Komponist: Nils Ostendorf
Videodesigner: Signe Emma
Koreograf: Sofia Södergård
Dramaturg: Jens Hillje

Medvirkende
Anton Hjejle
Johannes Lilleøre
Sofia Södergård
Xenia Noetzelmann
Beck Heiberg
Adil Laboudi
Daniel Gonzalez Muniz
Lukas Karvelis

Profiler

Falk Richter, dramatiker og instruktør
Født 1969 i Hamborg.

Falk Richter er international anerkendt for sit arbejde og sin særlige måde at engagere sig i presserende sociale og politiske temaer gennem teater. Spørgsmål om køn, oprindelige og tilhørsforhold, ligesom politiske emner som identitet og modfortællinger spiller en vigtig rolle i hans forestillinger. Han inddrager skuespillere, musikere, dansere og videokunstnere i sine arbejdsprocesser, som for det meste er med et mangfoldigt sammensat, internationalt ensemble på teatre i Tyskland, Frankrig, Sverige, Italien, Australien, Holland, Belgien m.fl. Siden 2019 har Falk Richter været professor på Den Danske Scenekunstskole i København. Richter blev udnævnt som Årets instruktør af de tyske kritikere i 2018 og blev tildelt titlen ’Chevalier des Arts et des Lettres’ af den franske kulturminister for sit kunstneriske virke. Derudover har han fået tildelt ’Special Teddy Pris’ på Berlin Film Festival i 2018 for sit enestående virke inden for teatret og sit engagement i LGBTIQ+ miljøet. Falk Richters hyppigst opførte stykker rundt om i verden er: God is a dj, Electronic City, Under Ice, Trust, Small Town Boy og State of Emergency.

Udover sine egne stykker iscenesætter Richter også klassiske og moderne stykker og operaer. Falk Richter har været husinstruktør på Schaubühne og på Maxim Gorki Theater i Berlin og desuden på Deutsches Schauspielhaus i Hamborg. I 2020 blev han en del af den kunstneriske ledelse på Münchner Kammerspiele.

Af hans seneste forestillinger skal nævnes:
Touch og Heldenplatz af Thomas Bernhard, begge på Münchner Kammerspiele 2020; In My Room på Maxim Gorki Theater i Berlin 2020; I am Europe, international co-produktion 2019; Lazarus af Bowie/Walsh på Deutsches Schauspielhaus 2018; Safe på Dramaten, Stockholm, 2018; On the Royal Road af Elfriede Jelinek på Deutsches Schauspielhaus 2017, Fear på Schaubühne 2016, Never Forever på Theatre Biennale i Venedig 2015 og Trust på Schaubühne 2009.

Wolfgang Menardi, scenograf
Født 1977 i Innsbruck i Østrig.

Efter sin uddannelse som skuespiller på Otto-Falckenberg-Schule i München i 2001 arbejdede Wolfgang Menardi som skuespiller på teatre i Tyskland og Frankrig og var i ensemblet på Det Bayriske Staatsschauspiel i München, inden han blev freelance i 2012. Parallelt med sit skuespillerarbejde begyndte han i 2005 at studere arkitektur på Universität der Künste i Berlin.

Siden 2007 har han for det meste arbejdet som scenograf og kostumedesigner i Frankrig, Tyskland, Østrig og Schweiz, på bl.a. Burgteater i Wien, Thalia Teater i Hamborg, Teater Basel, Deutsches Teater i Berlin, Schauspiel Frankfurt, Berliner Ensemble, Maxim Gorki Teater i Berlin, Residenzteater i München, Münchner Kammerspiele og Schauspiel Köln.

Wolfgang har som scenograf tidligere arbejdet med Falk Richter på In My Room på Maxim Gorki Theater i Berlin og Heldenplatz på Münchner Kammerspiele - begge i 2020. Wolfgang arbejder desuden regelmæssigt sammen med instruktørerne Thom Luz, Yael Ronen, Thorleifur Órn Arnarsson, Miloš Lolic, Bernadette Sonnenbichler, Alexander Nerlich og Bastian Kraft.

Wolfgang Menardi er flere gange blevet nomineret til prisen som Årets scenograf i Tyskland, og han blev nomineret til den prestigefyldte Faust-pris for scenografien til Genesis, iscenesat af Yael Ronen på Münchner Kammerspiele i 2018.

Andy Besuch, kostumedesigner
Født 1983 i Berlin.

Andy Besuch er uddannet scenograf og kostumedesigner fra Hochschule für Bildende Künste i Dresden under blandt andre Johannes Leiacker. Andy har arbejdet på en lang række teatre som Schauspiel Köln, Hannover, Düsseldorf, Residenztheater München, Stattstheater Stuttgart og Schwerin, og i operahuse, senest i Bayreuth 2020. Desuden har han skabt kostumer til en række spillefilm og reklamefilm.

