Pressemeddelelse -

Kunskapsbank om skolavhopp lanserad

Nordisk kunnskapsbank om frafall i videregående utdanning, även kallad Kunskapsbanken, är ett webbaserat projekt som genomförs av Nordens Välfärdscenter (NVC) på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Ewa Persson Göransson, direktör på NVC och Anders Geertzen, avdelningschef på Nordiska ministerrådet invigde lanseringen inför en förväntansfull publik 2 oktober på Sheraton Hotel.

- Arbetsinkludering är ett prioriterat område för Nordens Välfärdscenter. Mellan 20-40 % av Nordens unga fullföljer inte sin vidaregående utbildning. Utan arbete och utbildning är risken stor att hamna i utanförskap. Ett sätt i raden för att förebygga utanförskap, är etableringen av Kunskapsbanken, inleder Persson Göransson.

Projektet är en del av programmet Hållbar nordisk välfärd, som är ministerrådets program för nya välfärdslösningar. Anders Geertzen, avdelningschef på Nordiska ministerrådet, beskrev att bakgrunden till uppdraget var att de nordiska regeringarna ansåg att initiativ för att få fler unga att fullfölja sina utbildningar var ett högt prioriterat politiskt område. - Kunskapen om avhopp finns nu samlad här på Kunskapsbanken. Fokus ligger nu på att sprida hemsidan och göra konkret nytta hos dem det berör som till lärare, kommuner och politiker.

Fokus på lyckade nordiska projekt
Terje Olsen, projektledare för Kunskapsbanken, ger en kort introduktion till hemsidan där fokus ligger på projektöversikten där bland annat Ny GIV i Norge, Plug In i Sverige och Ungdomsgarantin i Finland beskrivs utförligt. Projekt från de självstyrande områdena är inkluderade. Tillgängligt språk är en prioriterad uppgift i arbetet.

- Skandinaviska språket har ord med olika betydelser i de olika länderna. För att hjälpa besökaren har en Skandinavisk ordlista skapats.

Olsen presenterar vidare att Kunskapsbanken även bland annat innehåller kalendarium, nyheter, en forskningsöversikt och introduktion av ländernas skolsystem med statistik för andelen avhopp.

- Nu är Kunskapsbanken i dialog med omvärlden, och under kommande år kommer vi att utveckla innehållet och göra den välkänd. Projektet pågår fram till november 2014. I uppdraget ingår att finna en lösning för Kunskapsbankens vidare drift och utveckling.

Mobbning orsakar flest avhopp
Lidija Kolouh, utredare på Ungdomsstyrelsen, presenterade rapporten 10 orsaker till avhopp, utgiven av Temagruppen Unga i arbetslivet. I rapporten ger 379 unga som inte fullföljt sina gymnasiestudier svar på orsakerna till avhoppet, vad som kunde ha förhindrat avhoppet och deras vision om den perfekta gymnasieskolan.

- I Sverige är det omkring 25 % som inte avslutar sina gymnasiestudier på fyra år. Den främsta orsaken till avhopp är mobbning. Andra orsaken är brist på pedagogiskt stöd, att individen helt enkelt inte orkar räcka upp handen, det blir för stressigt och man hoppar av. Tredje vanligaste anledningen är stökig skolmiljö.

Studien gäller unga i Europeiska socialfondens (ESF) projekt och resultaten är representativa för den gruppen. Kolouh menar att det skulle vara intressant med en nationell studie med samma inriktning, och konstaterar även att Kunskapsbanken behövs.

- Vi har inte råd att uppfinna hjulet om och om igen.

Samarbete krävs
Frafall, avhopp, drop-out, bortvalg, frafald. Christer Hyggen, forskare på Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) och forskningskoordinator för Nordiska barn- och ungdomskommittén (NORDBUK), konstaterar att oavsett namn så är konsekvenserna av att hoppa av gymnasiet stora. Utmaningarna är gemensamma, menar Hyggen, men säger även att det kan vara svårt att jämföra avhopp i Norden med så olika utbildningssystem.

- Avhopp hänger samman med marginalisering, dåliga arbetsvillkor och ostabil anknytning till arbetslivet. Orsakerna finns på samhällelig nivå, institutionell och individuell nivå. Lösningen måste ske via samarbete på alla nivåer.

Hyggen berättar om den skoltrötte norrmannen som tidigare kunde gå till sjöss och komma hem med arbetslivserfarenhet och etablera sig på arbetsmarknaden. I takt med att dessa möjligheter gradvis stängs, och i takt med att unga utan utbildning får konkurrera med mer kompetenta sökanden, växer behovet av kunskap om skolavhopp som nu samlas i Kunskapsbanken.


Emner

  • Sundhed, sundhedsvæsen, lægemidler

Kategorier

  • arbeid
  • den nordiska välfärdsmodellen
  • utdannelse
  • frafald

Nordens Velfærdscenter, NVC, er en institution under Nordisk Ministerråd

Kontakt

Judit Hadnagy

Pressekontakt Kommunikationschef/Head of Communication +46 (0)70 605 5681

Relateret materiale