Nyhed -

Ny rapport slår fast: Politikerna måste ha större fokus på de unga som står längst från arbetsmarknaden

Arbetslösheten bland unga är betydligt högre än den generella arbetslösheten i de nordiska länderna. Antalet ungdomar som löper risk för långvarigt utanförskap i förhållande till arbetsliv och samfund blir också allt större.

Insatser mot ungdomsarbetslöshet måste i högre grad inriktas på att hjälpa de unga som befinner sig längst från arbetsmarknaden. Detta är en av slutsatserna i rapporten Unga på kanten, skriven av Nordens Välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Rapporten förespråkar bland annat att de försök som görs för att sysselsätta ungdomar i högre grad tas med i större strategiska sammanhang. Viktigt är också att fokus inte enbart riktas mot den arbetssökande individen utan i högre grad också mot de potentiella arbetsgivarna.

Ladda ner rapporten här.

Emner

  • Uddannelse

Kategorier

  • arbejde
  • arbejdsløshed
  • ungdomsarbejdsløshed
  • skolefrafald

Kontakt

Relateret materiale

  • Olika politik men problemet växer - Fler unga utan jobb och studier i Norden

    Ungdomsarbetslösheten utgör ett av de nordiska ländernas största samhällsproblem. Särskilt oroande är den växande grupp som varken studerar och arbetar. Grovt räknat rör det sig om 10 procent av nordens unga, en grupp som riskerar livslångt utanförskap. I rapporten "Unge på kanten" diskuteras vilka vägar länderna har tagit i kampen för att få fler unga att fullfölja skolan och få ett jobb.

  • Nordisk resurbank ska få fler unga att fullfölja sin utbildning

    Nordens Välfärdscenter har fått i uppdrag av Nordiska ministerrådet att upprätta en nordisk idé- och resursbank där de mest lovande projekten från de fem länderna presenteras. Tanken är att sprida kunskap om effektiva sätt för att få 16–20-åringar att fullfölja sin utbildning, samt att samla forskning och kunskap inom området.

  • Nå, blir det några jobb? Debatt om "Vägen till arbete" i Almedalen

    Sommaren 2011 utlovades krafttag för att skapa en ny arbetsmarknad, öppen för personer med funktionsnedsättningar. Har satsningarna lyckats? Eller har utvecklingen gått bakåt? Vad är viktigast att göra nu? Frågorna ställs i en debatt med politiker, myndigheter, arbetsgivare, fack och organisationer.