Andy Besuch har tidligere arbejdet sammen med Falk Richter på Am Königsweg af Elfriede Jelinek (2017) og Lazarusaf Bowie/Walsh (2018) – begge på Deusches Schauspielhaus i Hamborg; In My Room på Maxim Gorki Theater (2020) og Touch på Münchner Kammerspiele (2020).

Seneste forestillinger i øvrigt:
Wagners Ring i Bayreuth 2020, iscenesættelse Valentin Schwarz; Die polnische hochzeit, iscenesættelse Sebastian Ritschel, Oper Graz 2018; Wer ist Walter? iscenesættelse Simone Blattner, Theater Bonn 2018; Sweeney Todd, iscenesætelse Martin Miotk, Oper Halle a.d. Saale 2018; Fidelio iscenesættelse Florian Lutz, Oper Halle a.d. Saale 2017; Abraumhalde, iscenesættelse Simone Blattner, Theater Bonn 2017; Platonov, iscenesættelse Christian Weise, Theater Augsburg 2016

Signe Emma, videodesigner
Født 1982.

Signe Emma er uddannet ved fotoskolen Fatamorgana, i grafisk design og fotografi på Kingston University London og i visuel kommunikation fra Royal College of Art i London. Signe Emma arbejder med visuelt design i form af video, stillbilleder og grafik. Hendes varierede visuelle arbejde indbefatter musikvideoer til kunstnere som MØ, Robyn og Röyksopp; videodesign og art direction for blandt andre Le Fix, Roskilde Festival, SMK, DAC, Tate og The Photographer’s Gallery i London.

Af udstillinger kan nævnes:
Tube 150 – London Underground 150 years, Transport Museum, London (2012)

The Future of the Poster, Victoria & Albert Museum, London (2013); Summer Exhibition, Royal Academy of Arts, London (2013); Wake Up Call, British Film Institute, London (2014); Origins, British Council, New Dehli (2015); FreshFaced+WildEyed, The Photographer’s Gallery, London (2015); Copenhagen Photo Festival(2017); Political Bodies, Padua, Italien (2019). 

Udvalgte priser og legater: Vinder af British Institution Award (2013) og af Tate/RCA design-konkurrence (2013-14), arbejdslegat fra Statens Kunstfond (2016) og vinder af European Festival Awards, Health & Safety Innovation (2019).

Nils Ostendorf, komponist
Født i Hamborg i 1977.

Han har studeret jazztrompet på Folkwang Universität der Künste i Essen i Tyskland og på Rotterdam Konservatorium I Holland 1997-2002 med ophold I New York på the Banff Centre of the Arts.

Nils Ostendorf har siden 2004 arbejdet som musikalsk arrangør, komponist og musiker, først for dansekompagnier og siden 2006 på teaterforestillinger, hovedsagelig med instruktørerne Mikael Serre, Thomas Ostermeier, Marius von Mayenburg, Falk Richter og Yael Ronen.

Udvalgte teaterforestillinger:
Med Falk Richter: In My Room, 2020, og Verräter,2017 på Maxim Gorki Theater i Berlin; Med Thomas Ostermeier: Das Leben des Vernon Subutex, 2020; Abgrund, 2019, Italienische Nacht, 2018, Im Herzen der Gewalt, 2018, - på Schaubühne Berlin. Desuden Jugend ohne Gott, Salzburger Festspiele 2019, La Nuit des Rois, Comedie Francaise, Paris 2018.
Med Yael Ronen på Maxim Gorki Theater Berlin: A Walk on the Dark Side, 2018, Denial, 2016, Common Ground 2014.
Desuden bl.a.: Linda, instruktør: Marius von Mayenburg, Düsseldorf Schauspielhaus 2019; Je suis Jeanne, instruktør: Mikael Serre, Maxim Gorki Theater Berlin 2015.

Nils Ostendorf er trompetist inden for den eksperimentale musikscene og har spillet på velansete festivaler i Europa, USA og Canada. Han etablerede i 2017 synth-rockbandet »Polypore« med Daniel Freitag og Max Andrzejewski. Han har udgivet en række cd’er.

Jens Hillje, dramaturg
Født i 1968 opvokset i Italien og München.

Han har studeret ved universiteter i Perugia, Hildesheim og i Berlin. Jens Hillje arbejdede hos frie grupper som skuespiller, dramatiker og instruktør, inden han i 1996 sammen med instruktør Thomas Ostermeier etablerede anneksscenen Die Baracke på Deutsches Theater i Berlin, som i 1998 blev udnævnt til Årets Teater i Tyskland. Jens fulgte med Thomas Ostermeier til Schaubühne i Berlin som chefdramaturg og som en del af den kunstneriske ledelse 1999-2009. Her skabte de sammen med koreograf Sasha Waltz et internationalt skuespil- og danseensemble. Han arbejdede med instruktører som Barbara Frey, Luk Perceval, Rafael Sanchez, Yael Ronen og Sebastian Nübling og Falk Richter. Da Hillje i 2009 blev freelancer, fortsatte han samarbejdet med Falk Richter på produktioner som Trust på Schaubühne 2002, My Secret Garden på Festival D’Avignon 2010 og Noise på Schauspiel Düsseldorf 2012 og senere på Maxim Gorki Teatret, hvor Jens var med i den kunstneriske ledelse 2013-19.

Jens Hillje har sammen med instruktør Nurkan Erpulat udviklet stykket Ondt blod i 2010, som blev årets stykke i tidsskriftet Theater Heute i 2011. Ondt blod har været opført i Danmark. Jens Hillje har modtaget Theaterpreis Berlin i 2016 sammen med Shermin Langhoff fra Maxim Gorki Theater, og han modtog for sit samlede virke i 2019 Den Gyldne Løve ved Venedig Biennalen.

Anton Hjejle
Født 1992. Han er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2018.

Anton har på Det Kongelige Teater i sæson 2020-21 medvirket i forestillingerne Hamlet og Den utrolige historie om den kæmpestore pære. Tidligere har han også medvirket i teaterforestillinger som Shakespeare in Love på Østre Gasværk, Den uendelige historie på Aarhus Teater og Frostbrødre på Teater Zeppelin. Han har desuden medvirket i en række TV-serier, som f.eks. i DR-serien Liberty fra 2018, hvor han havde hovedrollen som Christian.

Johannes Lilleøre
Født 1974. Han er uddannet skuespiller ved Aarhus Teater i 2001.

Johannes Lilleøre har tidligere på Det Kongelige Teater bl.a. medvirket i Bennys Badekar, Happy Days in the Art World, Horisonten og Tør aldrig tårer bort uden handsker, ligesom han har medvirket i forestillinger på en lang række danske teatre. Johannes Lilleøre har arbejdet med performativt teater hos Hotel Proforma og medvirket i flere videoprojekter med videokunstneren Jesper Just. Ud over sit virke som skuespiller er Johannes Lilleøre også uddannet på Forfatterskolen og har udgivet flere romaner, senest Min syge ven i 2018.

Sofia Södergård
Sofia Södergård er en svensk danser, koreograf og skuespiller uddannet på Balettakademiet og Stockholms Dramatiska Högskola.

Hun har skabt drag performeren Qarl Qunt, som man kan møde i soloforestillingen Slick. Hun danser waacking og vogue, der er en del af den amerikanske ballroom subkultur. Sofia har arbejdet på de store institutionsteatre som koreograf på f.eks. Cabaret på Den Nationale Scene i Norge og medvirket i forestillinger, på det seneste i manderoller som i Pelle Svanslös på Teater Västernorrland, Julie 2.0på Strindbergs Intima Teater og Tolvskillingsoperan på Folkoperan i Stockholm.

Xenia Noetzelmann
Født 1982. Xenia Noetzelmann er en tysk skuespiller uddannet fra Ernst Busch teaterskole i Berlin, og nu bosat i Danmark.

I Tyskland har hun arbejdet på store teatre i et klassisk og moderne forestillinger bl.a. med Falk Richter som instruktør. Xenia har på Det Kongelige Teater medvirket i Markedet (er ikke noget sted) og Stjernefamilien, i Livtidsgæsterne og En Skærsommernatsdrøm på Betty Nansen Teatret og i dette forår i Romeo+Juliepå Teater Møllen. Hun er med i teatergruppen Cheer Extreme, der har skabt forestillingerne Opvisning i lavt selvværd og Dødsangst i Galop.

Beck Heiberg
Født 1987. Beck Heiberg er en dansk danser, performancekunstner og underviser, der oprindeligt er uddannet som hot-stepper i Danmark og på Juste Debout i Paris.

Han er en del af det internationale og skandinaviske house ball og voguing-miljø. Efter otte år i Paris og New York, hvor han bl.a. debuterede som koreograf på festivalen FlicFest med Roots, er han vendt tilbage til København. Her har han arbejdet som koreograf hos LGBTIQ+ ungdomsteatret HiLS DiN MOR på forestillingen Jeg er Silas og på forestillinger i Warehouse 9.

Adil Laboudi
Født 1984. Adil Laboudi er fransk skuespiller med marokkanske rødder uddannet på teaterskole i Paris.

Han har medvirket i forestillinger i Frankrig, og senest i La Reprise. Histoire(s) du Théâtre – en international co-produktion opført på teatre og festivaler rundt om i verden og skabt af den schweiziske og internationalt anerkendte instruktør Milo Rau. Adil Laboudi har desuden skabt sin egen drag-persona, Houda, som han løbende udvikler på.

Daniel Gonzalez Muniz
Daniel Gonzalez Muniz er skuespiller og sanger fra Chile uddannet på teaterskole i Santiago, nu bosat i Danmark. Han har i mange år arbejdet inden for teater, film og TV i Chile og Costa Rica, hvor han har medvirket i filmene Pájaro de Fuego, Papitoog The Year I was Born, hvor han på sidstnævnte også er medforfatter og instruktør. Daniel har i Sydamerika været politisk aktivist og kæmpet for LGBTIQ+-rettigheder, arbejdet som frivillig for Animal Trafficking Prevention i Costa Rica, ligesom han er forfatter og illustrator af børnebøger, fx The Turtle and the Monster.

Lukas Karvelis
Lukas Karvelis er danser fra Litauen og uddannet fra Codarts Rotterdam, hvor han bor. Han har medvirket i forestillinger i Litauen, Holland, Sverige og Tyskland, hvor han har arbejdet med Falk Richter i forestillingen Touch på Münchner Kammerspiele i 2020. Lukas Karvelis skaber desuden sine egne danseforestillinger, som f.eks. Blank Spots, som han vandt en pris for i Stuttgart i 2018. Han er en del af ballroom-miljøet ligesom Beck Heiberg og Sofia Södergård.

Emner

Kategorier

Kontakt

Michael Feder

Michael Feder

Pressekontakt Adm. direktør +45 2243 4942
Anja Linnet

Anja Linnet

Pressekontakt COO // Chefrådgiver 22655348
Peter Pishai Storgaard

Peter Pishai Storgaard

Pressekontakt Seniorrådgiver

Emilie Selin

Pressekontakt Seniorrådgiver
Rikke Hesselholt

Rikke Hesselholt

Pressekontakt Seniorrådgiver 28433893
Stine Albrechtsen

Stine Albrechtsen

Pressekontakt Seniorrådgiver & Head of Aarhus

Louise Thuesen

Pressekontakt Seniorrådgiver
Sandra Nynne Vognstrup

Sandra Nynne Vognstrup

Pressekontakt Rådgiver 22863094
Julie Qvick Nielsen

Julie Qvick Nielsen

Pressekontakt Rådgiver
Amalie Søndergaard

Amalie Søndergaard

Pressekontakt Rådgiver 28 58 81 50
Sara Jeppesen

Sara Jeppesen

Pressekontakt Juniorrådgiver
Kathrine Clemmensen

Kathrine Clemmensen

Pressekontakt Juniorrådgiver 22902645

Jesper Bæk Nielsen

Pressekontakt Projektassistent 23270297
Gitte Nikolajsen

Gitte Nikolajsen

Pressekontakt Rådgiver PR & Kommunikation +45 41 42 62 82

Ole Winther

Pressekontakt Chefrådgiver, head of Public Affairs +4551617151
Picasa Emily Askjær Grand

Picasa Emily Askjær Grand

Pressekontakt Juniorrådgiver 30138880
Emma Gerlund

Emma Gerlund

Pressekontakt Projektassistent 61728521
Sofie Ugilt

Sofie Ugilt

Pressekontakt Projektassistent 22518548
Stine Søgaard Røhe

Stine Søgaard Røhe

Pressekontakt Projektassistent 50587303
Maya Fernel

Maya Fernel

Pressekontakt Projektassistent 40153551

Om os

For os handler kommunikation ikke blot om at råbe højt, eller om for enhver pris at trænge igennem lydmuren i et tiltagende kaotisk mediebillede.

For os handler kommunikation om troværdighed. Om substans. Om at sætte dagsordener. Inden for kulturens verden, i erhvervslivet, i politisk sammenhæng – og i samfundet som helhed.

Vi favner bredt i vores opgaveportefølje, og vores spidskompetencer ligger inden for udvikling af storytelling, strategisk udvikling af brands, oplevelsesbaseret kommunikation og den direkte kontakt med medierne.

Tre årtiers erfaring har gjort os til et af Skandinaviens førende kommunikationsbureauer, og på årsbasis gennemfører vi 150 projekter.

Vi kvalificerer vores samarbejdspartneres historier og sikrer dem gennemslagskraft i offentligheden. Vi folkeliggør substansen, og vi sikrer mediernes interesse for både det brede og det smalle. Vi navigerer sikkert og målrettet gennem medielandskabet, og vi er garant for synlighed, der skaber merværdi – og gør en forskel.

HAVE Kommunikation
Hillerødgade 30 B
2200 København N
Danmark